18 Ocak 2013 Cuma

İş Kazası Bildirimleri Nereye ve Nasıl Yapılır?



İş kazası bildirimlerinde 01.01.2013 tarihinden itibaren yeni bir düzenleme başlamış bulunmaktadır. 30 Haziran 2012 tarihinde 28339 sayılı resmi gazetede yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte iş kazası bildirimlerinin şekli belirlenmiştir. Söz konusu kanunun 14. maddesinin 2. bendine göre 01.01.2013 tarihinden itibaren iş kazaları sadece kazadan sonraki 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacaktır. Bu bildirimi yerine getirmeyen işverenlere 2.000-TL idari para cezası kesilecektir. (6331 s.k. md. 26/e)

Daha önce Çalışma Bakanlığı'na da yapılması gereken iş kazası bildirimleri ise 01.01.2013 tarihinden itibaren yapılmayacaktır. Çalışma Bakanlığı'na yapılacak bildirimi düzenleyen 4857 sayılı kanunun 77. maddesi 6331 sayılı kanunun 37. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.

Aşağıda söz konusu kanun maddesini görebileceksiniz.

Hasan Volkan ÇEVİK
S.M. Mali Müşavir




İş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildirimi

MADDE 14  (1) İşveren;

a) Bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutar, gerekli incelemeleri yaparak bunlar ile ilgili raporları düzenler.

b) İşyerinde meydana gelen ancak yaralanma veya ölüme neden olmadığı halde işyeri ya da iş ekipmanınınzarara uğramasına yol açan veya çalışan, işyeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olan olayları inceleyerek bunlar ile ilgili raporları düzenler.

(2) İşveren, aşağıdaki hallerde belirtilen sürede Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimde bulunur:

a) İş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde.

b) Sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarınıöğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içinde.

(3) İşyeri hekimi veya sağlık hizmeti sunucuları; meslek hastalığı ön tanısı koydukları vakaları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına sevk eder.

(4) Sağlık hizmeti sunucuları kendilerine intikal eden iş kazalarını, yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucuları ise meslek hastalığı tanısı koydukları vakaları en geç on gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirir.

(5) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.

İdari para cezaları ve uygulanması

MADDE 26  (1) Bu Kanunun;

e) 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene her bir yükümlülük için ayrı ayrı binbeşyüz Türk Lirası, ikinci fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene ikibin Türk Lirası, dördüncü fıkrasında belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen sağlık hizmeti sunucuları veya yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına ikibin Türk Lirası

idari para cezası verilir.



Yürürlükten kaldırılan hükümler

MADDE 37  4857 sayılı Kanunun aşağıdaki hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır:
a) 2 nci maddesinin dördüncü fıkrası.
b) 63 üncü maddesinin dördüncü fıkrası.
c) 69 uncu maddesinin dördüncü, beşinci ve altıncı fıkraları.
ç) 77, 78, 79, 80, 81, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 95, 105 ve geçici 2 nci maddeler.
4857 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı kalmak üzere ifadesi ile 98 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan 85 inci madde kapsamındaki işyerlerinde ise çalıştırılan her işçi için bin Yeni Türk Lirası, ifadesi metinden çıkartılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...