15 Nisan 2020 Çarşamba

İşçi Çıkarmak Yasak - Ücretsiz İzne Gönderilenlere Nakit Destek (Yeni Torba Yasa)


Meclise sunulan; Koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması hakkında kanun teklifinde aşağıdaki hususlara yer verilmiştir.

1- Hazineye ve belediyelere ait taşınmazlara ait kira, hasılat payı gibi ödenmesi gereken bedeller 3 ay ertelenecektir. (Md.-1)

2- Konutlara, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunmayan işyerlerine ilişkin su faturalarının ödenmesi 3 ay ertelenecektir. (Md.-1)

3- Toplu taşıma hizmete veren firmalara 3 ay süreyle gelir desteği ödemesi yapılacaktır. (Md.-1)

4- Derneklere ait beyan ve bildirimler 31.07.2020 tarihine ertelenecektir. (Md.-2)

5- Derneklere ve Kooperatiflere ait genel kurul toplantıları 31.07.2020 tarihine kadar ertelenecektir. Erteleme sonrası derneklerde 30 gün; kooperatiflerde 3 ay içinde genel kurullar yapılacaktır. (Md.-2)

6- Seyahat acentaları birliğine üye seyahat acentalarının 2020 yıllık aidatları alınmayacak ve işletme belgelerinin devredilmesi imkanı getirilecektir. (Md.-3)

7- Sermaye şirketleri 30.09.2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem karının yalnızca %25'ini dağıtabilir. (Md.-11)

8- Ücretsiz izne gönderilen işçilere günlük 39,24-TL nakdi ücret desteği verilecektir. (Md.-6)

9- Kısa çalışma ödeneği başvurularında uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeden işverenlerin beyanları doğrultusunda Kısa Çalışma Ödemeleri gerçekleştirilecektir. (Md.-7)

10- İşverenlerin 3 ay süreyle işçilerini işten çıkarmaları yasaklanacaktır. (Md.-8)

Aşağıda maddelerin detaylarına yer verilmiştir. Lütfen devamı için tıklayınız.

MADDE 1: 

- Hazine taşınmazlarına ait ödenmesi gereken kira, hasılat payı gibi ödenmesi gereken bedeller 3 ay ertelenmektedir. 

- Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarının taşınmazlarına ait ödenmesi gereken kira, hasılat payı gibi ödenmesi gereken bedeller 3 ay ertelenmektedir. 

- Konutlara ve faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunmayan işyerlerine ilişkin su faturaları belediye meclisi tarafından 3 ay ertelenir. Bu borçlar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde gecikme zammı vs. olmadan ödenir. 

- Belediyelerden izin veya ruhsat almak yada hat kiralamak suretiyle çalışan gerçek ve tüzel kişilere, toplu taşıma hizmetinin kesintisiz olarak yürütülebilmesiyle sınırlı olacak şekilde, 3 ay süreyle sınırlı olmak üzere meclis kararıyla; gelir desteği ödemesi yapılır. Ayrıca belirlenen döneme ait ruhsat, izin, hat kirası borçları da 3 ay ertelenir ve sürenin sonunda gecikme zamsız aylık eşit taksitler halinde ödenir. 

MADDE 2: 

- Derneklere ait bildirim ve beyannameler ile dernek genel kurul toplantıları 31.07.2020 tarihine kadar ertelenir. İç işleri bakanı bu süreyi 3 aya kadar uzatabilir. Ertelenen genel kurul, ertelemenin sone erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde yapılır. Mevcut organların görev, yetki ve sorumlulukları erteleme süresi sonrasında yapılacak ilk genel kurula kadar devam eder. 

- Kooperatiflere ait genel kurul toplantıları 31.07.2020 tarihine kadar ertelenir ve ilgili bakan tarafından bu süre 3 aya kadar uzatılabilir. Ertelenen genel kurul toplantıları, ertelemenin sona erdiği tarihten itibaren 3 ay içinde yapılır. Mevcut organların görev, yetki ve sorumlulukları erteleme süresi sonrasında yapılacak ilk genel kurula kadar devam eder. 

MADDE 3: 

- Seyahat acentaları birliğine üye seyahat acentalarından 2020 yıllık aidatları alınmayacak ve seyahat acentalarına ait işletme belgelerinin acenta ünvanından bağımsız olarak devredilebilir. 

MADDE 11: 

- Sermaye şirketlerin 30.09.2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem karının yalnızca % 25’inin dağıtımına karar verilebilir. Geçmiş yıl karları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemez. 

MADDE 6: 

- İşveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve KÇÖ’den yararlanamayan işçiler ile 15.03.2020 tarihinden sonra işsizlik maaşı alabilecek çıkış kodları ile sözleşmesi feshedilen ve herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla fesih yapılamayacak süreyi geçmemek üzere; ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar fondan günlük 39,24-TL nakdi ücret desteği verilir. Yapılan ödemelerden sadece damga vergisi kesilir. 

- İşçinin fiilen çalıştığı tespit edilirse, her bir işçi ve her ay için ayrı ayrı olmak üzere aylık brüt asgari ücret idari para cezası uygulanır ve ödenen nakdi ücret desteği kanuni faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir. 

- Kanun tarihinden sonra girenler elbette yararlanamaz. 

- Nakit ücret desteğinden yararlananlar GSS sayılırlar ve GSS primleri fondan karşılanır. 

MADDE 7: 

- KÇÖ başvuruları için uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda KÇÖ gerçekleştirilir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir. 

MADDE 8: 

- 3 Ay süreyle ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez. 3 aylık süre içinde işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye geçerli sebebe dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez. 

- Bu maddeye aykırı olarak işçisini çıkaran işverene sözleşmesi feshedilen her işçi için aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir. Cumhurbaşkanı 3 aylık süreyi 6 aya kadar uzatmaya yetkilidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...