15 Nisan 2022 Cuma

E-Arşiv Portaldan Tevkifatlı Alışa Ait İade Faturasının Düzenlenmesi

 

Alüminyum doğrama işi yapan bilanço usulü mükellefimiz firmadan 7/10 tevkifatlı mal alışı yapmıştır.2022/şubat ve mart aylarında. fakat almış olduğu malzemelerin bir kısmını firmaya iade etmiştir. Doğal olarak şubat ayı 2 Nolu kdv beyannamesi verdik ve yaklaşık 20 bin TL gibi bir kdv ödemesi tahakkuk etmiştir.
Şimdi sormak istediğim sorum şöyle olacak; Biz firmaya İade faturası keseceğiz. Bunun karşılığında muhasebe kaydımız ve şubat ayında vermiş olduğumuz 2 nolu KDV ile mart ayında vereceğimiz 2 Nolu kdv beyanları için yapabileceğimiz birşey varmı. Şubat ayı 2 Nolu kdv beyannamesini verdik , Malum MART ayı henüz süresi var. Değerli görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Tevkifatlı faturayı iade keseceğim e arşiv Gib portaldan fatura tipi iade olarak seçiyorum. kdv kalemi olarak %18 mi yazacağım yoksa gib portal da böyle bir ekran yada manuel düzenleme yok ne yapmam gerekiyor. 64.700+ %18 kdv toplamda 76.353,00 tl iade keseceğim fatura . tevkifat oranı 7/10 olarak düzenleyeceğim. Alüminyum doğrama işi.


1- Öncelikle tevkifatlı mal alışlarınız için kesinlikle 2 nolu KDV beyannamesi verecek ve tevkif edilen KDV tutarını ödeyeceksiniz.

2- Alınan malın bir kısmının iade edilmesi nedeniyle verilen bu beyanlarda bir değişiklik yapılması yada 2 nolu KDV beyannamesi ile ödenen tutarın iade alınması gibi bir durum bulunmamaktadır. Yani Şubat ve Mart ayı 2 Nolu KDV beyanlarınız için bir şey yapmayacaksınız.

3- Alınan malın iadesinde ise; siz zaten KDV'nin 7/10'luk kısmını 2 nolu KDV beyannamesi ile beyan edip ödediğiniz için iade faturasında iade edilen kısım için %18'in 3/10'luk kısmını KDV olarak beyan edeceksiniz. 

4- Muhasebe kaydı olarak şöyle yapacaksınız;

------------------------------/ ---------------------------

320 Hs. .... 68.193,80-TL


...................................................XXX Hs.... 64.700,00-TL

...................................................391 Hs....    3.493,80-TL


Tevkifatlı Mal Alış İadesi

-----------------------------/------------------------------


5- E-Arşiv portalda tevkifatlı alışa ait iade faturası maalesef düzenlenememektedir. Bu konuyla ilgili GİB'nın test çalışmaları devam etmekte olup, yakın zamanda sisteme dahil etmeleri bekleniyormuş. Bu süreçte ara çözüm olarak şunu yapmanız gerekiyor;

-Fatura tipi olarak İADE seçeceksiniz. 64.700-TL + % 18 KDV olarak faturanızı düzenleyeceksiniz. Ancak ödenecek tutar kısmına olması gereken tutarı yazacaksınız. Notlar kısmına da rakamların olması gereken haline yer vereceksiniz. Detay için paylaşımdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...