11 Ocak 2016 Pazartesi

İnşaat İşlerinde Asgari İşçilik Tutarı Nasıl Hesaplanır?



Soru: Arkadaşlar merhaba, İnşaat muhasebesinden tamamen uzağım. 1.550.000 kdv hariç matrahı olan bir hakedişin asgari ücretten sgk masrafını hesaplamam gerekiyor. Bununla ilgili bilgiye ihtiyacım var. Az araştırayım dedim sanırım m2sini ve inşaatın süresini de öğrenmem gerekiyor. Başka hangi verilere ihtiyacım var acaba? 6,75 gibi bir oranda okudum.

Cevap : Öncelikle burada verilen cevap kapsamlı bir cevap olmayıp konunun anlaşılabilmesi için temel bilgilere yer verilmeye çalışılmıştır. Hesaplama yaparken yanlış yapmamak adına konu hakkında deneyimli birinden yardım almanızda fayda var.

Yapılan her işin bir asgari işçilik oranı vardır. Özel bina inşaatlarında yapı ruhsatında yazan metre kare toplamı, ihaleli taahhüt işlerinde ise kdv hariç toplam hakediş tutarı esas alınır. Sizin ilk önce yaptığınız işin ne olduğu tam olarak bilmeniz gerekir.

Ondan sonra Maliye ve Bayındırlık ve İskân Bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilan edilecek bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri ile yapı ruhsatında yazan toplam metre karenin çarpılması sonucu asgari işçiliğe esas tutarı bulursunuz.

Özel bina işlerinde işçilik oranı % 9'dur (*) fakat müfettiş incelemesi istemeksizin işçilik tutarını ödemek istediğinizde faturalı ödemeler dikkate alınmaz ve bunun yerine bu işçilik oranından % 25 indirim yapılır. Sonuçta sizin dikkate almanız gereken indirim düşüldükten sonraki oranda % 6,75 olur. Asgari işçiliğe esas tutar ile bu oranın çarpımı size SGK'na bildirilmesi gereken asgari işçilik tutarını verecektir.

SGK'na bildirdiğiniz çalıştırdığınız işçilere ait toplam sigorta matrahı ile bulduğunuz bu rakamı karşılaştırdığınızda eğer eksik işçilik ödemesi yapmışsanız fark işçilik olarak bunu SGK'na ödersiniz.

İhaleli taahhüt işinde ise durum biraz daha farklıdır. Çünkü taahhüt işlerinde yaptığınız işin türüne göre farklı asgari işçilik oranları ile karşılabilirsiniz. Örneğin tadilat işi yaptığınızı ve asgari işçilik oranının da % 15 olduğunu düşünelim. Yine yukarıda yazdığım gibi müfettiş incelemesi istemeksizin asgari işçilik oranının tespit edilmesini istediğinizde faturalı ödemeleriniz dikkate alınmaz ve bu orandan % 25 indirilir. Sonuçta bu iş ile ilgili asgari işçilik oranının indirim düşüldükten sonraki hali % 11,25 olur. Toplam kesmiş olduğunuz KDV hariç hakediş bedelini bu oran ile çarptığınızda SGK'na bildirmeniz gereken işçilik oranını bulmuş olursunuz. Bu iş için çalıştırdığınız işçilerin sigorta matrahı, hesaplanandan az ise fark işçilik tutarı olarak ödersiniz.


Her işin farklı bir asgari işçilik oranı vardır. Bunu unutmadan ilk önce ne iş yaptığınızı açıklığa kavuşturup ondan sonra bu hesaplamalara girişmeniz doğru olur. SGK’nun sayfasından asgari işçilik oranlarının tam listesine ulaşabilirsiniz. Ayrıca özellikli bir durum da özel bina inşaatlarında inşaatın ne zaman bittiğinin de dikkate alınacak metre kare birim maliyetlerine etkisi vardır. Yapımına başlandığı yıl tamamlanmayan, daha sonraki yıllarda tamamlanan inşaatların maliyeti hesaplanırken, bitirildiği yıldan bir önceki yılın birim maliyet bedeli üzerinden hesaplama yapılmaktadır. 

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir


(*) Özel bina inşaatlarında işçilik oranları, betonarme karkas inşaatlarda % 9, prefabrike yapılarda % 7, tünel kalıp sistemi ile yapılan inşaatlarda % 7, Çevre düzenlemesi dahil tünel kalıp sistemiyle yapılan inşaatlarda %7,30 ve yığma bina inşaatlarda ise % 12 olarak belirlenmiştir (SGK, Tebliğ, Ek-1 liste).

10 yorum:

  1. Merhaba,
    Ben şu an İstanbul şehrinde yaşayan Özgür Yılmaz'ım. Ben sadece 2 çocuk ile şu anda bir dul ve Nisan 2016 mali bir durumda sıkışmış ve Collinslenderscompany tarafından 18000TL tarafından dolandırıldıktan sonra faturalarım yeniden ödeme ve ödeme gerekiyordu. Hem özel hem de kurumsal olarak çeşitli kredi şirketlerinden borçlanmayı denedim, ancak asla başarıya ulaşamadım ve çoğu banka kredimi reddetti. Ama Tanrı'nın sahip olacağı gibi, Tanrı'nın kalbi, bana 120.000 Euro'luk bir borç veren özel bir borç veren borç verenin ardından bir adamla tanıştım ve bugün bir işletme sahibiyim ve çocuklarım şu anda iyi çalışıyor, eğer herhangi biriyle iletişime geçmeniz gerekiyorsa Sadece% 3 faiz oranı ve daha iyi geri ödeme planları ve programı ile kredi kontrolü olmayan firma, lütfen Greg Dunne (plutocreditfinancier@gmail.com) ile iletişime geçin. Bunu yapmıyorum ama şu an çok mutluyum ve insanlara onun hakkında daha fazla bilgi vermeye karar verdim ve ayrıca Tanrı'nın onu daha fazla kutsamasını istiyorum. Şirket e-postası aracılığıyla ona ulaşabilirsiniz. plutocreditfinancier@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Yatırım kredileri, proje finansmanı ve dünyadaki bireylere, işletmelere finansal destek gibi her türlü krediyi sağlıyoruz. % 3 faizle fon veriyoruz. Borcunuzu yedi (7) iş günü içinde alın.


    E-posta adresi: plutocreditfinancier@gmail.com
    Whatsapp: +18474539904

    YanıtlaSil
  3. Yatırım kredileri, proje finansmanı ve dünyadaki bireylere, işletmelere finansal destek gibi her türlü krediyi sağlıyoruz. % 3 faizle fon veriyoruz. Borcunuzu yedi (7) iş günü içinde alın.


    E-posta adresi: plutocreditfinancier@gmail.com
    Whatsapp: +18474539904

    YanıtlaSil
  4. Yatırım kredileri, proje finansmanı ve bireylere, dünya çapındaki işletmelere finansal destek gibi her türlü krediyi sağlıyoruz. % 3 faiz oranıyla fon veriyoruz. Yedi (7) iş günü içinde borç alın.
    E-posta adresi: plutocreditfinancier@gmail.com
    Whatsapp: +18474539904

    YanıtlaSil
  5. HOŞ GELDİNİZ: CİDDİ İLE DÜRÜST KİŞİLER ARASINDAKİ KREDİ ONLINE.
    Bireyler arasında hızlı kredi teklifi Kaygılarınızı 72 saatten daha kısa sürede bitirmek için hızlı kredi Bankanızdan men edildiniz ve başkalarındaki ve diğer finans kuruluşlarındaki tüm girişimleriniz, kötü krediniz veya diğerleri nedeniyle şu ana kadar hiçbir şey vermedi artık endişelenmeyin ve 72 saatten az bir sürede makul bir yılda% 2 oranında ve size uygun geri ödeme süresinde hayatınızı kurtaracak krediyi size veriyorum. Lütfen bana e-posta ile ulaşın: marialeydi06@gmail.com

    YanıtlaSil
  6. ACİL KREDİ! ACİL KREDİ !! ACİL KREDİ !!!

    Kişisel bir amaç için veya iş ihtiyaçlarınız için acil mali yardıma mı ihtiyacınız var? İşte sizin için bazı iyi haberler. Bireylere veya kurumsal firmalara yıllık en düşük yüzde oranı% 2 ile kredi sunuyoruz.

    Almak için bugün bizimle iletişime geçin: -

    * Araç Kredileri

    *İş kredisi

    * Borç Konsolidasyon Kredisi

    *Bireysel kredi

    * İşletme Genişletme Kredisi

    *Öğrenci kredisi

    * Tarımsal Kalkınma Kredisi

    Ve çok daha fazlası.

    Bugün bize ulaşın (Expressglobal55@gmail.com) veya (+12606355412)

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Bugün kişisel bir kredi yardımına ihtiyacınız var mı, belki işinizi büyütebilir, borçlarınızı ve faturalarınızı vb. Ödeyebilir misiniz? Sadece 3% faiz oranıyla kredi sunuyoruz. Eğer ilgileniyorsanız lütfen e-posta gönderin: anette.olsson14@gmail.com veya Whatsapp +37258436980

    YanıtlaSil
  8. Dünya salgını nedeniyle. Şu anda faiz oranımız% 4 düşürülmüş bir kredi teklif planındayız. bugün bizimle iletişime geçebilirsiniz: creditcentercorp.usa@gmail.com

    YanıtlaSil
  9. We are project funder with our cutting edge and group capital fund we can finance your signatory projects and help you to

    enhance your business plans,this offer is open to both individuals and corporate bodies.

    Our financial instrument can be used for purchase of goods from any manufacturer irrespective of location. We specialized

    in BG, SBLC, MTN, CD,LC,Bank Bonds,Non collateral loan, confirmable Bank Draft and other financial assistance from AAA

    rated bank (Prime Bank). The financial instrument can be invested into High Yield Trading Program or Private Placement

    Programme (PPP). We work directly with issuing bank lease providers,this Instrument can be monetized on your behalf for

    100% funding.Please see our instrument description as follow.

    DESCRIPTION OF INSTRUMENT:
    (1) Instrument: Bank Guarantee {BG} /StandBy Letter of Credit.{SBLC} (Appendix A).
    (2) Total Face Value: Eur/USD 1M{Minimum} to Eur/USD 100MNJH{Maximum}.
    (3) Issuing Bank: AAA Rated Bank (Prime Bank).
    (4) Age: One Year and One Day.
    (5) Leasing Price: 4% of Face Value plus 2% commission.
    (6) Delivery: bank to bank SWIFT MT-799 and/or MT-760.
    (7) Payment: MT103 (TT/WT).
    (8) Hard Copy: Bonded Courier Service.

    Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we

    will work together for the benefits of all parties involved,If in need of our services, contact me for detail

    For further inquiry contact:

    Email: inquiry.trustedfinanceplc@gmail.com

    Skype : inquiry.trustedfinance@gmail.com

    Whatsapp : +17329300338

    YanıtlaSil
  10. Günaydın ben Ahmad Asnul Brunei adım ve Letonya'da yaşıyorum İnternetten kredi almak için aylarca uğraştıktan sonra hayatımda Tanrı'nın iyiliği hakkında konuşmak istiyorum ve dolandırıldım bu yüzden kredi almakta umutsuzluğa kapıldım İnternette yasal bir borç verenden bir kredi, sonra Walter Chad adında bir arkadaşımın bir yorumunu gördüm ve kredisini hızlı ve kolay bir şekilde herhangi bir stres olmadan aldığı bu yasal kredi şirketinden bahsetti, bu yüzden beni bayan adında bir bayanla tanıştırdı. Kredi Kredi Kuruluşları adlı bir şirketi yöneten Julian Hoffman, bu nedenle %2 gibi düşük bir faiz oranıyla 75.000,00 dolarlık bir kredi başvurusunda bulundum, bu nedenle kredi onaylandı ve banka hesabıma da yatırıldı. bozuk işimi sürdürmek ve faturalarımı ödemek için kredimi bu şekilde alabildim, bu yüzden kredi almak isteyen herkese hızlı ve kolay bir şekilde onunla iletişime geçmelerini tavsiye ediyorum Kredi şirketine e-posta ile: (loancreditinstitutions00@gmail.com) ) / veya Whatsapp: +393512114999 ihtiyacınız olan her türlü krediyi almak için aylarca, hayatımın en büyük referansını okuduğunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...