31 Aralık 2014 Çarşamba

2014 Yılının Denetimle İlgili Son Yazısı


Bundan belki 5-10 sene sonra, belki de daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi öyle bir karar verecek ki bugün kendilerine ezberletilenleri söyleyenlerin hepsi utanacak.
1- 15 yıl kıdemin şart olmadığını herkes görecek.
2- Hayatında hiç denetim yapmamış olan 1 yıllık bir mali müşavir ile hayatında hiç denetim yapmamış olan 30 yıllık bir mali müşavirin DENETİM açısından hiç bir farkının olmadığını ve bu uygulamanın mesleği bölmek ve birlikte hareket etmede güçsüz duruma düşürmek için yapılmış olduğunu herkes görecek.
3- Hem bağımsız denetimi ayrı bir meslek olarak göreceksin hem de denetim hizmetinin yanında defter tutma ve müşavirlik hizmetini vermeye devam edeceksin. Bunun özellikle gençler aleyhine yapılmış bir "HAKSIZ REKABET" olduğunu herkes görecek.
4- Mesleki yasamızda denetçi olmamız sabitken bizlere dayatılan ekstra yetkilendirmenin temel hak ve özgürlüklerimize yapılmış bir sınırlandırma olduğunu; müşteri sayımızdaki ve gelirlerimizdeki azalışın mülkiyet haklarımızın gasp edilmesi olarak karara bağlanacağını herkes görecek.
5- Bugün herkesin adil şartlarda (sınav, eğitim vs.) denetçi olması gerektiğini savunmayıp, kıdemi yettiği için koşa koşa belge almaya gidenlerin boşu boşuna 5 bin lira ödediğini ve o denetçi belgesinin duvarlarını süsleyen pahalı bir süs eşyası olarak kalacağını herkes görecek.
6- Mesleğin bir bölümüne değil tamamına katkı sağlayan adil uygulamaların yapılması lazım. ADALET bir gün hepimize lazım olacak. Farkına varmanız dileğiyle hepinize iyi yıllar...

2 yorum:

  1. Sevgili Meslektaşlar,
    Bugüne kadar ısrarla ;Meslek yasamızca en doğal hakkımız olan ancak KGK tarafından gasp edilen Bağımsız Denetim yapma hakkımızı savunmak uğruna KGK nın vereceği belgeleri almayacağımızı duyurduk.
    Bağımsız Denetim yapma işinin Meslek yasamızda belirtilen işlerden biri olduğunu savunduk. Bu hakkımızı gerekli eğitimleri (TURMOB tarafından verilecek) ve donanımı sağlayarak Meslek Ruhsatı sahibi her meslektaşımızın isterse yapabileceğini belirttik. Ve Bağımsız Denetçi diye bir unvan kullanmanın mesleği bölüp parçalamak isteyenlerin bir oyunu olduğunu ve bu oyuna gelmememiz gerektiğini her fırsatta açıklıyoruz.
    Karşımıza çıkan sonuç üzülerek belirtelim ki Meslek örgütümüzün parçalanmaya doğru gidişidir.
    KGK dan alınan belgelerle meslektaşlarımız kendilerini Bağımsız Denetçi ilan ederek müşterilerine özellikle bu konuyu belirterek Haksız rekabetin en ucuz şekline başvurmaktadırlar.
    Bugünlerde hemen her meslektaşımızın müşterisi Bağımsız Denetçi olup olmadığını sormakta ve bunun bir üst unvan ve bilgi birikimi olduğunu düşünerek Bağımsız Denetçi olan Muhasebeci ile çalışmanın kendisine yararlı olacağını düşünmeye başlamakta.
    Sevgili Meslektaşlar üzülerek görmekteyiz ki TURMOB başkanımız da hayal aleminde yaşadığından, kendi başkanı olduğu örgütünde parçalanmaya doğru gittiğinin farkında bile değildir.
    BİLANÇO DERGİSİ 215 sayısında Başkanlar kurulu toplantısında hem “meslek mensuplarının başka unvanlar kullanamayacaklarını belirtmekte” hem de “Yönetim Kurulunun aldığı kararla Mesleki Şirketlerin Bağımsız denetim ibaresini kullanmalarına karar aldıklarını” belirterek nasıl bir acz içinde olduklarını göstermekte.
    Aslında konunun özeti tam da buradadır sevgili Meslektaşlar.
    Bağımsız Denetimi Sadece Uluslararası Tekelci Denetim Şirketleri yapacaktır.
    TURMOB da meslektaşlarımızın haklarını korumak yerine son gün 31 aralık tır aman fırsatı kaçırmayın KGK dan belgenizi alın diye mesajlar atarak teslimiyetini bir kez daha göstermektedir.
    Tam da bu günlerde KGK kendine yakın dernekle İzmir’de belge dağıtma törenleri düzenlemektedir.
    Turmob yöneticileri sessizliğe devam etmekte, Tam da bu günlerde Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu başkanlığı SMMM ve YMM lerin vergi incelemeleri hakkında sorumlulukları konusunda yönerge taslağı hazırlayıp birliğimize göndermekte, ve bu yönerge taslağıyla: "madde 7. Vergi müfettişleri VUK 359.maddeye giren suçların işlendiğini ve bu suça Meslek Mensubunun katıldığını tespit ettiği durumda Vergi Suçu Raporu tanzim eder." diyerek sorgusuz sualsiz bir vergi müfettişi raporuyla mesleğin katledildiğini görmeyip teslimiyete devam etmekte.
    Diğer meslek örgütleri bu günlerde kendi üzerlerindeki baskılara karşı mücadeleci ve müzakereci bir tutumla her alanda çaba harcarlarken TURMOB teslimiyetini her alanda pekiştirmektedir.
    Unutulmasın ki TURMOB meslek örgütümüz bizimdir.
    Yöneticilerin başarısızlıkları dolayısıyla örgütümüzden vazgeçemeyiz.
    Bölünüp parçalanan ve etkisizleştirilmek istenen TURMOB u sonuna kadar savunuruz.
    Tek Meslek Tek Oda şiarının önemi şimdilerde daha iyi anlaşılmaktadır.
    Dostça kalın...
    Hayri GÖRE
    SMMM

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Hayri bey, hepimiz bu düşüncelerde olsaydık şimdi elimiz daha güçlü olurdu. Böyle parçalanmış bir vaziyette bize verilen kırıntılarla yetinmek zorunda kalmazdık. İnşallah düzelir ne diyelim. İyi yıllar...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...