15 Haziran 2017 Perşembe

İnşaat Dosyalarının Şube Tescili Yapılmalı Mı?



Soru: Slm arkadaşlar.insaat isi ile ugrasanlar her actıkları yeni ssk dosyasını vergi dairesine şube olarak tescil ettirmek zorundamı.şube tescili yapılmadıgı icin muhtasar beyanname verilirken insaattaki calısan sayısı ve ucretleri merkez dosyaya ilave edilip veriliyor. Bence yanlış gibi şube tescili olmak zorunda mı?

Cevap: Şube tescili farklı bir olay. İnşaat işi ile uğraşanların açtıkları şantiyeler şube olarak nitelendirilmez. Yapacağınız inşaat işi ile ilgili düzenlenen sözleşmeyi ekleyerek ....... yerde ........ işini yapmak üzere ...... tarihinde işe başlamış ve işçi çalıştırmaya başlamış bulunmaktayım şeklinde bir dilekçe ile inşaat işine başladığınızı vergi dairesine bildirmeniz gerekir. 

Stopaj konusuna gelince açtığınız şantiyelerde çalışan işçilere ait stopaj ödemesini şantiyenin bağlı olduğu vergi dairesine bildirebileceğiniz gibi merkez vergi dairenize de bu bildirimleri yapabilirsiniz. Bu durumu yazacağınız dilekçede ayrıca belirtmelisiniz. Şantiye şehir dışında da olsa bu yolu izleyebilirsiniz. 

Çalışan sayısı ve ücretlerin merkez dosyaya ilave edilip bildirilmesini yanlış bulmuşsunuz. Çalışan bütün işçiler için muhtasar beyannamenizi merkezin bağlı olduğu vergi dairesi üzerinden bildirmeyi tercih etmişseniz elbette muhtasar beyannamenin ön yüzünde bulunan çalışan sayısında bütün şantiyelerde çalışan işçilerinizin toplam sayısı yer alır. Fakat beyannamenin arka sayfasında var olan işyeri sgk sicil numaraları listelenir ve bu listede her bir işyerinde çalışan sigortalı sayılarına ayrıca yer verilir. Haliyle bir yanlışlık bulunmamaktadır.


Soru: Hasan bey sgk sicil numaraları sube tescili yapılmadıgı icin merkezin sicil numarasında bildiriliyor isciler bunu sormak istedim

Cevap : Ceylan hanım siz inşaat işi derken ne tür bir inşaat ile uğraşıyorsunuz. Yap sat mı yoksa taahhüt işi mi?

Yap-Sat işi ile yapıyorsanız; inşaatın yapılacağı yer için SGK'da işyeri tescili yaptırıp burada çalışan işçilerinize ait işçilik ödemelerinizi bu dosya üzerinden yapacaksınız. İnşaat bitirilince de iskan almak için SGK'dan ilişiksiz belgesi almanız gerekir. Böyle bir inşaat dosyası için şube tesciline gerek yok.

Taahhüt işi yapıyorsanız ve işin ana yüklenicisi sizseniz yine yapacağınız işe uygun olarak tamamlamanız gereken bir asgari işçilik oranı vardır. Bu gibi bir iş için de SGK'da işyeri tescili yaptırmanız gerekir. Böyle bir inşaat dosyası için de şube tesciline gerek yoktur.

Taahhüt işi yapıyorsanız ve ana yüklenici değil de taşeronluk yapıyorsanız esasında yine işyerini taşeron olarak tescil ettirmeniz gerekir ama bazı yüklenici firmalar (bu çok fazla görünen bir durum değildir) taşeron olarak dosya açtırmanızı istemezler. Bu durumda siz işçilerinizi mecburen merkez dosyanızdan gösterir ve çalışılan işyerine görevlendirme yazısı ile gönderirsiniz. Burada sıkıntı şudur; eğer merkez dosyanız inşaat firmanızın bürosu şeklinde tescil edilmişse buraya yapacağınız yüksek sayıdaki işçi girişi SGK tarafından incelemeye tabi tutulabilir. Taşeronluk faaliyeti sebebiyle merkezden görevlendirme yaptığınızı beyan ederek bu konuda bir problem yaşamazsınız. Böyle bir inşaat dosyası için de şube tesciline gerek yoktur. 

Son olarak bir de ufak çaplı inşaat işleri vardır. Bu işler için SGK'da dosya açtırmaya gerek yoktur, işçiler merkezden görevlendirilir. Haliyle böyle bir inşaat işi için de şube tesciline gerek yoktur.

Sonuç olarak; merkezden görevlendirdiğiniz inşaatta çalışan işçilerinizi muhtasar beyannamenizde merkez de göstermenizin bir sakıncası yoktur.

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...