6 Ağustos 2019 Salı

Ucuz Döner Sağlıklı Mı?


Yurt dışından ithal edilen binlerce canlı hayvanda sahte sağlık belgesi skandalı yaşanıyor. MKA Hayvancılık şirketi tarafından İspanya'dan Pinsos Ursa şirketi aracılığıyla ithal edilen 2 bin 939 canlı besilik hayvan, veteriner kontrolleri yapıldıktan sonra, 5 Temmuz'da, İskenderun Limanı'ndan dağıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün İspanya'daki yetkili makamlarla iletişime geçerek gerçekleştirdiği kontrol sırasında Türkiye'ye getirilen 2 bin 939 hayvan için sunulan veteriner sağlık sertifikalarının “sahte” olduğu ortaya çıktı. (Temmuz 2019 Haberi)

Yukarıdaki haber daha çok yeni ve Kurban Bayramı öncesi maalesef bir çok kişiyi tedirgin etti. Bakanlık gerekli çalışmaların yapıldığını ifade etti.

Bu haberi görünce aklıma birden son dönemde moda olan ucuz et döner satan firmaların durumu geldi. Ankara'da bilindik güzel bir dönercide bir porsiyon (sanırım yaklaşık 100 gram) dönerin fiyatı 30-TL. Siz de hadi 20-25 liraya yemiş olun. Peki son dönemde birden çoğalan ucuz et dönerciler aynı porsiyon et döneri nasıl 8-10 liraya verebiliyor? 

Yurt dışından sahte sağlık belgeleri ile yurdumuza sokulan etler bu firmalar aracılığı ile alınıp satılıyor olabilir mi? Dana eti yerine başka bir et kullanıyor olabilirler mi? Yada belki biraz abartı olacak ama acaba bu yenilen şeyin içinde et var mıdır?

Şimdi; adamın 200 tane şubesi var sürümden kazanıyor diyenleriniz olacaktır ama sadece 200 şubesi olan firma ucuza satmıyor ki. Bir iki şubesi olan firmalar da ucuz et satmaya başladı, hatta her geçen gün bu şekilde satış yapan yeni bir firma görmeye başladım. Bütün bunlar büyük firmanın piyasada yarattığı rekabetten de diyebilirsiniz ama bilindik eski markalar hala aynı fiyattan satmaya devam ediyorlar. Acaba ucuza döner satan firmaların dönerleri sağlıklı da bu bilindik firmalar mı bizden fazla para alıyorlar?

Kısaca arkadaşlar ucuz döner satan firmaların hepsinin önünde bildiğiniz sıra oluyor, yani dönerin bu kadar sevildiği bir ülkede özellikle ucuz döner furyasının ardından bu sektörün denetimi acaba yeterince yapılıyor mu? Bu firmalar Müslüman mahallesinde salyangoz satıyor olabilirler mi? 

Buradan hareketle gıda satışı yapan firmaların Tarım Gıda İlçe Müdürlüklerinden alması gereken işletme kayıt belgesinin de önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Normalde işletme kayıt belgesi alma prosedürü şöyle işliyor; vergi levhası ile ilçe müdürlüğü'ne başvuruyorsunuz bir hafta sonra hiç bir kontrol vs. olmadan gidip işletme kayıt belgesini alıyorsunuz. Yani bizde belgeler işletmelerin yeterliliklerini veya halk sağlığına uygunluğunu ölçmek amacıyla değil maalesef kurumlara gelir yaratmak adına baştan savma bir şekilde veriliyor. Aynısını iş yeri açma ruhsatı için söylersek sanırım yanlış olmaz. Belge verildikten sonra ise maalesef gıda satışı yapılan yere adeta hiç uğranılmıyor bile. Hal böyle olunca sahte belgeler ile yurda sokulan hasta hayvan etlerinin ucuz döner satan firmalar da satışa sunulmuş olabileceği hissi daha da çok artıyor bende.

Buradan Tarım ve Orman Bakanlığın'dan hareketle bütün kurumlarımıza ve alt birimlerine sesleniyorum. Lütfen özellikle gıda alanında gerekli denetimleri yapın, lütfen alt birimlerinizi vatandaşın sağlıklı beslenebilmeleri için daha çok çalıştırın. Eğer bu ucuz dönerlerde bir numara yok ise doya doya döner yemek istiyorum ben...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...