29 Mart 2018 Perşembe

7103 Sayılı Kanunun Mesleğimizi İlgilendiren Bölümleri


7103 sayılı kanun 27.03.2018 tarihli resmi gazetede yayımlanmış ve mesleğimizi ilgilendiren bazı maddeleri aşağıda bilgilerinize sunulmuştur. 

1- İşverenlerce, kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisna edilmiştir. (Madde 5) 

2- Asgari ücretlilerin maaşının gelir vergisi oranındaki artıştan dolayı düşmesinin önüne geçilmiştir. (Madde 6) 

3- Mahremiyet kavramı genişletilmiş ve kamu kurum ve kuruluşlara görevlerinin ifası için zorunluluk ve süreklilik arz eden bilgilerin verilmesi vergi mahremiyetinin ihlali sayılmayacaktır. (Madde 8) 

4- Elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelerde dahil olmak üzere, düzenlenme zorunluluğu olan belgelerin düzenlenmemiş olması durumunda kesilen cezalar ile ilgili düzenlemeye gidilmiştir. (Madde 12-13) 

5- Vergi usul kanunu 376. Maddesine göre uygulanan 1/3 oranındaki indirim, ½ şeklinde değiştirilmiştir. Bundan sonra kesilen cezaların 2/3’ü değil yarısı ödenecektir. (Madde 14) 

6- Okul aile birlikleri tarafından yapılan kantin kiralaması işlemlerine KDV istisnası getirilmiştir. (Madde 30) 

7- Sanayi sicil belgesine sahip mükelleflerin imalat sanayinde kullanılmak üzere yeni makine ve teçhizat teslimleri 31/12/2019 tarihine kadar KDV’den müstesnadır. (Madde 31) 

8- Sporcu ücretlerinden kesilen gelir vergilerinin iade edilerek özel bir hesaba aktarılması ve bu özel hesaptan da sadece amatör spor dallarına destek olunması amaçlanmaktadır. (Madde 35) 

9- İşverenlere bazı SGK ve vergi teşvikleri getirilmiştir. Detayı SGK genelgelerinden sonra ayrıca paylaşılacaktır. (Madde 42-43-44) 

10-İşverenlere daha önce yararlanma hakkı olmasına rağmen çeşitli sebeplerle yararlanamadığı SGK teşviklerini iade alabilme hakkı getirilmiştir. 1 aylık hak düşürücü süre vardır dikkat edilmesi gerekir. (Madde 70) 

11-İşverenlere daha önce SGK tarafından 100 lira olarak verilen destek 2018 Eylül kadar verilmeye devam edecektir. Dikkat desteğin tarih aralığı 2018/Ocak –Eylül olarak belirlenmiştir. (Madde 73)

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...