4 Mayıs 2015 Pazartesi

Tehlike Sınıfının Artık Bir Önemi Yok…



Tehlike Sınıfının Artık Bir Önemi Yok…

Aslına bakarsanız tehlike sınıfının epey bir zamandır önemi yok ama maalesef bu durumdan hala bir çok kişi bihaber. 10.01.2013 tarihinde 6385 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre farklılık gösteren Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi oranları sabitlenerek bütün işkolları için %2 olarak belirlenmiştir.


Yine aynı kanunla 5510 sayılı kanunun Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi Ve İşkollarının Ve İşlerin Tehlike Sınıf Ve Derecelerinin Belirlenmesi başlıklı 83'üncü ve Tehlike Sınıf Ve Derecelerini Etkileyebilecek Değişiklikler başlıklı 84'üncü maddeleri de yürürlükten kaldırılmıştır.


Buna göre, 01.09.2013 tarihinden itibaren tehlike sınıfı ne olursa olsun sigortalı çalıştıran tüm işyerleri için aynı tutarda kısa vadeli sigorta kolları prim tutarı tahakkuk edecektir. Yani tehlike ağırlıkları farklılık gösteren market, inşaat firması, mobilyacı vs. vs. gibi işyerleri için % 2 olarak belirlenen sabit oranda Kısa vadeli sigorta kolları primi hesaplanacaktır.

01.09.2013 İtibariyle yürürlüğe giren uygulamaya göre KVSKP için PEK'e uygulanan oran %2 olup, toplam SGK priminin işveren payı % 20,5, SGK İşsizlik priminin işveren payı ise % 2'dir.

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...