30 Ocak 2015 Cuma

Sorunlar Yazılımla Değil Yaptırımla Düzelir



Değerli Ankara'lı meslektaşlarım, Haksız Rekabet İle Mücadele Yazılımından yada sisteme bilgilerin nasıl girileceğinden haberiniz var mı?

Haksız rekabet yazılımının fayda sağlayıp sağlamayacağını değil bu konuda yeterince bilgilendirilip bilgilendirilmediğinizi soruyorum. Eğer bilgilendirilmişseniz nerede ve ne zaman bilgilendirildiniz?

Çünkü ben Ankara SMMM Odası tarafından bu konuyla ilgili bütün üyeleri kapsayan bir eğitim yapıldığını duymadım. Sadece Eylül 2014 döneminde birçok iletişim aracı olmasına rağmen bütün meslektaşlara duyurulmayan Türmob başkanının da katıldığı bir toplantı yapıldı. Bu toplantı Ankara SMMM odasının 5. katında ve yaklaşık 50 kişiyle gerçekleştirildi. (Toplantı sonrası görüşlerimi paylaştığım yazım için tıklayınız...
http://muhasebeselhavadisler.blogspot.com.tr/2014/10/farkndaym.html)

Şimdi şunu soruyorum; konu hakkında yeterince bilgilendirilmemiş meslektaşlarımızdan haksız rekabet yazılımının kullanılması isteniyor. Peki bizler bilmediğimiz bir yazılımı, aklımızda bir dolu soru varken nasıl kullanabiliriz?

Aklımızdaki sorular?

1- Bu yazılımın hayata geçirilmesi ile birlikte her sene sözleşme yenilememiz ve yenilenen sözleşmelerin damga vergilerinin ödenmesi isteniyor. Mevcut durumda eğer ben müşterim ile sözleşme yenilememişsem yani ortada yeni bir sözleşme yok ise damga vergisi ödemiyorum. Getirilen düzenleme ile her yıl damga vergisi ödemek zorunda kalacağım, bunu nasıl kabul edebiliyorsunuz? Sorun damga vergisi rakamının yüksekliği yada düşük olması değil sorun kanunen vergiyi doğuran bir olay olmamasına rağmen Türmob'un bu dayatmaya alet olmasıdır. 

2- Her sene sözleşme yenilecekse maliyenin sistemine de her sene sözleşmeleri girmemiz gerekmeyecek mi? 

3- Yine insana dayalı olan bu sistemin gerçekten haksız rekabeti önleyeceğine inanıyor musunuz? Asgari ücretin altında iş kabulünün, daha düşük ücret ile başka bir mali müşavirin iş kabul etmesinin, başka bir mali müşavire borç varken iş kabul edilmesinin zaten disiplin yönetmeliğinde yazan cezaları yok muydu?

Önceden böyle bir durumu yaşayan kişi odaya şikayette bulunur ve oda da gerekeni yapardı/yapmalıydı. Şimdi ise bu şikayet programa girilen veriler ile ilgili odanın disiplin kuruluna otomatik olarak iletilecek. Peki odanın disiplin kurulu bu sefer gerekeni yapabilecek mi..!?

Çözüm önerileri...!!!
- Öncelikle tek başına bu yazılım haksız rekabeti hiç bir şekilde engellemeye yetmeyecektir. Çünkü  uygulamanın mevcut durumdan bir farkı yoktur, madem bu yolla haksız rekabeti engellemeye bu kadar meraklıydınız mevcut sistemde disiplin mekanizmalarını neden işletemediniz?

- Bu sistemde aslında almadığı ama almış gibi gösterdiği ücretleri sisteme yükleyen insanlarla karşılaşma ihtimali çok yüksektir. Bunun önüne geçebilmek için ücretlerin mutlaka bankadan geçirilmesi ve mutlaka müşteri sınırlaması (kota) uygulamasının hayata geçirilerek belirli müşteri sayısını aşan mali müşavirlerin; mali müşavir yada stajyerini istihdam etme zorunluluğu getirilmesi gerekmektedir.

Haksız rekabetle gerçek anlamda mücadele edebilmek için  yazılım ile birlikte bu iki uygulamanın da aynı anda hayata geçmesi gerekirdi. Bu söylediklerimin zaman içerisinde sisteme dahil edilmesi geçen zaman zarfında işini düzgün yapmaya çalışan meslektaşların zarar görmesine ciddi anlamda sebep olabilecektir.

4- Sorunlar yazılımla değil yaptırımla düzelir...

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...