7 Eylül 2013 Cumartesi

HÖDÜK OLMA, İNSAN OL...!



Muhasebe ile ilgili bir mail grubuna üyeyim, bu mail grubu kendisine demokrat muhasebeciler demiş ama ne hikmetse içerisinde hakaret vs. olmamasına rağmen benim mesajlarımı yayınlamıyorlar. Grubun adı veya yönetiliş şekli benim için çok da önemli değil aslında. Benim için önemli olan mail grubundaki yazışmaların içeriği, meslektaşların birbirlerine karşı takındığı tavır.

Bir grup meslektaş var ki, adeta uçmuşlar mesleği yeyip içmişler. Her şeyin en iyisini onlar biliyorlar ve soru sorma gafletinde bulunmuş diğer meslektaşlarını her fırsatta iğnelemeye hazırlar. Mail grubunda veya başka sosyal paylaşım ortamlarında kelimelerimi seçerek güzelce konuşmaya çaba sarf ediyorum ama burası kendi çöplüğüm olduğu için o özeni göstermeyeceğim.

Geçenlerde hödüğün birisi kendi bildiği programı bilmeyenlerle muhatap bile olmadığını söylemiş. Hödük diyorum o arkadaşa çünkü dünyayı kendi etrafında dönüyor zannediyor. Ulan aptal herif şunu unutma ki bildiklerin bilmediklerinin yanında okyanusta bir damla gibi kalır. Kendini dev aynasında görüp diğer meslektaşlarını hor gören geri zekalılar yüzünden mesleğimiz bu hallerde zaten. Böyle aptallar ayrıştırıyor mesleğimizi, oysa ki bizim bir arada olmaya ve dayanışmaya ihtiyacımız var.

Tabi ki tek hödük bu değil, bundan başka da hödükler var. O hödükler meslektaşımızın sorduğu soruyu küçümserler ve onunla dalga geçme cüretini gösterirler. Halbuki o kolay diyerek küçümsedikleri soruya verdikleri yanıtta doğru değildir. Kendilerini o kadar büyük görürler ki; her şeyi bildiklerini zannederler ve meslektaşlarını aşağılarlar ama hiç bir halt da bilmezler.

Soru sorabilmek medeni cesareti yüksek insanların yapabileceği bir iştir. Kimin neyi ne kadar bildiğini kimse bilemez. Sorduğu soru yüzünden insanları küçümsemek insani değerlerin düşüklüğünü gösterir. Lütfen bu değer düşüklüğünüz ile (üstelik eksik bilgileriniz varken çok iyi bildiğinizi sanmamıza rağmen) soru sormaktan korkmayan arkadaşların cesaretini kırmayın. 

Çünkü bu tür platformlar sizler gibi meslektaşlarını kullanamadığı program, bilemediği bir konu, sorduğu bir soru yada imla kurallarına uymama yüzünden aşağılayan çok bilmiş ve ukala bireylerle değil; soru sormaktan korkmayan devamlı bilginin peşinde koşan ve o sorulara elinden geldiğince cevap vermeye çalışan meslektaşlarımız sayesinde devamlılığını sürdürmektedir. İsminizin başındaki ünvandan önce insan olduğunuzu unutmayın. 

Hipokratın söylediği gibi keşke bizlerde meslektaşım kardeşimdir diyebilsek... 

Hasan Volkan ÇEVİK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...