7 Ocak 2016 Perşembe

Mali Müşavirlik Kontenjanları Dondurulacak...!!!



Maliye Bakanı Naci AĞBAL ile Türmob başkanı Nail SANLI dün bir araya geldikleri toplantının ardından mali müşavir kontenjanlarının dondurulacağını ifade ettiler.

Yeni katılan meslek mensubu sayısındaki fazlalık ile meslek mensubu sayısı günden güne artmakta ve bu durum vergi mükellefi sayısının azalması yada aynı kalması nedeniyle muhasebe mesleğinde haksız rekabete yol açan en önemli unsurlardan biri olarak dikkat çekmektedir. 

İşte tam da bu yüzden Muhasebe mesleğinin daha saygın ve kaliteli bir meslek haline gelebilmesi ve mesleği icra eden meslek mensuplarının refah ve gelir düzeyinin artırılarak, devletin gelir toplamadaki en büyük yardımcılarından olan mali müşavirlerin hak ettiği saygınlığa kavuşabilmesi için, Maliye Bakanlığı ile Türmob bir protokol imzalayarak konu ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması için ilk adımı atmış oldular.

İzlenecek yol haritası ise şöyle olacak;

1- 31.12.2016 tarihinden itibaren Staja Başlama ve Mesleki Yeterlilik sınavları yapılmayacak.

2- 01.01.2017 yılından itibaren sadece hukuk alanında eğitim veren "Hukuk Fakülteleri" gibi sadece muhasebe ve yan dalları konusunda eğitim veren "Muhasebe Fakülteleri" açılarak, mesleğe sadece bu bölümden mezun olanların alınması sağlanacak... 

3- Muhasebe fakültelerinden mezun olanların 1 yıllık pratik eğitimden oluşan staj sürelerini tamamlamalarının ardından girecekleri yeterlilik sınavında başarılı olmalarının ardından mali müşavir olmaya hak kazanabilecekler...

Buraya kadar yazdıklarımın tamamı bir hayal ürününden ibarettir. Ne Maliye Bakanı'nın ne de Türmob başkanının mesleğin saygınlığını artırmak için bu yada buna benzer bir çalışması bulunmamaktadır. 

Konu bugün okuduğum bir gazete haberinin ardından aklıma geldi ve bunun gerekli yasal düzenlemeleri yapmak kaydı ile mesleğimize uygulanabilirliğinin olduğunu ortaya koymak istedim.

Okuduğum gazete haberinde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Tıp fakültelerindeki kontenjanlarda 12 binlere çıktık. Bu 12 bin olarak devam ederse 2023'ten sonra hızla hekim fazlasına döner gibi bir fotoğraf oluşacak. 1 Ocak'ta YÖK Başkanımızla görüştük. Tıp fakültesi kontenjanlarını şimdi donduruyoruz. Yavaş yavaş da aşağı çekmeye başlayacağız" diyordu.

Yani Sağlık Bakanı hekim fazlası oluşturup sonra işsiz hekimler ordusu oluşturmak istemediklerini belirtiyordu ve bu öngörüsünü 2023 yılı sonrasına bir önlem olarak açıklayıp ona göre hareket etmeye çalışıyordu. Yöntemin doğruluğu yada yanlışlığını tartışmıyorum sadece bir bakanlığın kendini ilgilendiren bir uzmanlık alanında yaklaşık 10 yıl sonrasını öngörerek ama doğru ama yanlış bir önlem almaya çalışmasından bahsediyorum.

Peki bizim mesleğimizde durum nasıl? Geleceğe yönelik, mesleğimizin ve meslektaşımızın daha iyi bir konuma gelmesi için yapılan bir öngörü ya da çalışma var mı? Maalesef yok. Yazımın başında hayal ürünü olarak adlandırdığım "yasal düzenlemeler" yapılamayacak işler mi? Böyle bir çalışma mesleğimizi gerçekten de daha iyi bir yere taşımaz mı? Böyle bir çalışma geçmişin "gel ne olursan ol gel" mantığına sünger çekip bundan sonrası için bir milat oluşturmaz mı?

Peki bunu yapamadınız diyelim...! Bunu mesleği yapmak isteyenlere haksızlık olarak nitelendirdiniz ya da böyle olursa odalar ve Türmob'un gelir kaynaklarının tükeneceğinden hareketle reddettiniz. O zaman hali hazırdaki meslek mensuplarının refah düzeylerinin artırılması için çalışmalar yapmaya ne dersiniz? Mesela;

1- Azalan asgari ücret tarifesi yerine artış gösteren bir asgari ücret tarifesi yayınlanması için çaba gösterebilirsiniz.

2- Daha uygulanabilir ve dişe dokunur ücretlerden oluşan bir asgari ücret tarifesi yayınlanması için çaba gösterebilirsiniz. 

3- Bütün meslek mensuplarının en az asgari ücret tarifesine riayet etmesi ve asgari ücret altında iş almasının önlenmesi için çaba gösterebilirsiniz.

4- Bağımlı çalışan meslek mensupları için günün koşullarına uygun ve mesleğimize yakışır bir taban ücret belirlenmesi için çaba gösterebilirsiniz.

5- Kaçak muhasebe bürolarını ya da bir şirkette çalışırken dışardan defter tutan mesleğin yüz karalarını tespit edip en büyük haksız rekabet olgusunun ortadan kalkması için çaba gösterebilirsiniz.

6- Yada hiç bir şey yapmayıp; orada burada toplantılarda dostlar alışverişte görsün deyip aldığınız yeni elbiselerinizle fotoğraf çektirmeye devam edebilirsiniz. Ne de olsa; ne olsa yapan, eleştirmeyen, sorgulamayan, çözüm önerileri sunmayan ve meslek için çalışan yerine ideolojisini savunanı destekleyen  ve dert yanmaktan hoşlanıp anca sızlanan bir meslek camiamız var.

Hal böyle iken böyle çalışmalar yapılmasını beklemek de, yazının başında hayali olarak yazdığım düzenlemeler gibi bir hayal olmaktan öteye gidemiyor maalesef ama ne yapalım herkesin olduğu gibi bizim de hayallerimiz var. Nasıl ki ufacık bir çocuğun hayali bir oyuncak ise bizim hayalimiz de bu işte...

Dilerim bir gün meslektaşlarımızın içinden mesleğin geleceğini kendi geleceğinden önde gören birileri çıkar. Dilerim bir gün meslektaşlarımızın tamamı mesleğin geleceğini en az kendi gelecekleri kadar önde görebilirler. Çünkü mesleğin geleceğini düşünen bir birey kendi geleceğini de kurtarmış demektir. Haydi hep beraber 10 yıl, 20 yıl, 30 yıl ... 100 yıl sonrasının mesleki planlarını yapmaya...

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir


Sağlık Bakanı Mehmet Mehmet Müezzinoğlu'nun sözlerine ulaşabileceğiniz gazete haberinin linki; http://www.hurriyet.com.tr/saglik-bakani-muezzinoglu-tip-fakultelerinin-kontenjanlari-dondurulacak-40036376


1 yorum:

  1. Mali Müşavirlik Kontenjanları ile ilgili açıklayıcı detaylı ve bilgi aktarma amaçlı bir makale olmuş Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...