7 Mayıs 2018 Pazartesi

Babasına Yardıma Giden Çocuğun Sigortalılığı



Soru: Merhabalar, babam lise kantincisi. Çalışanlarımızdan birisi çıktığı için babama yardımcı oluyorum. Okul müdürü sürekli olarak babama kantinde yasal olmayan eleman çalıştırıyorsun hemen onu çıkar diyerek dilekçe yazıyor ve babamın imzalamasını istiyor. Bu durum hakkında ne yapabiliriz? Bu arada yaşım 18'den büyük.

Cevap: İşverenin iş yerinde ücretsiz çalışan eşi sigortalı sayılmaz. Ancak iş yerinde fiilen ve ücret karşılığı çalışan aldığı ücretleri iş yeri kayıt ve belgelerine usulüne uygun olarak intikal eden eş sigortalı sayılır. 

Kanunda işverenin iş yerinde çalışan çocukları, ana, baba ve kardeşleri için herhangi bir istisna yer almamıştır. Çalıştıkları takdirde ücret alıp almadıklarına bakılmasızın sigortalı olurlar. Ancak baba veya annesine ait iş yerinde çalışan 18 yaşından küçük çocuklar sigortalı olamazlar. (5510 sayılı kanun 6. madde).

Ayrıca okul müdürü bu durumu sosyal güvenlik kurumuna bildirirse; ki kayıt dışı istihdam ile mücadele kapsamında kamu kurumları bu gibi durumları bildirmek ile yükümlüdür. İşte o zaman babanız sigortasız işçi çalıştırdığı için idari para cezasına maruz kalabilir.

Eğer babanıza bu şekilde yardım etmeye devam edecekseniz, idareci de buna göz yummuyor ise babanızın sigorta ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmesinde fayda var. İşverenlere tanınan bazı teşvikler var. İster bu teşviklerden yararlanarak tam zamanlı isterseniz de part-time olarak sigortalı görünmenizde fayda var.

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...