16 Ağustos 2024 Cuma

MÜJDE! ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMASI KALDIRILIYOR...



Türmob ve Odalara Çağrı…

Ay başında herkes bir sonraki gün gelecek müjdeli haberlerden bahsediyordu. Fakat o müjdeli haber bir türlü gelmedi. Şimdi herkes enflasyon muhasebesini yapma derdine düştü. Düşünsenize birilerinin aptalca kararlarının cezasını biz çekiyoruz. Ne kadar garip değil mi? Peki yapılacak bir şey yok mu?

Baştan söyleyeyim enflasyon muhasebesi nedeniyle ödenecek ya da ödenmeyecek vergi beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Ancak ortada paradan çok daha kıymetli olan hatta dünyanın en kıymetli şeylerinden ikisi olan zaman ve emek var. Birileri aptalca kararlar alacak ve ben de bu kararların bir yansıması olarak bir muhasebeci olarak benim için en değerli olduğunu düşündüğüm zamanımı ve emeğimi harcayacağım. Ücret alınıyorsa sorun yok gözüyle bakılabilir ama bu haksız rekabet ortamında çok mümkün değil hem de biz zaten bugünlere böyle diye diye geldik. Bakınız konu ile ilgili daha önce yazdığım yazım…

Peki ne yapacağız? Vergi dediğimiz şey esasen gerçekleşmiş işlemler üzerinden ödenir. Peki enflasyon muhasebesinde bu işlem nasıl oluyor? İdare henüz gerçekleşmemiş işlemler üzerinden sanal bir vergi almak istiyor. Elbette Türmob’un hukukçuları bu meseleyi derinlemesine olarak çok daha farklı açılardan değerlendirecektir ama en başta Anayasamızın Kanunilik ilkesine aykırılık taşıdığına inandığım bu enflasyon düzeltmesinin Anayasa Mahkemesi’ne taşınması gerekiyor. Elbette yapılması gereken ilk şey ilk derece mahkemesinde bununla ilgili dava açmak.

Şimdi Türmob öncülüğünde 77 SMMM ve 8 YMM odasının desteğiyle her ilden en az bir tane geçici vergi beyannamesinin ihtirazı kayıtla verilmesi sağlanır ve konu yargıya taşınırsa mevcut adalet sistemini gözümüzün önüne getirdiğimizde devamında konu Anaya Mahkemesi’ne kadar götürülebilecektir.

Bu topluca yapılacak eylem ile enflasyon düzeltmesi uygulaması kalkmayacak elbette ama mücadele etmiş olacağız, meslek camiasına her şeyi kabul etmemeleri gereken bireyler olması gerektiği mesajını güçlü bir şekilde vermiş olacağız. Bu öneriye karşılık bize ne vergiden bunu TOBB, TESK vs. vs. düşünsün diyenler olacaktır muhakkak. Bence de bize ne vergiden arkadaşlar ama bunların ortaya çıkması için zamanı ve emeği kullanılan biz değil miyiz? Yapabiliyorsak dava sürecinde bu kurumların da desteğini almaya çalışalım ama destek alamıyorsak da biz bu mücadeleyi yapalım.

Başlığa aldanıp heyecanla yazıyı açanlar için özür diliyorum. Evet enflasyon muhasebesi uygulaması kalkmadı ama mücadele edilirse en azından geçici vergi dönemlerinde uygulanmaması sağlanabilir. Hepinizi başta Türmob olmak üzere odalarınıza dava açılması konusunda baskı yapmaya ve açılan davalara destek vermeye davet ediyorum…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...