8 Mayıs 2020 Cuma

Mali Müşavirlerin Fikrini Almaktan Korkmayın



Devletimiz corona sürecinde ekonomik tedbirler almaya çalıştı ama bence yeterli olmadığı gibi mükellefleri disipline edebilecek önemli bir fırsatı da kaçırmış oldu. İki örnek vereceğim.

1- Öncelikle krizden doğrudan etkilenenler olmak üzere bütün mükelleflere iş yeri kiralarının yarısı tutarında yardım yapılabilirdi.

2- En son bildirilen vergi matrahının % 20'si (gerekirse bir rakam ile sınırlandırılarak) geri alınmamak üzere destek amacıyla mükelleflere hibe edilebilirdi. 

Bu durumda fazla kira stopajı ödememek için kirasını düşük gösteren mükellefler ile yanında çalıştırdığı işçisinden bile az vergi ödemesine rağmen sanki dünyaları ödüyormuş havası estiren mükellefler beyanları gerçeğe uygun olarak yapmanın önemini idrak edip, gelecekte yaşanması muhtemel buna benzer durumları düşünüp beyanlarını gerçeğe uygun yapmaya gayret edebilirlerdi.

İlk bakışta devlet bu maliyeti nasıl karşılayacak diye düşünebilirsiniz ama yaratacağı etki vergi ödemeyi teşvik edip, uzun vadede daha çok vergi geliri toplanmasını sağlayabilirdi.

Sağlık bilim kurulu gibi bir ekonomi bilim kurulu kurulmuş ve içinde mali müşavirlerden oluşan bir heyet olmuş olsaydı bu yada bundan daha etkin uygulamalar görebilirdik diye düşünüyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...