9 Nisan 2025 Çarşamba

İHRAÇ KAYDIYLA ALINAN ÜRÜN ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILARAK FATURA KESİLEBİLİR Mİ?





Soru: Merhabalar, ihraç kaydıyla satın almış olduğumuz ürünleri imalatçı firma parça parça faturalandırmış. Bu ürünler bir araya geldiğinde örneğin mutfak dolabı oluyor. Biz bunu ihracat faturamızda dolap olarak tek kalem şeklinde fatura edebilir miyiz? Yoksa ihraç kayıtlı fatura kesen firma gibi ayrı ayrı mı göstermeliyiz?

İhraç kaydıyla teslimi yapılan malın, ihracat faturası ve gümrük beyannamesinde yer alan malla aynı olması gerekir. Aynı olmasına rağmen fatura ve/veya gümrük beyannamesinde farklı belirtilmesi halinde, ihraç kaydıyla teslim edilen mal ile ihraç edilen malın aynı olduğunun, bu konuya münhasır vergi inceleme raporu veya YMM raporu ile tespiti istenir.

Sonuç olarak kısaca; ihracatçı, ihraç kaydıyla aldığı malı imalatçının teslim ettiği şekilde ihraç etmelidir.

KDV uygulama genel tebliğinin ilgili bölümünü ve devamındaki konuyla ilgili örnekleri aşağıda paylaşıyorum. Umarım yardımcı olacaktır. 

7 Nisan 2025 Pazartesi

E-FATURA MÜKELLEFİNE E-ARŞİV FATURA KESİLMESİ


E-fatura mükelleflerine e-fatura, e-fatura mükellefi olmayanlara ise e-arşiv fatura düzenlenmesi gerekmektedir. E-fatura mükellefi iken; başka bir e-fatura mükellefine yanlışlıkla e-arşiv fatura kesilmesi durumunda yada size e-fatura düzenlenmesi gerekirken yine yanlışlıkla tarafınıza e-arşiv fatura kesilmesi durumunda faturada yazılı tutarın %10'u kadar usulsüzlük cezası kesilecektir ve bu ceza belge başına 14.000-TL'den az olmayacaktır. Örneğin 5 bin liralık bir fatura için tarafınıza hatalı belge türü ile kesilen fatura için hem alıcıya hem satıcıya 14 bin lira ceza uygulanacaktır.

Bu nedenle hem fatura keserken karşı tarafın bilgilerini tam ve eksiksiz almalı hem de size kesilecek faturalar için vergi numaranızı karşı tarafa doğru bir şekilde ulaştırmalısınız. Mümkünse tarafınıza kesilen faturaların kağıt çıktısını da isteyerek faturanın en üstünde "e-fatura" yazıp yazmadığını da teyit ediniz. E-fatura mükellefi olmanıza rağmen tarafınıza kesilen faturanın üstünde "e-arşiv fatura" yazıyorsa fatura hatalı düzenlenmiş demektir.

Hatalı faturaların düzenlenme sebebi çok büyük oranda vergi numaralarının hatalı yazılmasından kaynaklanmakta; bunun yanında bir diğer önemli sebep de şahıs firmalarında TC kimlik numarası kullanılması gerekirken vergi numarası verilmesinden kaynaklanmaktadır. Şahıs olarak gerçek kişi şeklinde faaliyet gösteren kişilerden muhakkak 11 haneli TC kimlik numaralarının verilmesi istenmelidir. "Ama benim ki şahıs şirketi" diyen kişilere kulak asılmamalı eğer gerçek kişi olarak faaliyet gösteriyorsa muhakkak bu kişilerden TC kimlik numaraları alınmalıdır. E-fatura sistemi gerçek kişiler için TC kimlik numarasına göre dizayn edildiğinden gerçek kişiler adına TC kimlik numarası yerine 10 haneli vergi numaralarına kesilen faturaların belge türleri yanlış olacak ve bu kişilere düzenlenen her hatalı belge için 14 bin liralık ceza ile karşı karşıya kalmanıza neden olacaktır.

Bu yazıdan cezaları kabullenin anlamı çıkmasını istemem. Bir tebliğ ile getirilen bu düzenleme ile sadece şekil uygunluğu nedeniyle kesilen bu cezalar için elbette hakkınızı yasal yollardan arayabilirsiniz. Konu ile ilgili mükellef lehine cezaların kaldırılması yönünde verilen mahkeme kararları mevcut. Fakat mahkeme kararları bir içtihat olmadığı sürece karar verilen kişi ve kurumları bağlamaktadır.

Bu bilgilendirme e-fatura mükellefleri için geçerli olup e-fatura mükellefi olmayan mükellefler için şimdilik bir önemi bulunmamaktadır. Böyle basit bir hata nedeniyle herhangi bir ceza ile karşılaşmamanız için gereken özeni göstermenizi önemle hatırlatır işlerinizde kolaylıklar dilerim.

Son olarak aşağıdaki linkten fatura keseceğiniz kişinin e-fatura mükellefi olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

https://ebelge.gib.gov.tr/efaturakayitlikullanicilar.html 

25 Mart 2025 Salı

5 Puanlık Vergi İndiriminde MTV ve Yüksek Öğrenim Kredisi Borçlarının Durumu



Soru: Ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyim. Vergi dairesine borcum yok ama yüksek öğrenim kredisi borcum var. Bu borcum 5 puanlık vergi indiriminden yararlanmama engel olur mu?

Vergi indirimi uygulamasında 1.000.-TL’lik sınırın aşılıp aşılmadığının tespitinde sadece beyanname üzerine tahakkuk eden vergiler dikkate alınmaktadır. Bu nedenle yüksek öğrenim kredisi borcunuzun olması 5 puanlık indirimden yararlanmanıza engel değildir. Bunun yanında MTV gibi beyanname vermeyi gerektirmeyen borçlar da bu indirimden yararlanmaya engel değildir.

Birde son olarak gözden kaçabilecek bir husus daha var. O da gelir vergisi ikinci taksit ödemesinin süresinde yapılması. Gelir vergisinin ikinci taksitini süresinde ödemezseniz vergi indirim tutarı tarafınızdan vergi zıyaı cezası uygulanmaksızın talep edilecektir.

Detaylı bilgi için 301 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği'ne bakabilirsiniz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...