Soru : Merhaba bir sorum olacaktı yardımcı olabilir misiniz?
- Bir personelimiz hamile ve 32.haftaya kadar çalışabilir raporu almış. Bu durum da bizim izlememiz gereken yol nedir ve personelimizin sahip olduğu haklar nelerdir. Bu konuda geniş bilgiye ihtiyacım var bilen kişilerin yardımlarını bekliyorum. Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar.
Cevap :
Sigortalı kadın işçinin hamile olması durumunda, doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta yasal izni bulunmaktadır. Çoğul gebelik halinde bu süreler doğumdan önce on, doğumdan sonra sekiz hafta olarak belirlenmiştir.
Bir bebeğin 40 haftalık iken doğması öngörülür, buna göre sigortalı çalışan kadına izinler normalde zaten 32. haftasında verilir. Yani doğum öncesi 8 haftalık yasal izni 32. haftadan sonra kullanılmaya başlar. Tam bu haftada kendisini iyi hisseden kadın sigortalı doğuma 3 hafta kalıncaya kadar işyerinde doktor onayı ile çalışmak isteyebilir.
Bu durumda doktor, doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışmasında bir sakınca yoktur ve doğum öncesi izninden kalan 5 haftalık iznin doğum sonrasına eklenmesi uygundur şeklinde bir rapor yazar. Bu rapora istinaden işçi çalışmasını devam ettirir, doğuma üç hafta kala işi bırakır ve tam süresinde doğum yaptığını düşünürsek doğum sonrası izni kullanmadığı 5 haftalık izni de eklediğimizde (8 hafta + 5 hafta) 13 hafta olacaktır. Normal doğum tarihinden önce erken meydana gelen doğumlarda kullanılmayan izinlerde yine doğum sonrası iznine ilave edilir. Bu durum hastaneden alacağı raporda belirtilmelidir, aksi takdirde SGK'da rapor parası almaya gittiğinde izah etmesi sorun olabilir.
Kendisini iyi hisseden çalışan anneler doğumdan sonra bebekleri ile daha çok zaman geçirebilmek için doğum öncesi izinlerini bu şekilde doğum sonrasına aktarma yolu seçebilirler.
Ayrıca doğum yapan kadın işçilerin iş kanunundan gelen 6 aylık ücretsiz izin hakları da bulunmaktadır. İstemeleri durumunda bu izinlerini de kullanabilirler, işveren bu izni kullandırmak ve ücretsiz izni bittiğinde de tekrar iş başı yaptırmak zorundadır. Ayrıca ücretsiz izinde geçen bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Ücretsiz izinden dönüşte tekrar iş başı yapan kadın işçiye bir yaşından küçük olan çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1.5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında olacağına anne kendi karar verir. Kullandığı bu süre günlük çalışma süresi olarak sayılır.
Sizin sorunuza gelirsek 32. haftaya kadar çalışabilir raporu alması önemli değil çünkü yukarıda da izah etmeye çalıştığım gibi zaten sigortalı kadınların doğuma 8 hafta kalıncaya kadar yani 32. haftalık hamilelikleri durumunda bile çalışabilmeleri öngörülmüştür. Sizin personeliniz dilerse 32. haftasına geldiğinde doğum öncesi raporunu alabilir yada kendisini iyi hissediyor ise doğuma 3 hafta kalıncaya kadar doktor raporu olmak kaydı ile çalışabilir.
Doktor, sigortalının doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışmasında bir sakınca yoktur diye rapor yazacak, doğum öncesinden kalan 5 haftalık izninin de doğum sonrasına ilave olacağını raporunda belirtecektir. 32. haftasına rapor alıp işi bırakmayı tercih etmesi durumunda örneğin 37. haftada doğum gerçekleşmişse bu sefer de doğum öncesinden kullanamadığı 3 haftalık iznini (40 hafta - 37 hafta = 3 Hafta) doğum sonrasına 8 haftalık iznine ilave ettirecek. Doğum izni sona erdikten sonra isterse ücretsiz doğum iznine de ayrılabilir.
Şimdilik aklıma bunlar geldi, Allah hayırlısı ile çocuklarını dünyaya getirip kucaklarına almayı nasip etsin...
Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder