31 Mayıs 2018 Perşembe

Zorlaştırmayınız Kolaylaştırınız... (7143 Sayılı Yasa Üzerine)



Daha önceki yapılandırılan borçlar ile ilgili olarak nasıl olsa bir yılda 2 defa ihlal etme hakkım var, Ocak ve Mart taksitlerini ödemeyeyim, 31 Mayıs tarihli taksiti ödeyerek yapılandırmamı devam ettiririm diye düşünen mükelleflerin bir çoğu bugün; nasılsa yeni yapılandırma çıktı bunu da ödemeyeyim hepsi için yeni yapılandırmadan yararlanırım diye düşünmüş/düşünüyor olabilirler. 


Bu durumda olan müşterilerinizi uyarmanızda fayda var. Çünkü kanun yayınlandığı tarihte taksit ödemesi devam eden yapılandırmaya konu borçlar için 7143 sayılı yeni yapılandırma yasasından yararlanılamayacak. 

Mevsimsel etkenler (bir çok sektörde sezonun bahar ile birlikte hareketlenmesi) ile ekonomik olarak ülkemizin içinden geçtiği durum düşünüldüğünde bu şekilde yapılacak bir uygulama beklenen faydayı sağlamayacağı gibi mükelleflerin de bu sıkıntılı dönemde çok daha fazla zarar görmelerine sebep olacaktır. 

Yapılması gereken; 

1-) 31 Mayıs 2018 itibariyle taksit ödemesini yapmadığı için yapılandırması bozulanların mevcut 7143 sayılı yasadan yararlanması sağlanmalı.

2-) Daha önceki 6736 ve 7020 sayılı yasa ile getirilen yapılandırmalardan yararlanan mükelleflerin bu yapılandırmadan da yararlanmak istemeleri durumunda borcun tek ve yeni bir ödeme planına bağlanması sağlanmalıdır.

Bu kapsamda öncelikle; daha önce muhasebeciler için anlamsız ve saçma bir çıkış yapan TOBB başkanının; sonrasında ticaret ve esnaf odası yöneticilerinin; üyelerinin haklarını korumak ve mağdur olmalarını önlemek için harekete geçmesi gerekmektedir. 


Bizim meslek kuruşumuzun da konu ile ilgili kurum ve kuruluşları uyarması yerinde olacaktır. Çünkü bu sorunların mükelleften sonraki birinci dereceden muhatabı maalesef hiç alakamız olmamasına rağmen bizler oluyoruz. Bu sebeple siz değerli meslektaşlarımdan bu gönderiyi ilgililere ulaştırılması için olabildiğince paylaşmasını önemle rica ediyorum.


Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir 

Kaynak : Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yapılandırmasına İlişkin 7143 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No:1)

2 yorum:

  1. evet bende ayni magduriyeti yasiyorum.benim gibi bircok mukkellef zor durumda ilginiz icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Yapilandirma yaptim odemedim yeniden odeme yapilacakmis mijde dediler vergi dairesine gittim odeme emri gelmedi dediler.ocak 2019 a kadar firsat denmisti ne zaman cikiyor bu yasa

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...