7 Eylül 2015 Pazartesi

İş Kazasını Bildirmediğinize Pişman Olmayın...



Her işverenin işyerinde iş kazası olmaması için gerekli iş güvenliği önlemlerini alması ve bu iş kazalarını süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmesi gerekmektedir. İşverenlerin iş kazasını nereye ve nasıl bildirileceğini daha önce (http://muhasebeselhavadisler.blogspot.com.tr/2013/01/is-kazas-bildirimleri-nereye-ve-nasl.html) bu linkte açıklamış ve bu bildirimlerin zamanında yapılmaması durumunda uygulanacak idari para cezasına da yer vermiştim.

İş kazası ve meslek hastalıklarının işverenlerce zamanında bildirilmemesi durumunda 2015 yılı için 2.466-TL tutarında idari para cezası uygulanıyordu. İşverene, iş kazasını engelleyici tedbirleri almadığı için kesilen cezalar neyse ama sadece bildirimin zamanında yapılmadığı için uygulanan bu yüksek cezalara bir anlam veremiyorken Sosyal Güvenlik Kurumu bu defa durumu daha da ileri götürerek 01.09.2015 tarihinde yayınlanmış olan 2015/22 sayılı Genelge ile işverenin çalıştırdığı işçi sayısı ve işyerinin tehlike derecesine göre uyguladığı bu idari para cezalarını artırmış bulunmaktadır.

İşverenlerin iş kazalarını önleyici güvenlik tedbirlerine daha fazla dikkat ederek işyerlerinde iş kazalarını minumuma indirmeleri gerekmektedir. Eğer işyerinde bir iş kazası olmuş ise cezalar bu kadar artmışken iş kazasına ait bildirimleri de süresinde yapmaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Aşağıda uygulanacak ağırlaştırılmış ceza tutarlarına yer verilmiştir.

Hasan Volkan ÇEVİK
S.M. Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...