10 Ocak 2014 Cuma

KEP Alma Töreni... (Kayıtlı Elektronik Posta)



19 Ocak 2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği uyarınca “Anonim, Limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunluluğu” getirilmektedir.


Bu zorunluluk henüz bütün kamu kurumları için geçerli olmasa da, bütün kamu kurumlarının bu uygulamaya geçmeleri ile birlikte; Anonim, Limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere yapılacak tebligatlar Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adreslerine yapılacaktır.
19.01.2013 tarihinden itibaren A.Ş. ve Limited Şirketler için kep kullanmak zorunlu hale getirilmiştir. Fakat şu an için KEP sistemini kullanan tek kurum RTÜK olduğundan FİİLİ olarak kullanım alanı bulunmamaktadır.

Fakat bu yazının ilk yazım tarihinden sonra 28.06.2014 tarihli resmi gazetede yayımlanan TÜRK CEZA KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN'un 87 ve 88. maddesinde konunun zorunluluğuna ve alınmaması durumunda uygulanacak ceza tutarına değinilmiştir. İlgili kanun maddesini de aşağıya paylaşıyorum.
Şu an için sürekli iletişim içinde bulunduğumuz SGK ve Maliye gibi kurumlar KEP kullanımını zorunlu tutmuyor olsa da. şu an için fiili olarak kullanım alanı olmasa da, yakın bir zamanda bütün kurumların bu sisteme geçeceğini düşündüğümüzde yukarıda açıklananlar doğrultusunda ve 2014 yılında yapılan düzenleme ceza riskini artırdığından Limited Şirket ve Anonim Şirketlerin çok az maliyeti olan KEP'i almalarında fayda vardır. 


Saygılarımla,
Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

TÜRK CEZA KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN MADDE 87 - 11/10/2006 tarihli ve 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanuna 9 uncu maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
"Elektronik tebligat
MADDE 9/A- (1) Bu Kanun ve 7/2/2013 tarihli ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun uygulanması kapsamında yapılacak tebligatlar, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununun 7/A maddesinde düzenlenen elektronik tebligata ilişkin usullere bağlı olmaksızın, elektronik ortamda tebliğ edilebilir ve tebligata elektronik ortamda cevap verilmesi istenebilir. Bu şekilde yapılan tebligatlar karşı tarafa ulaştığında tebliğ edilmiş sayılır.
(2) Başkanlık, elektronik ortamda yapılacak tebligatla ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma ve cevapların elektronik ortamda verilmesi zorunluluğu getirmeye, elektronik ortamda tebliğ yapılacaklar ile elektronik ortamdaki tebligata ilişkin diğer usul veesasları belirlemeye yetkilidir."
MADDE 88 - 5549 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye dördüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve mevcut beşinci fıkrası yedinci fıkra olarak teselsül ettirilmiştir.
"(4) Bu Kanunun 9/A maddesi gereğince getirilen elektronik tebligata ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen kişi, kurum veya kuruluşlara Başkanlık tarafından her bir tespit için on bin Türk lirası idari para cezası uygulanır. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının toplam tutarı iki yüz elli bin Türk lirasını geçemez."
"(5) Maddenin ilk üç fıkrası kapsamında uygulanacak idari para cezasının toplam tutarı; her bir yükümlülük için, ihlalin yapıldığı yıl itibarıyla, birinci fıkra kapsamında iki kat olarak uygulanacak yükümlüler için on milyon Türk lirasını, bunlar dışında kalan yükümlüler için bir milyon Türk lirasını aşamaz. Üst tutardan ceza uygulanan yükümlüler nezdinde takip eden yılda aynı neviden bir yükümlülük ihlali olması durumunda bu hadler iki kat olarak uygulanır.
(6) Yükümlülüğün ihlal edildiği tarihten itibaren beş yıl geçtikten sonra idari para cezası verilemez."


Konu ile ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için <<<TIKLAYINIZ>>>  

Peki nedir bu KEP? 



KEP resmi yazışmaların elektronik ortamda mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde yapılmasına imkan sağlayan bir sistemdir. PTT KEP sistemi;

Kullanıcılara genel e-posta hizmetlerine ilave olarak
* E-postaların ilgili kişiye gönderilip gönderilmediği,
* Gönderilmişse ulaşıp ulaşmadığı
* Gönderilen epostaya erişilip erişilmediği,
* Epostanın iletilme zamanını tespit edecek,
* İçeriğin değişmediğini garanti edecek,
* Hukuken geçerli delil seti oluşturacak

şekilde muhafaza edecek sistemdir.


Yasal Zorunluluğu Var Mı?

Elektronik Tebligat Yönetmeliği, Elektronik tebligat hizmetinden yararlanma başlığı ‘MADDE 7 – (1) Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur. Gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanır.’ Demektedir. Bu hüküm gereği, tebligat göndermeye yetkili mercilerin ve sermaye şirketlerinin(anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin) KEP hesap sahibi olması zorunludur.


KEP'e Nereden Başvurabilirim?

Başvurular yetkili PTT Merkez Müdürlüklerine yapılacaktır. Yetkili PTT Merkez Müdürlükleri için << Tıklayınız>> 




KEP Hesabı almak isteyen gerçek kişiler; 


- Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen geçerli resmî belge,


- Gerçek kişiler için hazırlanmış olan Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Formu, ile yetkilendirilmiş PTT Merkez Müdürlüklerine müracaat edebilirler. 





KEP hesabı almak isteyen tüzel kişiler;


Tüzel kişilik adına başvuruda bulunacak kimse şirketin kanuni temsilcisi ise başvuru esnasında aşağıdaki bilgi ve belgeler istenir. 

- Ticaret sicil memurluklarından alınmış, üzerinde tüzel kişiliğin MERSİS numarası ya da Ticaret sicil numarası bulunan ticaret sicil tasdiknamesinin veya faaliyet belgesinin aslı. 

- Noter onaylı imza sirküleri (İmza sirkülerinde, kimlerin şirketi hangi konularda ne kadar süre temsil edeceği, imzasının münferiden mi yoksa bir başka temsilci ile birlikte mi geçerli olacağı bilgilerinin yer alması ayrıca müstenidatı Ticaret Sicil Gazetesi’nin mutlaka bulunması gerekmektedir.) (Noter onaylı imza sirkülerinin aslı PTT’de görüldükten sonra başvuru sahibine geri verilecektir.) 

- Başvuru yapanın kimlik tespiti için Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen geçerli resmi belge. 

- Tüzel kişilik için hazırlanmış olan Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Formu. 


Tüzel kişilik adına başvuruda bulunacak kimse şirketin kanuni temsilcilerinin vekalet verdiği kişi ise başvuru esnasında aşağıdaki bilgi ve belgeler istenir. 

- Ticaret sicil memurluklarından alınmış, üzerinde tüzel kişiliğin MERSİS numarası ya da Ticaret sicil numarası bulunan ticaret sicil tasdiknamesinin veya faaliyet belgesinin aslı. 

- Noter onaylı imza sirküleri (İmza sirkülerinde, kimlerin şirketi hangi konularda ne kadar süre temsil edeceği, imzasının münferiden mi yoksa bir başka temsilci ile birlikte mi geçerli olacağı bilgilerinin yer alması ayrıca müstenidatı Ticaret Sicil Gazetesi’nin mutlaka bulunması gerekmektedir.) (Noter onaylı imza sirkülerinin aslı PTT’de görüldükten sonra başvuru sahibine geri verilecektir.) 

- Başvuru yapacak kimse ve şirket nam ve hesabına Kayıtlı Elektronik Posta ve Elektronik Tebligat Hizmeti ile ilgili her türlü işlemi yapacak kişiler için düzenlenmiş, şirketin kanuni temsilcileri tarafından imzalanmış ve şirket kaşesi ile kaşelenmiş Tüzel Kişi Yetkilendirme Belgesi. (Yetkilendirme belgesini web sitemizin Kılavuz ve formlar sayfasından edinebilirsiniz). 

- Başvuru yapanın kimlik tespiti için Nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve kimlik yerine geçen geçerli resmî belge. 

- Tüzel kişilik için hazırlanmış olan Kayıtlı Elektronik Posta Hesabı Ön Başvuru Formu. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...