7 Kasım 2016 Pazartesi

10. KÖY


Mersin çalıştayındaki çözüm önerilerim;

Mağdur edebiyatını bırakıp, umursamaz ve vurduymaz meslektaşları sorunların çözümüne katkı sağlayacak çalışmaların içine dahil etmeliyiz. Sorgulayan, araştıran ve çözüm üreten meslektaşların sayısını artırmalıyız.

Meslektaşlar arasındaki dayanışmayı artırmalı, meslektaşların çeşitli yollarla birbirinin kuyusunu kazmasına engel olmalıyız. Kısaca Hipokrat’ın söylediği gibi Meslektaşım kardeşimdir diyebilmeliyiz.

Siyasi ideoloji ve söylemlerden beslenen yöneticilere prim vermemeliyiz, meslek odaklı, proje üreten kişileri mesleği yöneten pozisyonuna yükseltmeliyiz.  Seçme kritelermizi değiştirmeliyiz, çünkü yöneticilerimiz biz onları seçtiğimiz için varlar. Yöneticiler bir siyasi görüşü savunduğu için değil mesleği savunduğu için seçilmeli.

Unumuzu eleyip eleğimizi asmamalıyız, gemisini kurtaran kaptan olmamalıyız. Bizi ilgilendiren bir düzenleme var diye mesleğin geri kalanını hiçe saymamalıyız. Geçmişte yapılan düzenlemeler ile bizleri parçalayıp, bölmüşler; mesleği ayrıştıracak uygulamalara el birliği ile engel olmalıyız. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için olmalıyız...

Daha yaşanabilir ve yapılabilir bir meslek icra etmek için; hakkımızı aramayı öğrenmekle kalmayıp ısrarla aramalıyız. Ne öğrenilmiş çaresizlik ne de öğretilmiş çaresizlik kaderimiz olmamalı.  Gücümüzün farkına varıp, hep beraber bizi tutan zincirlerimizden kurtulmalıyız.

O grup bu grup demeden, şucu bucu olmadan meslek için kim güzel bir şey yapıyorsa onun yanında olmalıyız. “Bizden olmayan” biri meslek için iyi bir şey yapmışsa ona kulp takmamalı yapılan iyi şeyi hep birlikte yüceltmeliyiz.

Kamu kurumlarının her istediğini yapmamalı gereksiz yükleri üzerimize almamalıyız. Tamam hepimiz her türlü yükün üstesinden gelecek kadar güçlüyüz, cep herkülüyüz ama her söyleneni yapmamalı angaryalara karşı bir arada olmalıyız.

Mesleğin gelecek planlamasını yapmalıyız. Mesleki üniversite kurulsun diye baskı yapmalıyız, gerekirse sınavları durdurmalı sistemli bir meslektaş planlaması yapmalıyız. Dünyadaki gelişmelere paralel mesleğin gideceği yeri öngörmeli ve meslektaşlarımızı ona göre yönlendirmeliyiz.

Sorunların yazılımla düzeleceğine inanan yöneticilerin aksine, duyarlı ve düzgün meslektaşları koruyacak yaptırımların uygulanmasını sağlamalıyız.

Taşın altına elimizi koymalı, güzel fikirlerimiz ve çalışmalarımız ile hep beraber sorunların düzelmesi için çalışmalar yapmalıyız. Göreceksiniz birlikte hareket edince elimiz taşın altında değil; bugün olduğu gibi bizim gibi düşünen bir başka meslektaşımızın eli ile sıkışacak...

Yukarıda saydığım çözüm önerilerini hayata geçirmek için önceden yapılmış bir uygulamayı kendimize örnek alabiliriz. Örnek alacağımız model Köy Enstitüleri. Köy enstitülerini kendimize örnek alarak bir mesleki kalkınma planı oluşturabilirz. Grigory Petrov’un Finlandiya’nın kalkınmasını anlattığı Beyaz Zambaklar Ülkesinde isimli kitabında anlatılan yaşanmışlıklar da mesleğin kalkınma planını hazırlarken bizler için ilham verici olabilir.

Kısaca; okuma yazma oranının % 5 bile olmadığı Cumhuriyet’in ilk yıllarında Köy Enstitülerinde yetiştirilen öğretmenler köylerine giderek oradaki öğrencilerini yetişiriyorlardı. Bu modeli mesleğimize neden uyarlayamayalım. Türmob üye istatistiklerine göre toplam kayıtlı üye sayısı 103.488 SMMM ve YMM’den oluşuyor. Bir kere mesleğimizde duyarlı, kendi gelişimine önem veren ve diğer meslektaşlara örnek olacak meslektaş sayısının toplam sayının % 5’inden fazla olduğunu düşünüyorum ama başlangıç aşamasında %1 oranına ulaşmak bile heyecan verici olabilir.

Amacımız yukarıda saydığımız ve daha geliştirilebilecek çözüm önerilerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını ve benimsenmesini sağlamak.  Bunun için bir eğitim müfredatı hazırlayalım, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleyelim. Bu etkinlikler ile kendini geliştirmek ve değişimin parçası olmak isteyen meslektaş ve adaylarını bu düşünceler ile buluşturalım. Etkinliklere katılanlara sürekli ve hiç yılmadan yukarıda saydığımız çözüm önerilerini anlatalım. Bu yol ile çözüme ulaşmak zor olacak, epey bir zaman alacak ama inanıyorum ki damlaya damlaya göl olacağız, zamanla çoğalacağız. Bugün göremesek bile ısrarla devam ettirilen bu faaliyetlerin uzun vadede mutlaka fayda sağlayacağını düşünüyorum.

Aynı amaç etrafında farklı illerden bir araya gelen mestaşlarımızın, bulunduğu illerde eş zamanlı olarak yapacağı bu faaliyetler tüm ülkede yapmayı planladığımız organizasyon için de bir farkındalık oluşturup, duyarlı meslektaşlarımızı heyecanlandıracaktır diye düşünüyorum.

Hepiniz eminim başka gruplar içerisinde de yer almışsınızdır yada bu grupları görmüşsünüzdür. Maalesef mevcut gruplar kendileri gibi düşünmeyenleri yada kendi doğrularını söyleyenleri ötekileştirip, zamanla meslek için çalışma azmini kırmakta ve sonuçta kendileri gibi birer birey olmaya zorlamaktalar.

İşte bu yüzden bizler eski köye yeni adetler getirelim el birliği ile 10. Köy olalım. Bu öyle bir köy olsun ki kendi doğrularını söylediği için önceki 9 köyden kovulan meslektaşlarımız özgürce kendi fikirlerini 10. Köy’de ifade edebilsinler. Farklı fikirlerin kargaşa değil zenginlik yaratabileceğini herkese gösterebilelim.

Tıpkı gerçek bir köy gibi kendi ürünlerimizi kendimiz yetiştirelim. Sabah kalkıp ineğini sağan bir köylünün taze taze sütünü içip, kendi yetiştirdiği tavukların çift sarılı yumurtası ile kahvaltıya oturması gibi öyle bir sistem geliştirelim ki kendi bilgilerimizi üretelim, dile getirdiğimiz fikirlerimiz kendi mahsülümüz olsun. Genetiği değiştirilmiş fikirleri savunarak sonraki nesilleri zehirlemektense, organik fikirlerimiz ile bizden sonraki nesillere daha yapılabilir bir meslek, çok daha zevk alarak yaşanabilecek bir hayat bırakabilelim. Hatta hemen yapalım, çok çalışalım, bu söylediklerimi bizde bir an önce yaşamaya başlayalım. Hayattan ve mesleğimizden keyif alalım, güler yüzlü olalım, kitap okuyalım, şiir yazalım, şarkı söyleyelim, topluma faydalı bireyler olalım.

Haydi hep beraber 10. Köy’ü kurmaya...

Hasan Volkan ÇEVİK

Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...