29 Ekim 2014 Çarşamba

6552 SAYILI TORBA YASADA BİZİMLE ALAKALI OLAN MADDE ÖZETLERİ


Madde 3-  Yüklenici firma taşeron firmanın maaş ödemelerini kontrol edecek…

Madde 6- Alt işveren değişse bile işçi aynı yerde çalışıyorsa izin hakkı aynen devam eder. Yüklenici firma, taşeron firmada çalışan işçilerin yıllık ücretli izin çizelgesini talep ve takip etmelidir.

Madde 8- Alt işveren değişse bile işçi aynı yerde çalışıyorsa kıdem tazminatı devam eder.

Madde 16-  İş güvenliği eğitimlerini tamamlamış olmak kaydı ile az tehlikeli sınıfta yer alan işverenler dilerlerse (muayene ve tetkik hariç) iş güvenliği hizmetlerini kendileri verebilirler.

Madde 17-  10 işçiden az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerleri için alınacak sağlık raporları aile hekiminden alınabilecek.

Madde 43- Doğum borçlanması iki çocuktan üç çocuğa çıkarılmıştır.

Madde 50-  Sosyal güvenlik kanunu ile ilgili bir ibare değişikliği

Madde 53- Bağlanan gelir ve aylıklarını tahakkuk ettirildiği tarihlerden itibaren aralıksız on iki ay sonuna kadar tahsil etmeyenlerin gelir ve aylıkları, gelir ve aylık bağlanma şartlarının devam edip etmediğinin tespiti amacıyla durdurulur.

Madde 55- Ev hizmetlerinde çalışan kadınlara sigortalılık imkanı getirilmiştir. Çalıştıran % 2 prim ödeyecek, çalışan ise isterse % 32,5 prim ödeyerek bu günlerini sigortalı olarak saydırabilecek. Esasen ev hizmetlerinde çalışanların iş kazaları için çıkarılmış gibi.

Madde 57- SGK’ya başvurmadığı için adlarına yüksek tutarda GSS primi tahakkuk etmiş olanlar için yeniden gelir testi yaptırma ve primlerini bu gelir testi sonucuna göre daha düşük ödeme imkanı getirildi. Bu durumda olanlar için son başvuru 30.04.2015

Madde 58-  Ben bu maddede ne demek istediğini anlayamadım…

Madde 59- SGK’na ait 31.12.2013 öncesi 100-TL altındaki borçlar silinecektir.

Madde 64- SGK ile yaşanan bir uyuşmazlıkta dava açmadan önce SGK’na müracaat edilmelidir.

Madde 73- Vergi borçlarının yapılandırması. Son başvuru 01.12.2014.

Madde 74- Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu hakkında. Bu durumda olanlar için önemli not. Kar dağıtımına bağlı vergi kesintisine yönelik ilave bir tarhiyat yapılmayacak ama transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı hükümlerine göre değerlendirilmesi durumunda kurumlar vergisi ve KDV tarhiyatı yapılabilme ihtimali bulunmaktadır.  Kasa mevcutlarına fiili durumuna getirmek isteyenlerin buna özellikle dikkat etmesi gerekmektedir.

Madde 76- SMMM ve YMM Oda aidat borçlarına taksitlenditme imkanı getirilmiştir. Son başvuru 31.10.2014.

Madde 77- Diğer odalara (Ankara Ticaret Odası vb.) olan borçların yapılandırılması imkanı getirilmiştir. Son başvuru 30.11.2014

Madde 78- Esnaf Odalarına olan borçların yapılandırılması imkanı getirilmiştir. Son başvuru 30.11.2014

Madde 79- Araç Muayenelerini yaptırmayanlara yönelik düzenleme. 

Madde 81- Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların yapılandırılması. Son başvuru  01.12.2014


Madde 92-  Maddede yazılı ilgili bağışların tamamının kurum kazancından indirilmesine yönelik düzenleme.

Madde 107-  YMM’lerin mali ve disiplin sorumlulukları için ayrı bir rapor ile tespit edilir. Bu raporun yazılabilmesi için YMM’nin yazılı savunması istenir.

Madde 116- Bazı mallar ÖTV listesinden çıkarılmıştır.

Madde 131- TTK kapsamında A.Ş. yönetim kurulu;
temsile yetkili olmayan yönetim kurulu üyelerini veya şirkete hizmet akdi ile bağlı olanları sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları olarak atayabilir. Bu durumda iç yönergenin tescil ve ilanı zorunludur. Bu kişilerin vereceği zararlardan yönetim kurulu müteselsilen sorumludur.

Madde 132-  A.Ş.’ler için bir önceki maddede uygulanacak hüküm Ltd.Şti.’ler için de uygulanır.

Madde 133- Yeni TTK Geçici 7. Maddedeki durumları taşıyan A.Ş. ve Ltd.Şti.’lerin kayıtlarının silinmesi 01.07.2015 tarihine ertelenmiştir.

Madde 134-  14.02.2014 tarihine kadar sermaye artırımlarını herhangi bir nedenle yapmamış olan şirketler için bir şans daha getirildi. 11.12.2014 tarihine kadar sermaye artırımlarını yaptırmaları hakkında bu şirketler için fesih işlemi uygulanmayacak.

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavirler
Eğitim ve Dayanışma Platformu Derneği

15 Ekim 2014 Çarşamba

Bağkur Primim Artmış Acaba Nedendir?



Bağkur primim Sosyal Güvenlik Kurumu'na her hangi bir bildirim yapmış olmamama rağmen artmış. Yanımda iki kişi çalıştırıyorum. Bu artışın yanımda çalışan işçiler ile bir alakası olabilir mi?

5510 sayılı kanun ve bu kanuna bağlı olarak yayınlanmış tebliğ ve yönetmeliklere istinaden bir işverenin SGK'na beyan ettiği kazancı (dolayısıyla buna bağlı ödeyeceği prim), yanında çalıştırdığı işçilerin prime esas kazancından daha az olamaz.

Sosyal Güvenlik Kurumu'na prime esas günlük kazanç beyanında bulunurken asgari ücret üzerinden beyanda bulunmanıza rağmen; yanınızda çalıştırdığınız işçilerin prime esas kazancı beyan ettiğiniz bu rakamın üstünde ise prime esas kazancınız kurum tarafından otomatik olarak işçiniz için beyan edilen prime esas günlük kazanç tutarına yükseltilir. 

Örneğin;

SGK'na bildirdiğiniz günlük kazanç rakamınız 37,80-TL olsun . (Asgari Ücretin Günlük Tutarı)

37,80 x 30 gün : 1.134,00-TL. Aylık Asgari Ücret

1.134,00-TL x % 32 : 362,88-TL. Ödeyeceğiniz Bağkur Primi.


Yanınızda 1.000-TL net ücret ile çalışan bir işçinin prime esas ücreti; 1.398,77-TL. dir.

SGK'na beyan ettiğiniz kazanç tutarı yanınızda çalıştırdığınız işçinin kazanç tutarından az olduğu için sizin en az işçinizin prime esas kazancı üzerinden prim ödemeniz gerekir. Buna göre ödemeniz gereken prim tutarı;

1.398,77-TL x % 32 : 447,61-TL. Ödemeniz gereken Bağkur prim tutarı.

Sosyal Güvenlik Kurumu eksik ödediğiniz bu tutarı gecikme zammı ile sizden tahsil edecektir.

Bu günlerde bu soruları daha çok duyacağız çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu Eylül 2014 döneminden itibaren elektronik altyapısını kullanarak bu karşılaştırmaları otomatik olarak yapmaya ve dolayısı ile beyan farkı bulunan sigortalıların ödemesi gereken prim tutarlarını artırmaya başladı.

Herhangi bir sorun ile karşılaşmamak için müşterilerinizi bu duruma hazırlık olmaları yönünde uyarmanız faydalı olacaktır. 

Saygılarımla,
Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavirler Eğitim ve Dayanışma Platformu Derneği


Konu ile ilgili yasal mevzuat;

1- ) 5510 sayılı Kanun Madde 80
b) Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir. 

2-) SOSYAL SİGORTA İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ Madde 104 (28.08.2008 / 26981 R.G.)b) Sigortalı aynı zamanda işveren ise birinci fıkranın (a) bendine göre belirlenen aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, Kanunun 89 uncu maddesi hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir. 

3-) 5510 SAYILI KANUNUN 4 ÜNCÜ MADDESİNİN BİRİNCİ FIKRASININ (a) VE (b) BENTLERİ KAPSAMINDAKİ SİGORTALILAR İLE SADECE GENEL SAĞLIK SİGORTASINA TABİ SİGORTALILARIN PRİME ESAS TUTULACAK KAZANÇLARINA DAİR TEBLİĞ (27.09.2008 / 27011 R.G.)
5510 Sayılı Kanunun 4 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (b) Bendi Kapsamındaki Sigortalıların Prime Esas Kazançları:
5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişi, aynı zamanda işveren ise, beyan edeceği aylık kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalılardan günlük kazancı en yüksek olan sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki prim farkı, 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir. 

2 Ekim 2014 Perşembe

Farkındayım...!!!



Hangi Dayın? FarkınDAYIM…!!!

Türmob tarafından Türkiye genelinde başlatılan, meslek mensuplarının haksız rekabet ve meslek etiği konularında farkındalığının artırılması ile uygulama birlikteliğinin sağlanmasını amaçlayan “Farkındalık Eğitimi” geçtiğimiz günlerde Ankara’da da yapıldı.

Toplantıda bürolardaki kalite yönetiminden, haksız rekabetin önlenmesinden ve mesleki etik eğitimlerinden bahsedildi. Haksız rekabete neredeyse en büyük sebep olarak mesleğe girişlerin fazlalığı gösterildi. Mesleğe girişleri engellemek için yapılan uygulamalar (Staja başlama sınavının zorlaştırılması, staj başlama sınavına İngilizce dersi eklenmesi, yeterlilik sınavlarına SPK mevzuatı eklenmesi vb.) bizzat Türmob başkanı tarafından dile getirildi. Bunun yanı sıra haksız rekabeti önleyeceği düşünülen ve Türmob tarafından geliştirilen program tanıtıldı.

Bütün bu sunumlar ve tanıtımlar yapıldıktan sonra, sunumun sonuna doğru salonda yaklaşık 10-15 kişi varken (Konuya verilen önemi siz düşünün) şu soruyu sordum;
        
Bahsettiğiniz bu uygulamalar şu anda da uygulanması muhtemel insana dayalı uygulamalar değil mi? Programda girmemizi istediğiniz verileri, programa girmek yerine odaya şikayet etsek ve disiplin mekanizmaları doğru işlese bu programa gerek var mı? Birbirimize, mesleğimize ve en önemlisi kendimize saygımız olsa bu programa gerek var mı?

Hiçbir şey haksız rekabete bahane olamaz ama farklı bürolarda kaçak muhasebeciler tarafından tutulan 600 defter varken (benim bildiğim) ve buna çözüm bulunamazken; benim genç meslektaş arkadaşım 3-5 defterle yaşamını sürdürme gayretinde iken elbette fiyatta kırar, hiç istemesek de meslekle bağdaşmayan işler de yapar. 

Siz kaçak muhasebeye ve benzerlerine gerçek anlamda çözüm bulamayın, siz 15 yıllık kıdemi olmayan genç meslektaşlarımızı sözde var olan denetim pastasına dahil etmeyin (kısaca defter tutturmayın, denetim yaptırmayın) ondan sonra da bu programla haksız rekabeti engelleyeceğiz masallarını anlatın. (Cevap veren oldu elbette ama verilen cevaplar maalesef tatmin edici değildi)

Bizim dayımız yok…

En büyük haksız rekabet; mesleki ayrışmaya sebep olacak, gençleri hiçe sayan ve zorlayan uygulamaların ta kendisidir.

Sen tut kaçak muhasebeciler ile ilgili işlem yapma, şikayetten sonra o kaçak muhasebecinin bir yerlerden bir dayısı çıksın dosyaları sümen altı ettirsin. (En azından böyle bir algı yaratılmış)

Sen tut 15 yıllık kıdemi olmayanları denetçi olamazsın diyerek ayrıştır, mesleki kıdemi yetmediği için gençler aleyhine haksız rekabet yapılmasına ses çıkarma;

Sen tut mesleğe yeni girecek olanlara (sanki önceki belge alanlar ingiliz soylusuymuş gibi) staja başlama sınavında ingilizce dersini ekleyerek daha başlangıçta gençler adına haksız rekabet yapılmasına önayak ol;

Sen tut KGK bile denetçi olmak için SPK Mevzuatı dersini ihtiyari olarak görüyorken yeterlilik sınavlarına SPK mevzuatı dersini ekleyerek yine gençler adına haksız rekabet yapılmasına önayak ol;

Ondan sonra yaşasın haksız rekabeti önleyecek program!!!... 

Evet farkındayım!!! Ama haksız rekabet programının haksız rekabeti önleyeceğinin değil; gençlere yapılan ayrımcı uygulamaların asıl haksız rekabeti yarattığının farkındayım…


Haksız rekabeti insanlar, yani bizler bitirebiliriz, haksız rekabeti ancak mesleğin genelini kapsayan uygulamalar gerçek anlamda yerine getirebilirse yenebiliriz. Mesleğe yeni girenlerden istediğiniz kriterlerin yarısını mevcut meslektaşlardan istediğinizde meslek içi kalite adına belki bir adım atmış olursunuz…

Mali Müşavirler Eğitim ve Dayanışma Platformu Derneği Adına
Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...