26 Haziran 2018 Salı

TÜRMOB EĞİTİM ENSTİTÜSÜ



Bildiğiniz gibi 23 Haziran 2018 tarihinde resmi gazetede yayımlanan yönetmelik ile Mali Müşavirlere Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimleri zorunlu hale geldi ve yönetmelikten, bu eğitimlerin ücretli olacağı anlaşılıyor. Yönetmelik ile ilgili bilgilendirmeyi burada yapmıştım dileyen okuyabilir.

Fakat ben yasa yada yönetmelikler ile zorunlu olarak dayatılan eğitimlerin Türmob tarafından ücretsiz olarak verilmesi gerektiğini savunuyorum. Meslektaşların kendi rızası dışında yapılan eğitimlere katılmasını mesleğin kalitesini artırmak adına istemeniz normal karşılanabilir ama ücretini meslektaştan almak çok doğru bir uygulama olmaz. 

Meslektaşlar zaten kendilerine fark yaratacak alanlara yönelmek için eğitimlere katılıyor ve bunun da ücretini ödüyorlar. Çünkü bu kişisel gelişimlerini artırmak için kendi iradeleri ile yaptıkları bir tercih. 

Türmob bu işten para kazanmak ve odalara gelir yaratmak istiyorsa yanlış yapar. Yönetmelik kapsamında verilecek eğitimler ücretsiz olmalı; onun dışında kişilerin mesleklerinde fark yaratabileceği ve seçmeli diye adlandırabileceğimiz ayrıca ücretli eğitimler de yer almalıdır. Mesleğinde fark yaratmak isteyen yada farklı bir alana yönelmek isteyen meslektaşımız kendi iradesi ile ücretli olan bu eğitimlere de tercih ederse katılabilir.

Ücretli ve ücretsiz ayrımını yapmak ve ücretli olarak verilecek seçmeli eğitimlerin kalitesinin meslektaşlar tarafından kabul edilebilir olmasını sağlamak önemli. Çünkü meslektaşlar belki aynı fiyata daha kaliteli bir eğitimi dışarıda başka bir kurumdan alabilir. O yüzden Türmob'un profesyonel anlamda eğitim işine yönelmesi ve artık sanırım bir eğitim enstitüsü kurması gerekiyor. Bu sayede kendi meslektaşlarının içinden de eğitim vermeye yatkın olanları eğitici kadrolarında görevlendirebilirler.

Bizler her fırsatı paraya çevirmeye kalkan ve bu yönetmeliği okuduğunda gözlerinde $ işareti beliren yöneticiler istemiyoruz. Lütfen bu yönetmelik mesleğin ve meslektaşın kalitesini artırmak amacıyla işlevsel bir şekilde uygulansın ve dile getirdiğim enstitü önerisi ile de bir tık ileri götürülsün. Sürekli akademik bir örgüt olduğunu iddia ettiğimiz mesleğimiz; yöneticilerimiz tarafından ticarethane olarak görülmeyi bırakılsın ve iddialarına uygun şekilde bir eğitim enstitüsü kurularak mesleğe hizmet eden bir yapıya kavuşsun.

Özellikle eğitimlerin ücretsiz olması konusunda meslektaşlarımızın duyarlı olmasını ve gerekirse bu konuda ciddi bir kampanya başlatmamız gerektiğini düşünüyorum. Lütfen sizlerde bulunduğunuz bölgelerde bu konudaki hassasiyetini dile getiriniz.

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...