8 Ocak 2019 Salı

Mesleğini Seversen Uzun Yaşarsın...



Alime sormuşlar; dağın başına inzivaya çekilip sadece temel ihtiyaçlarını karşılayıp 24 saat ibadet etmek mi, yoksa dünya işlerini aksatmadan aynı zamanda ibadetini yapmak mı evladır? Dünya işlerini aksatmadan yaptığın ibadet daha iyidir demiş.

Aynı durumu mesleğimize uyarlarsak; 100 müşterim olsun aylık kazancım 50 bin lira olsun diye uğraşıp, olayı sadece ticaretten ibaret görmek mesleğin sorunlarına duyarsız kalmak aman bana ne demek mi evladır? Yoksa günlük işlerini aksatmadan hem kazanç elde edip hem de bu meslek için dertlenmek, sorunların düzelmesi için kafa yormak mı?

Meslektaşlarımız çok önemli bir şeyi gözden kaçırıyorlar. Eğer mesleğimize sahip çıkarsak, seversek, daha iyi bir birey olmak için çalışırsak ve bunu bir amaç haline getirirsek ömrümüzün uzaması ihtimali çok yüksek. 

Atom bombası atılmış olmasına rağmen dünyanın en uzun süreli yaşayan insanları Japonya'nın Nagazaki şehrindedir. Sade ve mütevazi yaşantılarının da etkileri muhakkak vardır ama uzun yaşamalarının aslında temel iki öğesi var. Bunlardan birincisi Japonların hayatları boyunca küçük bahçe işleri ile uğraşıp toprakla bağlarını koparmaması, ikincisi ise asla emekli olmamaları ve belirledikleri bir amaç için hayatlarının sonuna kadar mücadele etmeleri. Yani bir amaca bağlanan, sürekli amacına kafa yoran Japon'lar bu sayede daha da uzun yaşayabiliyorlar. 

İlla mesleki bir amaç seçmeniz gerekmez ama en azından amaçlarınızdan birini mesleğimizin daha iyi yerlere gelmesi olarak belirlerseniz, hem hayatınızı idame ettirebileceğiniz bir kazancınız olur, hem mesleğimiz daha iyi yerlere gelir hem de ömrünüz uzar. 

Eğer biz bu amacı edinmez isek amacı koltuk ve o koltukta daha çok oturmak isteyenler hayatımızdan hiç eksik olmayacaklar. Biz amaçsız ve günlerimizi koşturmaca ile birer birer geçirirken stresten, sıkıntıdan, boşluktan Allah göstermesin genç yaşta yitip gideceğiz. Fakat bizler beğenmesekte hayatlarını bir amaca bağlamış oldukları için o beğenmediklerimiz daha çok yaşayıp hayatımızdan eksik olmayacaklar. Yani gördüğünüz gibi amacın türü de önemli aslında. 

Ne olursa olsun ister uzun ister kısa; dolu dolu, duyarlı ve hep sevdikleriniz ile geçireceğiniz bir hayatınız olsun. Ömrünüze bereket... (08.01.2019 - 04:19)

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...