11 Mart 2013 Pazartesi

Bağkur'lunun Aynı Zamanda SSK'lı Olarak Çalışması Mümkün Mü?

Merhabalar,

Şahıs işletmesi sahibi bir kişi sosyal güvenlik kurumu olarak bağkura bağlı olarak  faaliyette bulunurken  aynı zamanda  geçici dönemli olarak (9 ay gibi bir süre) bir projede bağkuru devam ederken  aynı zamanda  SSKlı olarak da çalışabilir mi?

Şimdiden teşekkür ederim.


Merhabalar,

Dilerse her iki kuruma da prim ödeyebilir.

2011 yılında yayımlanan torba yasanın getirdiği önemli yeniliklerden bir tanesi de, aynı anda iki kuruma birden prim ödeme kolaylığı. Önceden bir kimsenin sigortadan emekli olması için iş yerini kapatması veya devretmesi, Bağ-Kur'a İşi Bırakma Formu vermesi gerekiyordu. Ama şimdi bir kimsenin vergi mükellefiyeti devam ederken bir başka işverene ait işyerinde Hizmet Akdi ile çalışabilir. Bu durumda Bağ-Kur'a prim ödemez, Sigorta'ya prim öder ve 4/a'lı olarak Sigorta'dan emekli olabilir. Hatta mali durumu iyi olan iki kuruma da aynı anda prim ödeyebilir. Bu durumda SSK'lı (4/a'lı) sayılır ve Sigorta'dan emekli olur. İki kuruma ödenen günler 60 gün değil 30 gün sayılır ve kazançlar Sigorta Matrahı Tavanı aşmamak şartıyla birleştirilir.

(Yararlanılan kaynak; Lütfi KÖKSAL Muhasebe Türk'teki yazısı)

İyi çalışmalar, saygılar...

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir


27 yorum:

  1. peki hasan bey muhasebe bürosu olan bir müşavir aynı zamanda bir şirkette 4/a lı olarak çalışabilirmi?

    smmm ler içinde geçerli mi bu durum

    YanıtlaSil
  2. 3568 sayılı SMMM meslek yasası buna izin vermemektedir. Serbest olarak büro faaliyetinde bulunurken aynı zamanda bir başka yerde hizmet akdine bağlı olarak 4/a sigortalısı olunamaz. Bununla ilgili TÜRMOB'un bir genelgesi mevcut onu aktarıyorum.

    Türmob’un 22.06.2011 tarihli ve 2011/1 sayılı genelgesinde özet olarak; “3568 sayılı Yasa’nın 45.maddesindeki hükmünün amir olduğu ifade edilip devamında 3568 sayılı Yasa uyarınca ruhsat alarak bağımsız büro faaliyetinde bulunan yahut mesleki şirketlerde imza yetkili olan meslek mensuplarının aynı zamanda bir işyerine bağlı olarak çalışmaları mümkün değildir, muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleği, mesleğin konusuna giren işleri bizzat meslek mensubunca yapılmasını gerekli kılmaktadır. Açıklanan nedenlerle, bağımsız büro faaliyetinde bulunan yahut mesleki şirketlerde imza yetkili olan meslek mensuplarının aynı zamanda bir başka işyerinde 5510 sayılı Yasa’nın 4.maddesinin (a) bendi kapsamında çalışmasına olanak bulunmamaktadır” diye ifade edilmiştir.

    Bir başka görüş ise mali müşavirlik mesleğinin dışında başka bir görev ile 4/a sigortalısı olunabileceğini savunmaktadır. Günümüzde bu yasaklara aldırmadan bu durum ssk tarafından sorun edilmediğinden kendini başka bir yerde sigortalı gösteren meslektaşlarımızda var tabi ki. Fakat bu durumun meslek örgütü tarafından tespit edilmesi meslek mensubu hakkında disiplin cezası uygulanmasına sebep olacaktır.

    YanıtlaSil
  3. benim tek çalıştığım basit usulde bağlı-bağkur prim ödeyen bir esnafım..kendimi başka yerde ssk lı olarak gösterebilirmiyim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiilen çalışmadan kendinizi başka bir yerde sigortalı olarak göstermek naylon sigortalılık anlamına gelir. Tespit edilmesi halinde hem size hem de sigortalı göründüğünüz kişiye zararı dokunabilir.

      Bu riski göze alarak yaptınız diyelim, bu sefer de SGK, siz başka bir yerde çalışıyorken (sigortalı görünmek demek bir yerde çalışıyor olmaktır) işyerinizi kim işletiyor, yani dükkanın başında kim duruyor diye bir soru sorabilir. Bunları düşünerek hareket ederseniz iyi olur...

      Sil
    2. Fiilen çalışmadan kendinizi başka bir yerde sigortalı olarak göstermek naylon sigortalılık anlamına gelir. Tespit edilmesi halinde hem size hem de sigortalı göründüğünüz kişiye zararı dokunabilir.

      Bu riski göze alarak yaptınız diyelim, bu sefer de SGK, siz başka bir yerde çalışıyorken (sigortalı görünmek demek bir yerde çalışıyor olmaktır) işyerinizi kim işletiyor, yani dükkanın başında kim duruyor diye bir soru sorabilir. Bunları düşünerek hareket ederseniz iyi olur...

      Sil
    3. Başka yerde SGK'lı olarak çalısabılırsınız.

      Sil
  4. benim bağkurum var ama yatırmıyorm.. şuan sigortalı olarak çalışıyorm ve zamanda hamileyim.. 32. haftamda işi bırakıcam ssk dan doğum parası alablirmiyim.. bağkurum buna engel olabilir mi?

    YanıtlaSil
  5. kolay gelsin..üzerine harita mühendisliği hizmeti vermek üzere bürosu olup bagkurlu olan biri aynı zamanda başka bir harita bürosunda sigortalı olarak çalışabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mükellefiyetiniz olsa bile başka bir yerde sigortalı olarak çalışmanızda bir engel bulunmamaktadır.

      Sil
    2. Evet mükellefiyetiniz olsa bile başka bir yerde sigortalı olarak çalışmanızda bir engel bulunmamaktadır.

      Sil
  6. Merhaba benim uzerime hatli minibus var ve zorunlu bagkurluyum ancak bagkurumu dondurdu ve ssk li bir ışte çalışıyorum sigorta yatıyor Bagkur a bir borcum yok bunun yani vergi mükellefi olup ssk lı çalışmam için bir süre sınırlaması var mi belli bir süre sonra bagkur u kapatmak gerekiyor mu yoksa emekli plana kadar bu sistemde hem bagkurlu ölü sigortalı bir ışte calisabilirmiyim teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  7. Merhaba benim uzerime hatli minibus var ve zorunlu bagkurluyum ancak bagkurumu dondurdu ve ssk li bir ışte çalışıyorum sigorta yatıyor Bagkur a bir borcum yok bunun yani vergi mükellefi olup ssk lı çalışmam için bir süre sınırlaması var mi belli bir süre sonra bagkur u kapatmak gerekiyor mu yoksa emekli plana kadar bu sistemde hem bagkurlu ölü sigortalı bir ışte calisabilirmiyim teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vahit bey bir süre sınırlaması yok. Üzerinize minübüs olsa bile sigortalılığınız sürdüğü müddetçe bağkura geçme zorunluluğunuz yok. Sigortalılığınızın kesintiye uğramamasına dikkat edin, emekli oluncaya kadar devam...

      Sil
  8. Merhaba, makina mühendisi olarak bir şahıs firmam var ayrıca bir petrol istasyonunda sorumlu müdürüm. petrol istasyonundan 10 günlük denetleme için sigorta yatıyor. Ben bağkurumun 20 günlüğünü yatırsam o 10 günlük sigortayla beraber 30 güne tamamlasam olur mu?

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Bugkurluyum Yanlız Sırketı Kardesım Isletıyor Ben Baska Bır Kurumda Calısabılırmıyım SSK Olarak Bu Ilerde Bana Bır Sıkıntı Yasatırmı Calıscagım Sırket Kurumsal Bır Fırma Sımdıden Tşkr Ederım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esas olarak 657 sayılı kanuna göre devlet memurları eğer çalışılan kurumda ayrıca yasaklayıcı bir hüküm yok ise şirketlerde ortak olabilir fakat o şirketin yetkilisi olamaz.

      Haliyle çalıştığınız firma devlet kurumu değilse hiç bir sıkıntı olmaz. Ssk'lı olarak çalışmanız bir sıkıntı yaratmayacağı gibi ayrıca ssk'lı olarak çalıştığınız sürece bağkur primi ödeme zorunluluğunuz da yoktur.

      Sil
  10. Merhaba ben internet üzerinden satış yapıyorum ve yasal olarak vergimi falan ödüyorum ek olarak çalışmam gerek patron belli bi rakam verip ssk primini kendi maaşım dan kesecek duyduğum kadarıyla ssk rimel ucreti ben bağkurlu olduğum için rakam düşüyormuş bu konu doğrumu aylık ne kadar öderim bilginiz var ise yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir işverene bağlı olarak çalışmaya başladığınız andan itibaren eğer siz ayrıca ödemek istemezseniz bağkur prim ödeme mecburiyetiniz yoktur.

      Siz bir işverene bağlı olarak çalışmaya başladığınızda sizin ayrıca ödemeniz gereken bir şey olmayacak yani. İşvereniniz size vereceği maaş üzerinden ssk priminizi ödemek zorundadır. O yüzden siz sadece alacağınız maaşınızı bilin yeter. Diğer taraftan vergi mükellefi olarak internetten satış yapmaya devam edebilirsiniz. Bir işvereninin yanında çalışmaya devam ederken ayrıca bağkur primi ödeme zorunluluğunuz bulunmamaktadır.

      Sil
  11. Merhaba ben internet üzerinden satış yapıyorum ve yasal olarak vergimi falan ödüyorum ek olarak çalışmam gerek patron belli bi rakam verip ssk primini kendi maaşım dan kesecek duyduğum kadarıyla ssk rimel ucreti ben bağkurlu olduğum için rakam düşüyormuş bu konu doğrumu aylık ne kadar öderim bilginiz var ise yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz bir işverene bağlı çalışıyorsanız ve her ay prim gün sayınız 30 gün ise sizin bir şey yatırmanıza gerek yok. Sgk primlerinizi işveren yatırmak zorundadır. Ay içinde 30 günlük çalışmanız var ise bağkur primi ödeme zorunluluğunuz da bulunmamaktadır.

      Sil
  12. Merhaba ben servis tasimaciligi isi yapiyorum ve baska bir is yerindede sigortali olarak calisiyorum.bagkur primi yatirmiyorum.servis aracimda zoru lu olarak birini sigortali gostermek zorundamiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle göstermek zorundasınız.

      SGK'nun kayıtdışı istihdam ile mücadele konusunda yayınlanan genelgesinde bu duruma özellikle yer verilmiştir.

      Herhangi bir trafik denetlemesinde servis şoförünün bilgileri alınır ve SGK'na bildirilir. Bu durumda bildirilen kişinin personeliniz olarak kaydı yoksa sigortasız işçi çalıştırmaktan hakkınızda işlem yapılır. Aynı zamanda sizin sigortalı olarak çalıştığınız yerde de fiilen çalışıp çalışmadığınızın araştırmasına gidebilirler. Eğer şu an sigortalı göründüğünüz yerde fiilen çalışmıyorsanız, yani gerçekten o iş yerinde çalışmıyorsanız sizinde bütün yatan prim günleriniz iptal olur ve iptal olan dönemler için adınıza bağkur primi tahakkuk eder ve bu primleri de ödemek zorunda kalırsınız.

      Sigortasız işçi çalıştırmanın maliyeti de küçümsenecek bir şey değildir. Sigortasız işçi çalıştırdığınız için idari para cezasına maruz kalacağınız gibi 1 yıl süreyle de SGK'nun sağladığı teşvik ve indirimlerden de yararlanamama cezası alırsınız.

      Sil
  13. Merhaba ben kuyumcuda çalışıyorum.ve restauront acıcaz.benim üstüme olcak eşim işleticek.yalnız kuyumcuyada devam etmeyi düşünüyorum.bi sıkıntı olurmu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açacağınız restaurantta ssk'lı bir personel olacaksa bir sorun olmaz.

      Sil
  14. Merhaba ben ssk lı olarak bir iş yerinde çalışıyorum çalışmadığım hafta sonları ve vardiyamın müsait olduğu günlerde basit usul mukellefiyeti ile seyyar tuhafiye pazarcılığı yapıyorum bazen müsait olmadığım günlerde pazarcılık işini abim takip ediyor ben de abimi yanımda sigortalı olarak çalıştırmak istiyorum. "Basit usulde işinin başında bizzat bulunmalı" maddesine binaen şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadık fakat ileride bir sorunla karşılaşılabilir miyiz yani benim bir iş yerimde ssk lı çalışmama binaen işinin başında bizzat bulunmalı kuralını ihlal etti gerekçesi gösterilip basit usul mükellefiyetimiz iptal edilip abimin sigortası veya benim iş yerindeki sigortamın geriye dönük iptali gibi bir sorunla karşılaşabilir miyiz? kolay gelsin !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Basit usul mükelleflere yanında işçi çalıştırabilme olanağı verildiğine göre böyle bir sorun yaşayacağınızı sanmam. Kaldı ki böyle bir sorun yaşasanız bile sigortalılık ile ilgili bir iptal gündeme gelmez. Eğer idare basit usul şartlarını ihlal ettiğinizi düşünerek basit usul mükellefiyetinizi iptal ederse siz gerçek usulde vergilendirilmeye başlarsınız ama ne abinizin ne de sizin sigortalılık durumları ile ilgili bir değişiklik olmaz. Sadece basit usul mükellefin yanında çalışanlar vergilerini kendileri öderler; eğer gerçek usule geçerseniz abizin maaşından kesilen gelir vergisini de siz ödersiniz hepsi o.

      Ben böyle bir şeyin olacağını sanmam. Siz basit usul vergi mükellefi olmanıza rağmen fiilen bir yerde sigortalı çalışıyorsanız ve abiniz de yanınızda yine fiilen çalışıyorsa bir sorun olmaz.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...