5 Mayıs 2018 Cumartesi

Seçmenleri Cezbeden Düzenlemeler... (!)


Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kısaca vergi affı olarak bilinen kanun tasarısını sizler için değerlendirdim. Tasarıda göze çarpan düzenlemelerin bazıları şöyle;


- 31.03.2018 tarihine kadar olan vergi, sgk vb. borçlar yeniden yapılandırılacak.

- Kanun yayım tarihinden önce başlanıldığı halde, tamamlanmamış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecek. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra tarh edilen vergiler de yapılandırma kapsamına alınacak.

- Mükellefler 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılları için KDV artırımı ve Kurumlar vergisi matrah artırımı yapabilecek. Matrah artırımı yapılan yıllar ile ilgili artırılan vergi türleri nedeni ile vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak.

- Matrah ve vergi artırımında bulunmak isteyen mükelleflerin, tahakkuk eden vergilerini öngörülen süre ve şekilde ödemeleri gerekecek. Önceki matrah artırımlarında, matrah artımı ödenmese de bozulmuyor gecikme zammı 2 katı olarak uygulanıyordu. Bu düzenleme ile matrah artırımının ödenme zorunluluğu getirilmiştir.

- (***) Mükellefler işletmelerinde olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları kendilerince belirlenecek rayiç bedel ile defterlerine kayıt edebilecek. Genel orana tabi emtia için beyan edilen bedelin % 10'u ödenmek suretiyle uygulamadan yararlanmış olacaklar. Emtia için ödenen KDV, hesaplanan KDV'den mahsup edilebilecek. Demirbaş için ödenen KDV ise indiremeyecek ve bunlar için amortisman ayrılmayacak.

- (***) 31.12.2017 tarihi itibariyle bilançolarda görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar için %3 vergi hesaplanacak ve beyanname verme süresi içinde ödenecek. Önceki kanunda bu hesaplardaki tutarları gizlemek için başka hesaplara yapılmış bir virman ise; virman yapılan hesaplar için de düzenlemeden yararlanılabiliyordu. Mevcut tasarı sadece 100 ve 131 hesapları kapsamaktadır. 

- Bağkur sigortalılarının muhtelif kanunlar ile durdurulan sigortalılık süreleri nedeniyle ödemedikleri prim borçlarını ödeme imkanı getiriliyor.

- 31.12.2013 tarihinden önceki 100-TL'nin altındaki borçların tahsilinden vazgeçiliyor.

- TOBB üye aidatları da yapılandırma kapsamına alındı.

- Yaşlılık aylığında % 100'e yakın bir artış olacak.

- Emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında 1000'er lira ikramiye verilecek. Uygulama bir yıllık bir düzenleme olmayıp, kalıcı bir düzenleme olarak getirilmiştir.

- 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük girişimcilerin 1 yıl boyunca ödeyecekleri bağkur primi hazine tarafından karşılanacak.

- Bağkur sigortalılarının 31.05.2018 tarihinden önceki borçları hizmet süreleri ile birlikte silinecek. Borcu silinen bağkurluların sigortalılıkları 01.06.2018 tarihinden itibaren yeniden (sıfırdan) başlatılacak. Sigortalılar sildirdikleri hizmet sürelerini istemeleri halinde silinen hizmet sürelerinin tamamını ödemek kaydı ile daha sonra tekrar satın alabilecekler. 

Çalışma, komisyonda kabul edilen taslak metin üzerinden yapılmış olup, mecliste yapılan görüşmelerde ilaveler yada değişiklikler olur ise ayrıca değerlendirilecektir.

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...