23 Temmuz 2024 Salı

Genç Girişimci İstisnasından Yararlanan Kişinin Mevcut Faaliyetine Devam Ederken Babasının İşyerini Devir Alması



Genç Girişimci İstisnasından Yararlanan Kişinin Mevcut Faaliyetine Devam Ederken Babasının İşyerini Devir Alması Durumunda İstisnadan Yararlanma Durumu...


Soru: Merhabalar bir konuda görüşünüzü almak istiyordum. Genç girişimci şartlarını sağlayan danışmanlık faaliyetinde bulunacak bir mükellef için ilk defa mükellefiyet tesis ediliyor ve genç girişimci istisnasından yararlanabileceğine dair vergi dairesinden yazı da alınıyor. Aynı mükellef 3-4 ay sonra babasının market işletmesini de devir alıyor ve şube olarak faaliyete başlıyor. Sorum şu;

1- Bu kişi 3-4 ay sonra babasının işyerini devir almasına rağmen baştaki istisna yazısından hareketle genç girişimci istisnasından yararlanmaya devam edebilir mi?

2- Babasının işyerini devir aldığı tarih itibariyle genç girişimci istisnası durdurulur mu?

3- Ayrıştırılabilirse; danışmanlık faaliyetinden elde ettiği gelirler için istisnadan yararlanmaya devam eder, market işletmesinden elde ettiği gelirler için istisnadan yararlanamaz gibi bir durum olabilir mi? Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.


Cevap: Konuyla ilgili Bursa V.D. Başkanlığının 03/06/2021 tarih ve 17192610-120[ÖZG-20-71]-93077 sayılı özelgesini aynen aktarıyorum. Özelgeler kişiye özel olup, vergi daireleri arasında farklı uygulamalar görülebilir. Paylaşacağım özelgede istisnadan yararlanılan ilk faaliyetten elde edilen gelirler için istisnadan yararlanılabileceği; ancak babasından devir aldığı işyeri için elden edilen kazançlar için istisnadan yararlanılamayacağı belirtilmiş. Bu özelgeye istinaden işlem yapmadan önce bağlı olduğunuz vergi dairesinden görüş almanız hatta daha doğrusu konuyla ilgili bir özelge talep etmeniz faydalı olacaktır. Çünkü uygulamada babasının işyerini devir alanların istisnalarının tamamen durdurulduğu görülmektedir.

Özelge İçin Tıklayınız,,,

2 Temmuz 2024 Salı

Yevmiyeli Çalışanlar İçin Gider Pusulası Mı? Sigorta Mı?



Soru: Arkadaşlar merhaba bir konuda bilgiye ihtiyacım var. Şirketin meyve bahçesinde yevmiyeli çalışanlara gider pusulası ile hizmet alımı yapıp yüzde 10 stopaj ödemek mi? Yoksa sgk girişi yapmak mı gerekli hangisi doğru?

Cevap: 2013/5 sayılı SGK Genelgesi’nde gider pusulası ile ilgili olarak aşağıdaki ibare yer almaktadır:

“Kanun hükmünden anlaşılacağı üzere, gider pusulası yaptırılan iş veya satın alınan emtia için düzenlenen ve fatura yerine geçen bir belgedir. Ancak, uygulamada çoğu zaman hizmet akdine dayalı çalışması dolayısıyla sigortalı olması gereken kişilere gider pusulası ile ödeme yapıldığı görülmektedir. Kanun gereğince, Kanun uygulamasında sigortalılık niteliği taşıyacak bir hizmet karşılığı alınan ücretler için ücret bordrosu düzenlenmesi gerekmekte ise de, hak edilen ücretin gider pusulası ile ödendiğinin saptanması halinde de, bu belge yasal kabul edilecek ve çalıştığı tespit edilen adına sigortalı hizmet kazandırma yoluna gidilecektir.”

Gider pusulası ile hizmet alımına ilişkin olarak ödeme yapılması durumunda, belgede işçinin de imzası olmasından dolayı sigortalılık durumu çok kolay tespit edilebilmektedir. Bu tespitler, denetimler esnasında olabileceği gibi hizmet alınan kişinin geriye dönük sigorta girişi istemesinden veya sigorta primine ihtiyacı olmasından dolayı şikayet yoluyla da olmaktadır. Uygulamada bu tür konularda, sonradan hak arama ihtiyacının da sıklıkla gündeme gelebildiği düşünüldüğünde gider pusulası ile hizmet alımı ciddi anlamda riskli görünmektedir.

Bu nedenle bu şekilde çalıştırdığınız kişilerin sigorta girişini yaparak çalıştırmanız daha doğru olacaktır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...