15 Ekim 2014 Çarşamba

Bağkur Primim Artmış Acaba Nedendir?



Bağkur primim Sosyal Güvenlik Kurumu'na her hangi bir bildirim yapmış olmamama rağmen artmış. Yanımda iki kişi çalıştırıyorum. Bu artışın yanımda çalışan işçiler ile bir alakası olabilir mi?

5510 sayılı kanun ve bu kanuna bağlı olarak yayınlanmış tebliğ ve yönetmeliklere istinaden bir işverenin SGK'na beyan ettiği kazancı (dolayısıyla buna bağlı ödeyeceği prim), yanında çalıştırdığı işçilerin prime esas kazancından daha az olamaz.

Sosyal Güvenlik Kurumu'na prime esas günlük kazanç beyanında bulunurken asgari ücret üzerinden beyanda bulunmanıza rağmen; yanınızda çalıştırdığınız işçilerin prime esas kazancı beyan ettiğiniz bu rakamın üstünde ise prime esas kazancınız kurum tarafından otomatik olarak işçiniz için beyan edilen prime esas günlük kazanç tutarına yükseltilir. 

Örneğin;

SGK'na bildirdiğiniz günlük kazanç rakamınız 37,80-TL olsun . (Asgari Ücretin Günlük Tutarı)

37,80 x 30 gün : 1.134,00-TL. Aylık Asgari Ücret

1.134,00-TL x % 32 : 362,88-TL. Ödeyeceğiniz Bağkur Primi.


Yanınızda 1.000-TL net ücret ile çalışan bir işçinin prime esas ücreti; 1.398,77-TL. dir.

SGK'na beyan ettiğiniz kazanç tutarı yanınızda çalıştırdığınız işçinin kazanç tutarından az olduğu için sizin en az işçinizin prime esas kazancı üzerinden prim ödemeniz gerekir. Buna göre ödemeniz gereken prim tutarı;

1.398,77-TL x % 32 : 447,61-TL. Ödemeniz gereken Bağkur prim tutarı.

Sosyal Güvenlik Kurumu eksik ödediğiniz bu tutarı gecikme zammı ile sizden tahsil edecektir.

Bu günlerde bu soruları daha çok duyacağız çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu Eylül 2014 döneminden itibaren elektronik altyapısını kullanarak bu karşılaştırmaları otomatik olarak yapmaya ve dolayısı ile beyan farkı bulunan sigortalıların ödemesi gereken prim tutarlarını artırmaya başladı.

Herhangi bir sorun ile karşılaşmamak için müşterilerinizi bu duruma hazırlık olmaları yönünde uyarmanız faydalı olacaktır. 

Saygılarımla,
Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavirler Eğitim ve Dayanışma Platformu Derneği


Konu ile ilgili yasal mevzuat;

1- ) 5510 sayılı Kanun Madde 80
b) Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir. 

2-) SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ Madde 104 (28.08.2008 / 26981 R.G.)b) Sigortalı aynı zamanda işveren ise birinci fıkranın (a) bendine göre belirlenen aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, Kanunun 89 uncu maddesi hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir. 

3-) 5510 SAYILI KANUNUN 4 ÜNCÜ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (a) VE (b) BENTLERİ KAPSAMINDAKİ SİGORTALILAR İLE SADECE GENEL SAĞLIK SİGORTASINA TABİ SİGORTALILARIN PRİME ESAS TUTULACAK KAZANÇLARINA DAİR TEBLİĞ (27.09.2008 / 27011 R.G.)
5510 Sayılı Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (b) Bendi Kapsamındaki Sigortalıların Prime Esas Kazançları:
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişi, aynı zamanda işveren ise, beyan edeceği aylık kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalılardan günlük kazancı en yüksek olan sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki prim farkı, 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...