18 Temmuz 2013 Perşembe

Devamsızlık Yapan İşçiyi Nasıl Çıkartırım?




Soru : İşçim habersiz bir şekilde 3 gündür işe gelmiyor ne yapacağım?

Cevap: Yapmanız gerekenleri aşağıda anlatmaya çalışayım...




Öncelikle izlemeniz gereken yol şöyle;

İlk olarak işe gelmeyen işçi ile ilgili işe gelmediği her gün için ayrı ayrı devamsızlık tutanağı düzenleyeceksiniz. Bu tutanağı işyerindeki diğer işçilerden en az biri şahit olarak, varsa bölüm şefi-müdürü ve şirket yetkilisi imzalamalıdır. 

Daha sonra işçiye neden işe gelmediği ile ilgili bir ihtarname çekilmelidir. İşçi ihtarname eline ulaştıktan sonra 3 gün içinde işe gelmeme sebebini haklı bir nedene dayandıramıyorsa veya hiç cevap vermiyorsa işçinin işten çıkış tarihi ihtarnamenin tebliğ edildiği tarihten sonraki üçüncü gün olur ve ikinci ihtarnameye geçilir. (İhtarname 10.07.2013 tarihinde işçiye tebliğ edilmiş olsun, 13 Temmuz tarihi çıkış tarihi olacaktır. Noterden ihtarnamenin işçinin eline ne zaman geçtiği takip edilir.)

İkinci ihtarnamede fesih ihtarnamesidir. İşçiye daha önce gönderilen ihtarnameye de atıfta bulunarak üç gün içinde savunma yapmadığınızdan veya savunmanın haklı bir nedene dayandırılmamasından çıkışınız yapılmıştır diye bildirimde bulunulur.

Yukarıda da söylediğim, düzenlenecek devamsızlık tutanağı işçinin çıkışının yapıldığı güne kadar her gün için ayrı ayrı mutlaka düzenlenmelidir. Söz konusu işçi ile ilgili SGK'na yapılacak aylık prim hizmet bildirgesinde işçinin gün sayısı devamsızlık nedeniyle gelmediği gün kadar eksik bildirilir ve SGK'na bildirilen eksik gün bildirim formunun ekine tutanakları ekleyerek, eksik gün sebebi "devamsızlık" seçilmek suretiyle gerekli bildirimler de yapılmış olur.

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...