16 Ağustos 2024 Cuma

MÜJDE! ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMASI KALDIRILIYOR...



Türmob ve Odalara Çağrı…

Ay başında herkes bir sonraki gün gelecek müjdeli haberlerden bahsediyordu. Fakat o müjdeli haber bir türlü gelmedi. Şimdi herkes enflasyon muhasebesini yapma derdine düştü. Düşünsenize birilerinin aptalca kararlarının cezasını biz çekiyoruz. Ne kadar garip değil mi? Peki yapılacak bir şey yok mu?

Baştan söyleyeyim enflasyon muhasebesi nedeniyle ödenecek ya da ödenmeyecek vergi beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Ancak ortada paradan çok daha kıymetli olan hatta dünyanın en kıymetli şeylerinden ikisi olan zaman ve emek var. Birileri aptalca kararlar alacak ve ben de bu kararların bir yansıması olarak bir muhasebeci olarak benim için en değerli olduğunu düşündüğüm zamanımı ve emeğimi harcayacağım. Ücret alınıyorsa sorun yok gözüyle bakılabilir ama bu haksız rekabet ortamında çok mümkün değil hem de biz zaten bugünlere böyle diye diye geldik. Bakınız konu ile ilgili daha önce yazdığım yazım…

Peki ne yapacağız? Vergi dediğimiz şey esasen gerçekleşmiş işlemler üzerinden ödenir. Peki enflasyon muhasebesinde bu işlem nasıl oluyor? İdare henüz gerçekleşmemiş işlemler üzerinden sanal bir vergi almak istiyor. Elbette Türmob’un hukukçuları bu meseleyi derinlemesine olarak çok daha farklı açılardan değerlendirecektir ama en başta Anayasamızın Kanunilik ilkesine aykırılık taşıdığına inandığım bu enflasyon düzeltmesinin Anayasa Mahkemesi’ne taşınması gerekiyor. Elbette yapılması gereken ilk şey ilk derece mahkemesinde bununla ilgili dava açmak.

Şimdi Türmob öncülüğünde 77 SMMM ve 8 YMM odasının desteğiyle her ilden en az bir tane geçici vergi beyannamesinin ihtirazı kayıtla verilmesi sağlanır ve konu yargıya taşınırsa mevcut adalet sistemini gözümüzün önüne getirdiğimizde devamında konu Anaya Mahkemesi’ne kadar götürülebilecektir.

Bu topluca yapılacak eylem ile enflasyon düzeltmesi uygulaması kalkmayacak elbette ama mücadele etmiş olacağız, meslek camiasına her şeyi kabul etmemeleri gereken bireyler olması gerektiği mesajını güçlü bir şekilde vermiş olacağız. Bu öneriye karşılık bize ne vergiden bunu TOBB, TESK vs. vs. düşünsün diyenler olacaktır muhakkak. Bence de bize ne vergiden arkadaşlar ama bunların ortaya çıkması için zamanı ve emeği kullanılan biz değil miyiz? Yapabiliyorsak dava sürecinde bu kurumların da desteğini almaya çalışalım ama destek alamıyorsak da biz bu mücadeleyi yapalım.

Başlığa aldanıp heyecanla yazıyı açanlar için özür diliyorum. Evet enflasyon muhasebesi uygulaması kalkmadı ama mücadele edilirse en azından geçici vergi dönemlerinde uygulanmaması sağlanabilir. Hepinizi başta Türmob olmak üzere odalarınıza dava açılması konusunda baskı yapmaya ve açılan davalara destek vermeye davet ediyorum…

23 Temmuz 2024 Salı

Genç Girişimci İstisnasından Yararlanan Kişinin Mevcut Faaliyetine Devam Ederken Babasının İşyerini Devir Alması



Genç Girişimci İstisnasından Yararlanan Kişinin Mevcut Faaliyetine Devam Ederken Babasının İşyerini Devir Alması Durumunda İstisnadan Yararlanma Durumu...


Soru: Merhabalar bir konuda görüşünüzü almak istiyordum. Genç girişimci şartlarını sağlayan danışmanlık faaliyetinde bulunacak bir mükellef için ilk defa mükellefiyet tesis ediliyor ve genç girişimci istisnasından yararlanabileceğine dair vergi dairesinden yazı da alınıyor. Aynı mükellef 3-4 ay sonra babasının market işletmesini de devir alıyor ve şube olarak faaliyete başlıyor. Sorum şu;

1- Bu kişi 3-4 ay sonra babasının işyerini devir almasına rağmen baştaki istisna yazısından hareketle genç girişimci istisnasından yararlanmaya devam edebilir mi?

2- Babasının işyerini devir aldığı tarih itibariyle genç girişimci istisnası durdurulur mu?

3- Ayrıştırılabilirse; danışmanlık faaliyetinden elde ettiği gelirler için istisnadan yararlanmaya devam eder, market işletmesinden elde ettiği gelirler için istisnadan yararlanamaz gibi bir durum olabilir mi? Şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.


Cevap: Konuyla ilgili Bursa V.D. Başkanlığının 03/06/2021 tarih ve 17192610-120[ÖZG-20-71]-93077 sayılı özelgesini aynen aktarıyorum. Özelgeler kişiye özel olup, vergi daireleri arasında farklı uygulamalar görülebilir. Paylaşacağım özelgede istisnadan yararlanılan ilk faaliyetten elde edilen gelirler için istisnadan yararlanılabileceği; ancak babasından devir aldığı işyeri için elden edilen kazançlar için istisnadan yararlanılamayacağı belirtilmiş. Bu özelgeye istinaden işlem yapmadan önce bağlı olduğunuz vergi dairesinden görüş almanız hatta daha doğrusu konuyla ilgili bir özelge talep etmeniz faydalı olacaktır. Çünkü uygulamada babasının işyerini devir alanların istisnalarının tamamen durdurulduğu görülmektedir.

Özelge İçin Tıklayınız,,,

2 Temmuz 2024 Salı

Yevmiyeli Çalışanlar İçin Gider Pusulası Mı? Sigorta Mı?



Soru: Arkadaşlar merhaba bir konuda bilgiye ihtiyacım var. Şirketin meyve bahçesinde yevmiyeli çalışanlara gider pusulası ile hizmet alımı yapıp yüzde 10 stopaj ödemek mi? Yoksa sgk girişi yapmak mı gerekli hangisi doğru?

Cevap: 2013/5 sayılı SGK Genelgesi’nde gider pusulası ile ilgili olarak aşağıdaki ibare yer almaktadır:

“Kanun hükmünden anlaşılacağı üzere, gider pusulası yaptırılan iş veya satın alınan emtia için düzenlenen ve fatura yerine geçen bir belgedir. Ancak, uygulamada çoğu zaman hizmet akdine dayalı çalışması dolayısıyla sigortalı olması gereken kişilere gider pusulası ile ödeme yapıldığı görülmektedir. Kanun gereğince, Kanun uygulamasında sigortalılık niteliği taşıyacak bir hizmet karşılığı alınan ücretler için ücret bordrosu düzenlenmesi gerekmekte ise de, hak edilen ücretin gider pusulası ile ödendiğinin saptanması halinde de, bu belge yasal kabul edilecek ve çalıştığı tespit edilen adına sigortalı hizmet kazandırma yoluna gidilecektir.”

Gider pusulası ile hizmet alımına ilişkin olarak ödeme yapılması durumunda, belgede işçinin de imzası olmasından dolayı sigortalılık durumu çok kolay tespit edilebilmektedir. Bu tespitler, denetimler esnasında olabileceği gibi hizmet alınan kişinin geriye dönük sigorta girişi istemesinden veya sigorta primine ihtiyacı olmasından dolayı şikayet yoluyla da olmaktadır. Uygulamada bu tür konularda, sonradan hak arama ihtiyacının da sıklıkla gündeme gelebildiği düşünüldüğünde gider pusulası ile hizmet alımı ciddi anlamda riskli görünmektedir.

Bu nedenle bu şekilde çalıştırdığınız kişilerin sigorta girişini yaparak çalıştırmanız daha doğru olacaktır.

28 Haziran 2024 Cuma

Pos Tutarları İle KDV Beyannamesinin Uyumlu Olması Şart Mı?



Soru : Merhabalar bir sualim olacak, Mayıs ayında sadece pos geliri olup avans olarak alınmış bir gelir var ve henüz hizmet tamamlanmadığı için faturası Haziran ayına kesildi, bunun doğuracağı sonuçlar nedir?

Geçmiş aya dönük fatura kesin diye öneride bulundular ama bunun riskinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Daha önce böyle bir sorun yaşayan var mıdır ? Tecrübesi veya önerisi olan?

Cevap : Yapacağınız bir iş nedeniyle avans mahiyetinde hesabınıza para gönderildiğinde ne sonuçlar doğurursa aynı şekilde avans ödemesini kredi kartı ile tahsil ettiğinizdeki durum değişmez. Haliyle avans olarak aldığınız bu ödemeye ilişkin olan hizmetinizi yada tesliminizi tamamlayıp fatura kesmeniz şartıyla bir sorun yaşamazsınız diye düşünüyorum.

Bu durum KDV beyannamesi ile eşleştiriliyor ama kredi kartının önceki dönemlere ait bir satışa ilişkin tahsilat amacıyla kullanılmış olabileceği yada sonraki aylarda teslim edilecek bir satışa ilişkin avans ödemesi olabileceği gerçeği es geçiliyor. 

Sonuç olarak teslim yada hizmet tamamlandığında faturanızı kesmenizde bir sorun olmayacaktır.

23 Haziran 2024 Pazar

Vergi Bilincini Artırmak > Vergi Reformu



Son günlerde adına vergide reform denilen birçok vergisel düzenleme yapılacağına dair haberler dolaşıyor. Yapılanların gerçek manada bir reform mu yoksa içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıdan kurtulmak için vatandaşların üzerine yüklenen yükler mi olduğu bir başka tartışma konusu ama vergide gerçek manada yapılacak bir reformun önemli olduğunu düşünmekle birlikte asıl önemli olan şeyin toplumdaki bilinç düzeyinin artırılması olduğunu düşünüyorum. Bilinç düzeyinin artırılması sadece vergi konusuyla sınırlı olmamalı, birçok alanda bilinç düzeyini artıracak çalışmalar yapmak lazım ama beni vergi kısmı ilgilendirdiği için vergi bilinci düzeyinin artırılması konusunda yıllardır kafamda olan ve orta uzun vadede fayda sağlayacağına inandığım bir projeyi sizlerle paylaşmak istedim. Paylaşayım belki mantıklı bulup hayata geçirilmesi için turmob nezdinde yada başka kişi yada kurumlar tarafından bir çalışma başlatılır. Gerekli alt yapıya sahip olduğunu düşündüğüm için bu öneri elbette öncelikli olarak Türmob’a olacak.

Öncelikle çalışmanın üçlü bir ayağı olacak. Türmob, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı. Biliyorsunuz bizim zamanımızda lise yıllarında Milli Güvenlik dersi vardı. Fiilen görevde olan askerler milli güvenlik derslerine girerlerdi. İşte buna benzer olacak şekilde müfredata Vergi Bilinci dersinin eklenmesi sağlanarak; ağaç yaşken eğilir misali ilk öğretimin ilk 4 yılında küçük çocuklara vergi bilincini aşılayarak akşam eve gittiklerinde anne babasına "hesap sormasını" sağlayabiliriz. Çok birebir bir örnek olmasada, sağlığa zararlı olmasına rağmen çocuğu istiyor yada rahatsız oluyor diye sigarayı bırakan bir çok insan var benim çevremde. Asıl faydanın bilinçli nesiller yetiştirerek uzun vadede alınması amaçlansada bu yolla kısa vadede de kendisine çeki düzen veren ebeveynler de olabileceğine inanıyorum.

Kurumlar arası diyalog yoluyla vergi bilinci dersinin müfredata alınması sağlanabilirse haftada bir gün online ders olacak şekilde okullarda bu eğitim işi organize edilebilir. Kaldı ki Türmob surgem projesi ile bu işe yatkın olduğunu aslında göstermiş oldu. Tek yapılması gereken pedagojik destek alınarak eğlenceli bir şekilde mesleğimizi de içine katarak bunu çocuklarımıza anlatmak olacak. Okullardaki akıllı tahtalar yardımıyla animasyonlar ve sevimli bir kahraman çocukların sıkılmasını engelleyebilir.

Proje bununla da bitmeyecek, okullardaki bu bir saatlik vergi bilinci eğitimine ilave olarak yine günümüz çocuklarının ilgisini çekecek başka bir şey daha yapacağız. Üstelik bu yapacağımız şey Türmob’a gelir bile yaratabilir. Turmob, Luca ile gayet başarılı oldu. Bu önerimi de gayet başarılı şekilde yaptırabileceklerdir diye düşünüyorum. Biliyorsunuz artık çocuklar 2-3 yaşından itibaren ellerinden telefonu tableti düşürmüyorlar. Çünkü artık bunlar çocukları susturma görevi gören birer sanal yada elektronik emzik 😀 Madem ortada böyle bir durum var Türmob hemen bir oyun hazırlayacak. Hem toplumsal katkı amacı taşıyan vergi bilinci dersinin uygulanmasına hem de bu oyunun ortaya çıkarılmasında maliyeden yada diğer kurumlardan da maddi destek alınabilir diye düşünüyorum. Bu oyunda çocuklar alışverişlerde anne babasına verilmiş fişlerin altındaki barkod numaralarını oyuna girecekler oyuna girilen her fiş oyunda kademe atlamasını sağlayacak. Bu sayede çocuklar ebeveynlerine belgesiz harcama yaptırmamış olacaklar. Kendileri de oyunda başarılı olarak tatmin olacaklar. Projenin oyun kısmını öneren sevgili arkadaşım Cemal DÜZELTEN’i anmadan geçersem olmaz. Kendisini sevgi ve saygıyla anıyorum.

Farklı fikirler ile zenginleştirilebilir ama hem vergi bilincinin artmasını sağlayacağı için topluma hem de Türmob’a (tabi saçma bulmazlar da yaparlarsa) fayda sağlayacağına inanıyorum.

Ülkemizde buna benzer çalışmaların bütün alanlarda yapılması gerektiğine inanıyorum. Umarım dikkate alınır da bu proje hayata geçirilebilir. Kimse yapmazsa bile inşallah ben bir gün yapacağım. 😀
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...