3 Haziran 2015 Çarşamba

Dikkat.!! Doğum Patlaması Yaşanabilir...



Seçimlerden önce yapılan düzenlemeler adeta evlenme ve doğum patlamasına yol açacak cinsten!!!

Çeyiz - konut hesabı ve devlet katkısı düzenlemesi, her yeni doğan çocuğa yapılacak ödemeler, üçüncü çocuk için getirilen % 5'lik ilave AGİ desteği gibi yapılan düzenlemeler insanların iştahını kabartmaya başladı bile.

Son günlerin moda sorusu "kaynak nerede" ye yanıt vermeden insanlar bu düzenlemelerin mutluluğunu yaşıyorlar. Peki nasıl olacak bu yardımlar ve hangi kanunlar ile getirildi? Açıklamaya çalışayım...

1- Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısı

07.04.2015 tarih ve 29319 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 6337 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 14. maddesinde "Çeyiz hesabı ve devlet katkısı"'na yer verilmiştir.

İlgili maddeye göre bir bankaya TL cinsinden bir çeyiz hesabı açtıracaksınız ve sistemde en az üç yıl kalacaksınız, hesabınızda biriken paranın % 20'si 5.000-TL'yi geçmemek üzere size devlet katkısı olarak verilecek. Tabi bu arada 27 yaşından önce ve ilk kez olacak şekilde evlenmeyi de unutmamalısınız.

Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecektir. 

Buna benzer olarak aynı kanunun 15. maddesinde konut yardımına yer verilmiştir. Aynı şekilde konut hesabı açtırıp sistemde en az 3 yıl kalanlara ev almaları durumunda devlet tarafından hesapta biriken paranın %20 si 15.000-TL'sını geçmeyecek şekilde devlet katkısı olarak verilecektir.

2- Doğum Yardımı 

Yine aynı kanunun 16. maddesinde ise "Doğum Yardımına" yer verilmiştir. İlgili maddeye göre 15.05.2015 tarihten sonra doğmak kaydı ile  her Türk vatandaşına canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılacaktır.

3- Üçüncü Çocuk İçin Getirilen İlave % 5 Agi Desteği

İşçilere vergi iadesi olarak ödenen Asgari Geçim İndirimi tutarında 3 çocuğu olanlar için bir düzenlemeye gidilmiştir. 6645 sayılı kanunun 8. maddesine istinaden getirilen bu düzenlemeye göre üçüncü çocuk için hesaplanan AGİ oranı % 5'den % 10'a çıkarılmıştır.

Bu uygulama Mayıs/2015 döneminden itibaren uygulanmaya başlayacağından işverenlerin Mayıs ayı maaşlarını öderken bu ilaveyi dikkate alarak ilgili dönem ödemelerini yapmaları gerekmektedir.

3 Çocuğu olan ve eşi çalışmayan ve asgari ücretle çalışan bir işçi Mayıs 2015 döneminden önce 144,18-TL Agi ödemesi alıyorken Mayıs 2015 döneminden sonra tam 9,01-TL fark ile 153,19-TL alacaktır. Aradaki 9,01-TL'lik farkı gördüğümüzde üçüncü çocuğu teşvik için yapılmış bu düzenlemenin ne kadar da yerinde olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz..!!

Seçimler öncesinde getirilen bu düzenlemeleri manidar bulmak ile birlikte bu kadar evlenmeye ve çocuk yapmaya özendirilen bir toplumun bu çağrıyı cevapsız bırakmayacağını düşünüyorum. Fakat bu özendirmeler yapılırken çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sunabilmek için bir defaya mahsus verilecek 300-TL'nin yada 9,01-TL tutarındaki fark ödemelerinin yetmeyeceği çok iyi bilinmelidir. Gelecek nesillerin daha iyi yetişmesi için bireylere daha iyi imkanlar sunulmalı örneğin asgari ücret daha makul seviyelere çekilmelidir. Bu kadar desteğe kaynak yaratan devletimizin asgari ücret artışları içinde yeterince kaynak yaratacağını ümit ederek, evlatlarımızın daha yaşanabilir bir ülkede hayatlarını sürdürmelerini ve vatana millete hayırlı bireyler olmalarını temenni ediyorum.

Saygılarımla,
Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

1- Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısı (6337 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun)

MADDE 14 – 3/6/2011 tarihli ve 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“Çeyiz hesabı ve Devlet katkısı
EK MADDE 2 – (1) Türk vatandaşlarına ve 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi kapsamına girenlere, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununa tabi mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden çeyiz hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evliliklerini müteakip ilgili bankaya başvurmaları hâlinde üçüncü fıkraya göre belirlenecek usul ve esaslara göre Devlet katkısı ödenir. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 5.000 Türk Lirasını geçemez. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılır. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

2- Doğum Yardımı (6337 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun)
  MADDE 16 – 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.“Doğum yardımı
EK MADDE 4 – (1) Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılır. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılır. Doğum yardımı, Bakanlıkça belirlenen zorunlu hâllerde babaya ödenebilir. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan nüfus kayıtları esas alınır. Bu kapsamda yapılan ödemeler, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanır. Bu fıkrada belirtilen tutarları artırmaya Bakanlık ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkilidir.
3- Üçüncü Çocuk İçin Getirilen İlave % 5 Agi Desteği (6645 Sayılı Kanun)
MADDE 8 – 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “ilk iki çocuk için %7,5” ibaresinden sonra gelmek üzere “, üçüncü çocuk için %10,” ibaresi eklenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...