27 Mart 2013 Çarşamba

Defter Tasdiki & Turk Futbolu


İnternette bir defter tasdik ücreti tartışmasıdır gidiyor. Bu tartışmaları okurken arkadaşlarımızın farklı illerden aktardıkları defter tasdik tarifelerini gördüm ve farklı illerden gelen bu bilgilendirmeler bana radyoda futbol maçı dinliyormuşum hissini verdi. Aslında sorunlar büyük ama ben bu sorunlara değinmek istemiyorum çünkü zaten bu sorunlar herkesçe biliniyor. Bunu tuzum kuru olduğu için falan söylemiyorum yanlış anlaşılmasın. Tamam defter tasdikinden paranın canına okudum ama olsun ben yine de başka bir pencereden bakacağım olaya. :)))


Defter tasdik ücreti hakkındaki bilgilendirmeler bana radyodan maç dinliyorum hissini verdi dedim ya hani, aslında bizim defter tasdik ücretleri konusu da bana göre futbol maçından farksız. Agresif olan, inanan ve inatla mücadele edenler bir şekilde bu defter tasdik ücretlerini alıyorlar. Bunlar genelde üç büyükler diye tabir edilen gruba giriyorlar. Yani bu işin eskileri, bir başka ifadeyle kaşarları, en doğru ifadeyle ise üstatlarımız. Bunlar ellerindeki maddi gücün ve geniş müşteri portföyünün de etkisiyle kendisine sorun yaratan ve istediği defter tasdik ücretini vermeyen mükellefini kadro dışı bırakma inisiyatifine sahipler. Haliyle bu inisiyatif üç büyüklere istedikleri defter tasdik ücretini alma serbestisini de beraberinde getiriyor.



Oysa bir de Anadolu takımları var. Kontradan gol bulma çabası içinde olanlar, bir duran top olsa da gol pozisyonu bulsak diye bekleyenler. Bunlar maalesef üç büyükler kadar şanslı değiller. Çünkü ne maddi durumları ne de müşteri portföyleri üç büyükler kadar güçlü değil. Haliyle kendisine sorun yaratan ve istediği defter tasdik ücretini vermeyen mükelleflerini üç büyükler gibi kadro dışı bırakamıyorlar. Üç büyüklerin aksine, odaların belirlediği fiyatları uygulamak yerine mükellefleriyle orta yolu bulunmuş sözde makul ücretlere anlaşıyorlar. Belki de hoş olmayan diyaloglar da yaşanıyor aralarında bu sıkı pazarlıklar içerisinde ama maalesef köprü, ayı ve dayı misalinde olduğu gibi ya sabır diyerek içine atıyor çoğu zaman Anadolu takımları denilen grup bu tartışmada yaşanan tatsız durumları.



Peki böyle olunca ne oluyor. Deniyor ki üç büyükler tarafından, olmaz kardeşim Anadolu takımları hep defans ağırlıklı oynuyor, futbolu çirkinleştiriyorlar. Yani bizim anlayacağımız şekliyle söylersek, bu Anadolu takımları fiyatları düşürüyorlar, haksız rekabet yapıyorlar ve kendi değerlerini düşürüyorlar gibi kimine göre haklı, kimine göre haksız kısır tartışmaların olmasına sebep veriyorlar. Ama bilmiyorlar ki sorun esasında adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanıyor. Aslında bal gibi biliyorlar da kendi durumlarının tartışmaya açılmasından korkuyorlar belki de.



Yani bana göre tıpkı futbol da olduğu gibi üzerinde bir türlü mutabakata varılamamış defter tasdik ücretlerindeki tartışmanın ana sebebi de adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanmakta. Anadolu takımlarının attığı buz gibi goller ofsayt diye kesilip, 3 büyükler kollanmaya devam ettikçe ve durumun düzeltilmesi için çalışmalar yapmak adına girişimlerde bulunulmazsa bu tartışmalar asla bitmez. Sonuç olarak bir grup insan, defter tasdikinin kaldırılmasını bile isteyecek aşamaya gelmişse ve başka bir grup insan da böyle bir isteğin ne kadar saçma bir istek olduğunu söylüyorsa ortada ciddi bir sorun var demektir.



Son olarak biraz karamsarca ve biraz da klasik olacak biliyorum ama diyeceğim şudur;



Ne Türk futbolu düzelir, ne de bizim çözüm bulmayı bekleyen sorunlarımız…

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir


Not: Bu yazı 19.12.2009 tarihinde yazılmıştır. Görünen o ki, hem mesleğimizde hem de futbolumuzda sorunlar düzeleceğine artarak devam ediyor...

VÜCUDUNUZA GÖRE KARAKTERİNİZ...



Mârifetname isimli kitaptan alınmış olan bu yazı, insanların dış görünüşüne göre karakter analizi yapılan İlmi-Simyâ (sîmâlar ilmi) ilminin kullanmış olduğu bazı kriterlerdir... 

13 Mart 2013 Çarşamba

GENÇ MESLEKTAŞ NASIL KAYGI YAŞAMASIN!!!




BİZ GENÇLERİN GELECEK KAYGILARI HEP OLACAK!!!

Şimdi son moda, gençlerin örgütüne sahip çıkmaları için çağrıda bulunmak. Peki neden? Çünkü gençler dinamik, çünkü gençler sürekli iletişim içinde, çünkü gençler yönetim kadrolarına girmek için çaba harcamayan potansiyel birer oy. Her fırsatta kullanılmak istenen biz gençler şimdi de farklı söylemlerle tabiri caizse "tavlanmaya" çalışılıyor. Buradan genç meslektaşlarıma ve adaylarına sesleniyorum. Maalesef herkes bizleri kullanma derdinde, lütfen gerçekten samimiyetine inandığınız insanların yanında olun. Bugün, yarın ki seçimi düşünerek size değer verdiğini söyleyen insanlara aldanmayın. Çünkü o insanlar daha önce bizleri düşünmediklerini çok net bir şekilde gösterdiler. Aşağıda bunu açıklamaya çalıştım.

11 Mart 2013 Pazartesi

Bağkur'lunun Aynı Zamanda SSK'lı Olarak Çalışması Mümkün Mü?

Merhabalar,

Şahıs işletmesi sahibi bir kişi sosyal güvenlik kurumu olarak bağkura bağlı olarak  faaliyette bulunurken  aynı zamanda  geçici dönemli olarak (9 ay gibi bir süre) bir projede bağkuru devam ederken  aynı zamanda  SSKlı olarak da çalışabilir mi?

Şimdiden teşekkür ederim.

9 Mart 2013 Cumartesi

Ssk'lı Ortağın Büyük Hisseye Sahip Olması Durumu


Şirketimiz Limited Şirket ve 3 ortağı bulunmaktaydı. Hisse oranları: %51 , %45  ve %4 idi. Hisse devri yapılarak %51 hisseli ortak ortaklıktan ayrılıp hisselerinin tamamını %4 hisseli ortağa devretmiştir.

%4 hisseli ortak şirkette 4/a seçeneğine bağlı olarak çalışmaktaydı. Şimdi Hisselerin çoğunluğuna sahip hale geldiği için söz konusu ortağın 4/a dan ayrılıp, 4/B (bağ-kur) li olması gerekli midir?

Vereceğiniz değerli bilgiler için şimdiden çok teşekkür ederim.

İyi günler ve iyi çalışmalar dilerim. (Hande SOYLU)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...