21 Mayıs 2015 Perşembe

TÜİK Angaryasını Kim Getirdi? (İçimizdeki İrlandalılar...)



Sevgili meslektaşlarım bizi angaryalarla uğraştıranları uzakta aramayın, bizi angaryalarla yaşamaya mecbur bırakanlar maalesef içimizde.

TÜİK formlarındaki bilgilerin diğer kamu kurumlarından alınması yönünde direnç göstermek yerine Hem Türmob hem de içinde Ankara SMMM Odası'nın da bulunduğu TÜM odalar arayüz programına destek vermiş. Alın size TÜİK'in konu hakkındaki kamuoyu duyurusu. (Üstelik bu yeni bir şey de değil)

Ankara Odamızın değerli başkanı Mehmet OKKALI bu duyurudan çok önce TUİK yetkilileri ile yaptığı görüşmede arayüz programına destek verdiğini kendi hesabından paylaşmıştı. Yalnız bunun için ücret istemeyi de unutmamıştı. 

Sayın başkan biz birilerinin anketörlüğünü yapıyoruz diye üç beş kuruş para almak istemiyoruz, bir kere her şeyi paraya endekslemeniz çok yanlış. Nerede kaldı mesleğimizin saygınlığı, ülke ekonomisine yön veren Mali Müşavirler mi olacağız yoksa üç beş kuruşa tamah etmiş anketörler mi? İlla mali müşavirlere para kazandırmak istiyorsanız kaçak muhasebeyi engelleyin, gerçekten haksız rekabeti engelleyecek çalışmaların içerisinde olun. Yani kısaca Mali Müşavirlere, mali müşavirlik faaliyetlerinden dolayı para kazanmalarını sağlayacak çalışmalar yapın, anketörlük yaptırarak değil.

Türmob başkanı Nail SANLI benim de katıldığım bir toplantıda, mali müşavirlere yeni iş alanları açacak çalışmalar yapacaklarını ve mali müşavirlerinde bu alanlara yönelmelerini istediklerini dile getirmişti. Sayın SANLI hem meslektaşlarımızı angaryaların içine atacak çalışmalara onay verecek, hem de yeni iş alanlarına yönelmemizi isteyecek. Burada bir gariplik yok mu? Bu anlamsız angaryalar ile uğraşırken mesleğimiz ile ilgili yeni alanlara nasıl yönelelim.

Hepinize angaryalarla dolu günler dilerim, sesinizi çıkartıp artık dur mu diyeceksiniz, yoksa oturup paşa paşa size ne söylense yapmaya devam mı edeceksiniz?

Bir sene önce konuyla ilgili yazdığım diğer yazıya bu linkten ulaşabilirsiniz...
http://muhasebeselhavadisler.blogspot.com.tr/2013/08/ooohh-tuik-formlarn-doldurdum-50-liram.html



Soma’daki “Toplumsal Dönüşüm Projesi” Onlarla Hayat Buldu!



Soma İçin Bir Olduk:  Çocukların yüzündeki gülümseme her şeye değer...

Allianz Türkiye, sivil toplum örgütleriyle el ele vererek, bölgede etkilenen vatandaşlara ulaşabilmek, onların yaralarını sarmak ve yeni başlangıçlarını desteklemek için Soma’daydı. Soma’da 2014’te gerçekleşen ve ulusumuzu derinden sarsan maden faciasının ardından, Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği (APHB) ve Bilim Kahramanları Derneği (BKD) ile işbirliği yapılarak “Allianz SomaDA”yı (Soma Dayanışma Ağı) geliştirdi.
Soma faciasından en çok etkilenen yerlerden biri de Kırkağaç. Kırkağaç’ta yaşayan 12 yaşındaki Yiğit, okuldaki 12 arkadaşıyla birlikte bir bilim kahramanı ekibi kurdu. Önce yapamayacaklarından korktular. Çalıştılar, çalıştılar, çalıştılar, bilgisayarda yazılım geliştirip, legodan yaptıkları robotlarına yüklediler. Bu bilim yolculuğu, özgüven ve başarı doğru yeni başlangıçları müjdeliyordu.
Allianz SomaDA”yı kapsamında, BKD ile yapılan işbirliği sayesinde, Soma çevresinde, olaydan etkilenen 6 ilçedeki 16 okulun, Bilim Kahramanları Buluşuyor turnuvasına katılımı sağladı. 34 gönüllü öğretmen, 150’ye yakın öğrencinin oluşturduğu 17 farklı Allianz SomaDA takımını 4 ay boyunca turnuvaya hazırladı. Bu yolla, öğrencilerin normal hayata dönüşü desteklenirken, psikososyal ve kişisel gelişimlerine de katkı sağlanması amaçlandı.
Allianz SomaDA”nın bir ayağı da faciadan etkilenen ailelerin çoğunlukta olduğu Dursunbey’deydi. APHB ile yapılan işbirliği sayesinde, Dursunbey’de bir psikososyal destek merkezi açıldı. Çocuklara, yetişkinlere ve gruplara yönelik üç görüşme odası bulunan Dursunbey Psikososyal Destek Merkezi’nin hizmetleri, merkeze uzak bölgelere de ulaştırıldı.

Bir boomads advertorial içeriğidir.

Ultra Vires Nedir?


Aslına bakarsanız konu Yeni TTK'nun yayınlandığı tarih kadar eski. Fakat hala yanlış anlaşılmalar var. Yeni TTK Ultra Vires'i kaldırdı ve insanlar Ultra Vires kalkınca şirketlerin ana sözleşmelerinde amaç konuya yer vermelerine gerek bulunmadığını yada istedikleri her işi yapabileceklerini düşünmeye başladılar. Fakat durum öyle değil;

Ultra Vires kısaca şirketin organlarının sorumluluğu ile ilgilidir, esas sözleşmedeki maksat ve konunun kaldırılması değildir.

Bu kavram gereğince şirketin organları tarafından yapılan işlemler şirketin maksat ve mevzuu dışında kalsalar bile bu organların yasanın verdiği yada verilen yetkilerini aşmadıkça bağlayıcıdırlar.

Yeni TTK 339. maddesinde Anonim Şirketlerin esas sözleşmelerini düzenleyen hükümlerine yer verilmiştir. Buna göre 339/2/b maddesinde ”Esaslı noktaları belirtilmiş ve tanımlanmış bir şekilde şirketin işletme konusu”nu esas sözleşmede yer alması gereken unsurlar arasında sayılmıştır. Yani ayrıntılı bir biçimde belirtilmiş işletme konusu anonim şirket esas sözleşmelerinde bulunması gereken zorunlu bir unsur olmaya devam etmektedir.
Aynı husus limited şirketler için ise kanunun 576. maddesinin 1/b maddesinde geçmektedir.
Ultra viresten önce, şirketin sorumluluğunun şirket sözleşmesinde veya esas sözleşmesinde yazılı işletme konusu ile sınırlı olduğunu belirten hükümler bulunduğunda şirket amaç konusu dışında bir iş yaptığında bundan zarar gören 3. kişiler bu hükmün varlığından dolayı şirket ve yetkilileri hakkında dava açamıyorlardı.
Artık şirketler benim sorumluluğum "şirket ana sözleşmesinde yazılı işletme konusu ile sınırlıdır" diyemeyecek. Ultra viresin kalkması bunu sağlamıştır.

Bir örnekle açıklarsam belki daha açıklayıcı olur. Bir firma ana sözleşmesinde geçmemesine rağmen gıda faaliyeti ile uğraşıyor olsun. Bu gıda faaliyetinden yararlanan 3. kişiler (yani şahıslar) bu adamın ana sözleşmesinde gıda faaliyeti geçiyor mu diye genelde bakmazlar. 3. kişiler ana sözleşmesinde gıda faaliyeti geçmeyen firmadan bir mal alışı yapıp bu alıştan dolayı her hangi bir zarara uğrarsa ve bu zararı nedeniyle söz konusu şirketi dava ederse; şirket ana sözleşmesinde sorumluluğun; İşletme konusu ile sınırlı olduğunu belirten hususlar var ise zarar gören firma bir hak iddia edemiyordu. Ultra vires kalkınca bu gibi durumlarda şirket benim sorumluluğum işletme konumla sınırlı diyemiyor hale geldi.
Yani ultra viresin kalkması şirket ana sözleşmesinde işletme konularına yer verilmeyecek, şirket her işi yapar anlamına gelmez. Yukarıda yazdığım Yeni TTK maddelerine göre iştigal konularının yazılması bir zorunluluk olarak devam etmektedir.
Hasan Volkan ÇEVİK Mali Müşavir

20 Mayıs 2015 Çarşamba

Ses Veriyorum... :))



Dooo... Reee... Miii... Faaa... :))

İstanbul Odası tarafından duyurulan "bir ses de sen ver" kampanyasına destek olayım dedim ama ben notayla okuyamıyorum :))

12 Mayıs 2015 Salı

HAYAT KISA EĞLENELİM AGA!

Yetişkinlerin ve çocukların, doyasıya eğlendiği VIALAND Tema Park, hayatın eğlenceli yönünü sizlere hatırlatmak ve en güzel şekilde yaşatmak için hizmetinizde. 120.000 metrekarelik alanda konumlandırılan Türkiye’nin ilk ve tek tema parkı olan VIALAND, birbirinden farklı üniteleri, maskotları, etkinlikleri ve rengarenk yüzü ve sınırsız eğlencesi ile büyük küçük herkesi bekliyor.

Vialand;  Nefeskesen, Viking, Maceraperest, Çılgın nehir, Fatih’in Rüyası gibi  birbirinden eğlenceli onlarca  ünitelerinin yanı sıra, Kaptan Gaga, Vega ve Apostrof gibi karakterler ile de neşenize neşe katacak.

Bünyesinde bulundurduğu Alışveriş Caddeleri, Tema Park, VIALAND Palace Hotel ve Gösteri Merkezi ile, kendi alanında bütünleşik ve birebir eşi olmayan bir konsepte imza atarak dünyada bir ilki gerçekleştiren Vialand, 7’den 77’ye herkesi sınırsız eğlence ve özgürce alışveriş için davet ediyor.

Bir boomads advertorial içeriğidir.

11 Mayıs 2015 Pazartesi

Doğuş Otomotiv Trafik Hayattır!

Önemli olan ne kadar hızlı vardığınız değil, nasıl vardığınız... 
Trafikte aşırı hız yapmayın! Çünkü Trafik Hayattır!

Aşırı hız son yıllarda kazaya sebep olan unsurların başında yer alıyor. Özellikle gençlerin yaptığı trafik kazalarının çoğu aşırı hız nedeniyle meydana geliyor. Doğuş Otomotiv’in kurumsal sorumluluk markası Trafik Hayattır, ‘aşırı hız’ı konusunu ana mesajları arasına alarak projelerini kurguluyor.

Dünya Sağlık Örgütünün raporuna göre trafik kazalarındaki ölümlerin yaş grubu analizinde diğer ölüm nedenleri arasında 15-29 yaş grubu birinci sırada yer alıyor.   Bu durum gençlere yönelik trafik güvenliği kampanyalarının acil olarak arttırılması gerektiğini gösteriyor. Trafik Hayattır platformu bu noktada çok önemli inisiyatifler alarak önemli projeler geliştirdi; 4 senedir devam eden Trafik Güvenliği Uzaktan Eğitimi projesinin üniversitelerde seçmeli ders okutulmasının yanı sıra, 2014 yılında radyolarda yer alan ‘aşırı hız’ radyo spotu da dikkat çeken bir diğer proje oldu. İki projede birçok önemli ödül aldı. Bu ödüllerden en çok gurur veren ise 2014 Birleşmiş Milletler Genel Kurultay’ın da iki projenin Avrupa’da trafik güvenliğiyle ilgili örnek uygulama seçilmesi oldu.

 

Trafik Hayattır, ‘aşırı hız’ ile  ilgili projelerine yenisini ekledi ve her birinde farklı trafik güvenliği mesajlarının verildiği bir animasyon serisi üretti. Aşırı hız konulu animasyonda her gün trafikte rastladığımız hatalar vurgulanıyor.  Çocuğunu almaya giden bir babanın trafikte kalmasını ve sonrasında hız yaparak girdiği emniyet şeridinde kaza yapmasını anlatan animasyondan hepimizin çıkaracağı dersler var.

Bir boomads advertorial içeriğidir.

5 Mayıs 2015 Salı

Bağkurlular Müjde, Borçlarınız Silindi...


Bağkur borcu olanlar gözünüz aydın, hadi yine iyisiniz borçlarınız silindi.

Merakla beklenen Bağkur borçlarının silinme koşullarını açıklayan SGK Genelgesi yayınlandı. Buna göre 30.04.2015 tarihinden öncesi için 12 aydan fazla bağkur borcu olanların borçları 31.07.2015 tarihine kadar başvurmamaları durumunda "kendiliğinden" silinecektir. İsterseniz bir an önce başvuru yaparak borçlarınızı 3 ay beklemeden hemen de sildirebilirsiniz...

Hala bağkur kapsamında devam eden vergi mükelleflerinin eski borçları tamamen silinecek, 01.05.2015 tarihinden itibaren sigortalılıkları ve bağkur borçları sıfırdan başlatılacaktır.

Borçlarını daha önce yapılandıranlar ise 12 aydan fazla borçları olmak koşulu ile yapılandırmalarını iptal ettirerek bağkur borçlarını sildirebilecektir. 

Bağkur borçlarını sildirmek, bağkur günlerinizi de sildirmek anlamına geliyor. İleride maddi durumunuz düzeldiğinde yada emekli olma esnasında silinen günler size lazım olduğunda; sildirmiş olduğunuz bağkur günlerinizi; sildirmiş olduğunuz borçlarınızın "tamamını" ödemek koşuluyla geri kazanabileceksiniz.

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

4 Mayıs 2015 Pazartesi

Tehlike Sınıfının Artık Bir Önemi Yok…



Tehlike Sınıfının Artık Bir Önemi Yok…

Aslına bakarsanız tehlike sınıfının epey bir zamandır önemi yok ama maalesef bu durumdan hala bir çok kişi bihaber. 10.01.2013 tarihinde 6385 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre farklılık gösteren Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi oranları sabitlenerek bütün işkolları için %2 olarak belirlenmiştir.


Yine aynı kanunla 5510 sayılı kanunun Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi Ve İşkollarının Ve İşlerin Tehlike Sınıf Ve Derecelerinin Belirlenmesi başlıklı 83'üncü ve Tehlike Sınıf Ve Derecelerini Etkileyebilecek Değişiklikler başlıklı 84'üncü maddeleri de yürürlükten kaldırılmıştır.


Buna göre, 01.09.2013 tarihinden itibaren tehlike sınıfı ne olursa olsun sigortalı çalıştıran tüm işyerleri için aynı tutarda kısa vadeli sigorta kolları prim tutarı tahakkuk edecektir. Yani tehlike ağırlıkları farklılık gösteren market, inşaat firması, mobilyacı vs. vs. gibi işyerleri için % 2 olarak belirlenen sabit oranda Kısa vadeli sigorta kolları primi hesaplanacaktır.

01.09.2013 İtibariyle yürürlüğe giren uygulamaya göre KVSKP için PEK'e uygulanan oran %2 olup, toplam SGK priminin işveren payı % 20,5, SGK İşsizlik priminin işveren payı ise % 2'dir.

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...