16 Eylül 2015 Çarşamba

Mesleki Gruplar Bir Sorunun Düzelmesi İçin Birleşebilir Mi?



Soru: X mesleki sorunun çözümü için 1.000 Mali müşavir imzası gerekmekte. A mesleki grubu 500 kişi, B mesleki grubu 400 kişi ve herhangi bir mesleki gruba üye olmayan 100 müşavir bulunmaktadır. Bu soruyu okuyan oda/turmob başkanı bu sorunun çözümü için 1.000 imzayı nasıl toplar..?
 (Cem ÖKSÜZ) 

Söylemek istediğin grupların bir sorun karşısında birleşebilmesi ise normalde Oda yada Türmob başkanının bunun için ekstra bir çaba sarf etmesine gerek yok. Türmob yada oda başkanı var olan bir sorunun çözümü için bir adım attığında grup ayrımı olmadan bütün meslektaşların sorunun çözümü için çaba göstermesi ve o dediğin imzayı hiçbir davet beklemeden koşa koşa gelip kendiliğinden atması gerekmektedir. Tabi ki çözüm için atılacak adımların tamamen meslek odaklı ve yasal zemine dayanması şartı ile.

Fakat maalesef gerçek hayatta işler olması gerektiği gibi olmaz. Çünkü mesleki bileşenler sanıldığından daha fazla ayrıştırılmıştır. Bizim mesleğimizde (aslında tüm Türkiye'de) yönetime talip olanların seçilme kriterleri, meslek adına yararlı çalışmalar yapacak olmasından çok hangi siyasi görüşü desteklediği şeklindedir. Yönetime talip olanlar seçim çalışmalarında alttan alttan kendilerinin bu özelliklerine vurgu yaparlar, zaten aday oldukları yerlerde bunun bir yansımasıdır; seçenler de yöneticilerinin meslek için çalışacak olmasından çok öncelikle kendi ideolojilerinden olup olmadıkları ile ilgilenirler.

İşte bu yüzden bizim için önemli olan; sorunun çözülmesi değil, o sorunu hangi grubun çözdüğüdür. Eğer sorunun çözümü için bizim grubumuz bir çalışma yapıyorsa hemen onun yanında yer alıp bu çözümün haklılığını anlatmak için elimizden geleni yaparız. Yok ama çözümü üreten diğer gruptan biri ise işte o zaman o üretilen çözümün eksikliklerini göstermek için elimizden geleni yaparız yada en basit haliyle sırf bizim grup bu çalışmayı yapmadı diye kılımızı bile kıpırdatmayız. Soruna bir çözüm gelecekse bu çözümün sadece bir gruba değil bütün meslek camiası için geleceğini maalesef ki görmeyiz/göremeyiz. İşte tam da bu yüzden http://muhasebeselhavadisler.blogspot.com.tr/2013/11/siyaset-sizin-dusuncelerinize-tecavuz.html bu linkteki yazıyı kaleme almıştım.

Yazının başında da söylediğim gibi sorunların çözümü için birilerinin bizleri illa bir yerlere ısrarla davet etmesi yada yönlendirmesi gerekmiyor. Mesleğini seven, hakkını aramayı bilen bireyler olarak gayet doğal bir şekilde sorunların çözümü için çalışmalar yapmalı yada çalışma yapanlara destek olmalıyız. Buradan hareketle yine daha önce yazdığım küçük bir yazıyı yeri gelmişken paylaşayım istedim;

Bizim, mesleğin sorunlarını düzeltmemize gerek yok. Bizim, kendimizden başlayarak meslektaşlarımızı düzeltmemiz lazım...

Bizlere meslek aşkı enjekte edilmeli yani mesleğimizi sevmemiz sağlanmalı ve hakkını yasal yollardan sonuna kadar arayan bireyler olmamız öğretilmeli. "Ama Ahmet abim şöyle yapmış ama bilmem kim böyle yapmış" diyen bireyler olmaktan sıyrılmalıyız. İşte o zaman bizi kimse kandıramaz, işte o zaman meslektaş mesleğin sorunlarına karşı duyarlı olur.

Meslektaş sorunlara karşı duyarlı olursa, çözümün de bir parçası olmak için çalışacaktır ve mesleği ayrıştıran haksız uygulamaların yapılmasına da göz yummayacaktır. Mesleki sorunların düzelmesi için çalışan kim olursa olsun yanında olacaktır. İnşallah o günleri hep birlikte görebiliriz...

Hasan Volkan ÇEVİK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...