23 Haziran 2018 Cumartesi

Sürekli Eğitim Yönetmeliği Yayınlandı



Yıllardır dile getirilen/getirdiğimiz Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği bugünkü resmi gazetede yayımlandı. Umarım bu eğitimler nispi aidatın kalkmasıyla gelirleri azalan odalar tarafından bir gelir kapısı olarak görünmeden amaca (meslek ve meslektaş için) hizmet edecek şekilde kullanılabilir. 

Yönetmeliğin satır başları şöyle;

- Meslektaşların; uzmanlık alanları, üst unvanlar ve yeni iş alanları için hazırlanmalarını, uygulama, mevzuat ve yöntem bilgilerinde yeterli ve yetkin olmalarını, müşterilerine ve diğer paydaşlara yüksek kaliteli hizmet sunmaları için mesleki yetkinliklerini artırmalarını ve geliştirmelerini sağlamak; gibi güzel amaçlar için hazırlanmış bir yönetmelik.

- Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Merkezi Yönetim Kurulu 5 kişiden oluşuyor. Umarım Türmob başkanı yada yöneticileri aynı zamanda buranın da başkanı yada yöneticisi olmaz. Zira eğitim ile ilgili bir merkezin başına eğitimden anlayan birilerinin geçmesi gerekir.

- Eğitimlere katılmayanlar için disiplin yönetmeliği hükümleri uygulanacak.

- Eğitime katılım zorunluluğu yerine getirilene kadar (sanki şu anda çok uygulanıyormuş gibi) büro tescil belgesi vize edilmeyecek; Çalışanlar listesine kayıt ve faaliyet belgesi de verilmeyecektir.

- Sürekli eğitim programını tamamlamayanlar "stajyer mentorluğu" yapamazlar; yani yanlarında staj yapılamaz. 

- Her meslek mensubunun yılda en az 30 saatlik ve her üç yılda en az 120 saatlik sürekli mesleki geliştirme eğitimine katılması gereklidir. 

- En az 10 saat uzaktan, en az 10 saat yüz yüze eğitimini tamamlayanların "akredite" olmuş kurum yada kuruluşların verdiği seminer, konferans, yabancı dil ve bilgisayar kursları vb. eğitimlere katılması da eğitim kapsamında sayılabilecektir.

- Eğitim merkezinin mali kaynakları, birlik bütçesi içinde yer alacak denmiş. Devamında da birlik bütçesinden ayrılacak fon ve merkezi faaliyetlerinden sağladığı gelirler demiş. Meslektaş için yapılacak eğitimlerin tamamının birlik bütçesinden karşılanması gerektiğini düşünüyorum. 

Sürekli eğitimi yönetmelik ile zorunlu hale getirip bir de üstüne paralı yaparsan ben şahsen bunun meslektaş yararına yapılmış bir uygulama olmasından çok; nispi aidat gidince gelir yaratma amacı ile yapılmış bir uygulama olduğunu düşünürüm. Eminim benim gibi düşünen daha bir çok meslektaşımız olacaktır. Yazının başında da söylediğim gibi çıkarılan bu sürekli eğitim yönetmeliği ile umarım odalara yada birliğe gelir yaratma amacından çok mesleğin ve meslektaşın geleceğinin daha iyi olması amaçlanmıştır.

- Faaliyette bulunmayanlar odaya başvurarak eğitim almak istemediklerini beyan edebilirler. Tekrar faal olmak istediklerinde işe başlamadan önce 60 saat teorik eğitim almak zorundadırlar.

Yönetmeliğin tamamına buradan ulaşabilirsiniz...

Yıllardır bunu dile getiren biri olarak sürekli eğitimin meslektaşlarımız ve mesleğimizin geleceği açısından güzel bir uygulama olacağını düşünüyorum. Umarım ısrarla söylediğim gibi amaca hizmet edecek şekilde düzenlemeler görebiliriz. Mesleğimiz için hayırlı olsun...

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...