2 Haziran 2017 Cuma

Henüz Gerçekleşmemiş Mahsup Talebi Olanlar Dikkat...!!!

7020 sayılı Kanunun yayımı tarihinden önce, vergi mevzuatında yer alan düzenlemeler nedeniyle mahsuben iade talebi bulunan mükellefler diledikleri takdirde mahsup talep ettikleri borçları için Kanun hükümlerinden yararlanabilecektir. Bu takdirde, mahsuben iade talebinden vazgeçtiklerini bağlı bulundukları vergi dairesine, birden fazla vergi dairesine mahsup talepli borçları olması hâlinde, her birine ayrı ayrı Kanundan yararlanmak için belirlenen başvuru süresi içinde ekte yer alan (Ek:2/F) dilekçeyle bildirmeleri gerekmektedir.

Mükellefin kendi borcu dışında, ilgili mevzuat uyarınca üçüncü şahısların borçlarına mahsup talebi olması hâlinde ise mahsup talebinden vazgeçebilmesi için borcuna mahsup istenen üçüncü şahsın da bu konuya yönelik irade beyanı aranılacaktır. Bu takdirde, mükellefin üçüncü şahıs lehine yaptığı mahsup talebi hükümsüz kalacaktır. Lehine mahsup talep edilen üçüncü şahsın ise mükellefin irade beyanı olmadan Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunabileceği tabiidir.

Bununla birlikte, mahsup talebinden vazgeçen mükelleflerin, mahsup talebine konu iade alacaklarını 7020 sayılı Kanun kapsamındaki taksitlerine Kanunun 3 üncü maddesinin beşinci fıkrası hükmüne göre veya Kanun kapsamında yapılandırılmayan vergi borçlarına ilgili mevzuat uyarınca mahsubunu talep etmeleri mümkündür. Bu durumda, mahsuba esas alınacak tarih, Kanunun yayımı tarihinden sonra yaptıkları başvuru esas alınarak belirlenecektir.

Ancak mevcut mahsup taleplerini iptal ederek 7020 sayılı kanunda belirtilen şekilde borçlarını yapılandırmak isteyen mükelleflerin, kanunun 3. Maddesinin 15. Fıkrasında belirtilen dava açmamak yada açılan davalardan feragat ettiklerini beyan etmek zorunda olduklarını unutmamaları ve bir hak kaybı yaşamamaları için bu madde hükmüne özellikle dikkat etmeleri yerinde olacaktır. 7020 sayılı kanundaki şartlara göre başvuruda bulunup işlemiş gecikme zamlarından kar edeyim derken devam eden ihtilaflı durumlar yada oluşması muhtemel ihtilaflı durumlar yüzünden yasal yollara başvuramayacak olması nedeniyle sıkıntıya düşecek olmalarını ayrıca değerlendirmek/değerlendirmeleri yerinde olacaktır.

Örnek :

26/1/2014 vadeli 13.400,00 TL gelir (stopaj) vergisi süresinde ödenmemiştir. Önceki yapılandırma kanunlarına başvurmamış olan mükellef; ödenmeyen bu borç için vergi dairesinden olan alacağın kesinleşmesi üzerine mahsup talep etmiş fakat mahsup işlemi 7020 sayılı kanunun yayım tarihine kadar yapılmadığından mahsup talebi iptal edilmiş ve 7020 sayılı kanuna göre yeniden başvuruda bulunulmuştur. Bu Kanunun yayımı tarihine kadar 7.504,00 TL gecikme zammı hesaplanmıştır. Kanunun yayımı tarihi itibarıyla toplam borç tutarı 20.904,00 TL’dir.

Bu Kanundan yararlanmak üzere başvuruda bulunulması hâlinde, vergi aslına uygulanan gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları kullanılarak Yİ-ÜFE tutarı hesaplanacaktır. Hesaplanan Yİ-ÜFE tutarı : 2.485,70-TL. Peşin Ödeme tercih edildiğinde % 50 si ödenecektir.

Buna göre, ödenecek (mahsup edilecek) tutar ile tahsilinden vazgeçilen alacak tutarı aşağıdaki gibi olacaktır.

Ödenecek (Mahsup Edilecek) Tutar

Gelir (Stopaj) Vergisi                                               : 13.400,00 TL
Yİ-ÜFE Tutarı (Gecikme Zammı Yerine) %50            :   1.242,85 TL
TOPLAM                                                                : 14.642,85 TL


Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar

Vergi Aslına Uygulanan Gecikme Zammı              : 7.504,00 TL

Henüz gerçeklememiş önceki mahsup talebi iptal edilerek, 7020 sayılı kanuna göre başvuruda bulunan mükellefin iade alacağından 14.642,85 TL tutar mahsup edilecek ve mükellef önceki mahsup talebini iptal ederek 7020 sayılı kanuna göre başvuruda bulunduğu için toplam 6.261,15 TL daha az vergi ödemiş olacaktır.

Söz konusu mükellefin Kanundan yararlanmak için belirlenen başvuru süresi içinde 1 nolu tebliğ ekinde yer alan (Ek:2/F) dilekçeyle başvurmaları gerekmektedir.

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...