13 Ocak 2015 Salı

Şirketin Vergi Mükellefi Olmayan Birinden Araç Kiralaması


ŞİRKETİN ARAÇ KİRALAMASI


Vergi mükellefi olmayan bir şahıstan  veya bir serbest meslek erbabından araç kiralanması durumunda şirketin ödeyeceği iki çeşit vergi vardır. Bunlar KDV ile gelir vergisi stopajıdır.

Vergi mükellefi olmayan bir şahıstan 1.000-TL bedelle araç kiralanması durumunda şirketiniz;

1.000-TL x % 20 : 200-TL. Gelir Vergisi Stopajı Ödeyecektir.
1.000-TL x % 18 : 180-TL. KDV ödeyecektir. (2 Nl. Kdv beyannamesi ile beyan edilir.)

Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus şirketin ödemiş olduğu KDV’ni 1 Nl. Kdv beyannamesinde indirebilecektir. Yani ilerleyen süreçte kestiğiniz faturadan dolayı her ay kdv ödemenizin çıktığını düşünürsek; 2 Nl. Kdv beyannamesi ile beyan edip ödediğiniz kdv tutarı kadar az ödemeniz çıkacak. Buradan yola çıkarak KDV’ni zaten ödeyeceğinizi hesap ederek sizin ödeyeceğiz sadece 200-TL gelir vergisi stopajı olacaktır. Bir yılda ödenecek gelir vergisi tutarı 2.400-TL olacaktır.

Şirkete Olan Faydaları :

            Her ay 1.000-TL direk gider yazabileceksiniz. Kullandığınız benzin faturalarının tamamını gider olarak yazabilecek ve KDV’lerini de yine ödeyeceğiniz KDV’den düşebileceksiniz. Aylık ortalama 500-TL benzin kullandığınızda size sağlayacağı yıllık katkı şöyle olacaktır.

Araç Kira Bedeli            : 1.000-TL x 12 ay : 12.000-TL.
Benzin Bedeli               :    500-TL x 12 ay :   6.000-TL.

Toplam                        : 18.000-TL Gider yazabileceğiniz rakam.


Bu rakam şirketin karından direk indirilir ve şirkete 3.600-TL bir vergi avantajı sağlar. (Kurumlar Vergisi) Benzinlerden dolayı her ay indirebileceğiz yaklaşık 90-TL’lık avantajı da unutmayalım. Ayrıca bu hesaplamada araçlar için ödenmesi muhtemel bakım onarım giderleri de dikkate alınmamıştır. (Şirketin kar edeceğini düşünerek yazdım), Yıl sonu için beklenen rakamlar ile bir hesaplama yapılarak kiralanacak araç sayısının 1 yada 2 olmasına karar verilebilir.

1 yılda ödenecek vergi              : 2.400-TL

Sağladığı Avantaj                     : 4.680-TL. 
1-Kurumlar Vergisi : 3.600-TL.
2- KDV (90*12 ay) : 1.080-TL.

Size Faydası                            : 4.680-TL – 2.400 : 2.280-TL. (1 araç için)


Araç Kiralama Bedeli Ne Kadar Olmalı :

            Bu soruya hem kiraya veren hem de kiralayan açısından bakmak gerekir. Kiralayan için yıllık kira bedeli, emsal kira bedeli olan aracın bedelinin % 5’inden az olamaz. Kiralayan için ise kurumlar vergisi kanunundaki transfer fiyatlandırması hususu yüzünden piyasa koşullarından az olamaz. Yani belirleyeceğimiz kira bedeli piyasa bedeline yakın bir bedel olmalıdır.

Kiraya Verenin Vergisel Yükümlülüğü :

            Vergi mükellefi değil ise;

            Kiraya veren kişi vergi mükellefi değil ise yıllık kira bedeli (işyeri kira gelirlerinde olduğu gibi) 25.000-TL’yi aşmıyorsa herhangi bir vergilendirme yoluna gidilmez. Yalnız bu rakam her sene artarak değişir. Eğer kişinin başkaca bir geliri var ise durum farklılaşabilir.

           
Serbest meslek erbabı ise;

            Kiraya veren şahsın serbest meslek faaliyeti bulunuyorsa bu durumda şahsın serbest meslek faaliyetinden elde ettiği kazanç ile birlikte kira geliri de dikkate alınır. İki gelirin toplamı 25.000-TL’yi geçerse işte o zaman beyan edilmesi gerekir. Yalnız burada da bir sorun olmayacaktır, çünkü kiraya veren adına sizin ödemiş olduğunuz gelir vergisi stopajı olası bir vergi çıkması durumunda o vergiden mahsup edileceğinden o yönden de kiraya verene bir mahsuru olmayacaktır.

            Kira Bedeli Nasıl Ödenmelidir :

            Kira bedeli tıpkı işyeri kira ödemelerinde olduğu gibi mutlaka banka üzerinden yapılmalıdır.

            Kiralamanın şirkete ve kiralayanlara artı ve eksileri böyle sıralanabilir. Sizin merak ettiğiniz veya kafanıza takılan başkaca hususlar var ise elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. 

Saygılarımla,
Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...