13 Kasım 2016 Pazar

Yıl İçinde Üçten Fazla Araba Satmak...



Soru : Merhaba bu yıl içerisinde 5 araç değiştirdim sattım bunun bir sınırı var mı? Bir araç daha alsam vergi falan çıkar mı acaba?

Sürekli olarak kar amacı güdülerek yapılan faaliyete ticaret denir. Maliye bakanlığı yıl içerisinde 3 den fazla yapılan satışları bu sebeple ticari kazanç olarak kabul ediyor. Ticari kazanç sahiplerinin vergi mükellefi olarak vergi mükellefiyetlikleri ile ilgili beyan ve bildirimlerde bulunmaları ve bu sebeple kazançlarından doğan vergileri de ödemesi gerekir. 

Noterlerde ve tapuda yapılan işlemler maliye bakanlığı tarafından takip ediliyor. 5 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde bugün yaptığınız satışlar ile ilgili vergi dairesi sizi resen vergi mükellefi yapıp hakkınızda takdir komisyonu kararlarına istinaden (yani kendilerinin belirlediği) yaptığınız satışlar ile ilgili cezalı olacak şekilde KDV ve gelir vergisi borcu çıkartıyorlar. Ayrıca resen mükellef yapıldığınız dönemden itibaren de beyanname vermeniz isteniyor. 

Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, konu hakkında bilginiz yok ise ve size yardımcı olacak işinin ehli bir profesyonele de ulaşamazsanız adınıza çıkartılacak olan vergi ve vergi ziyan cezalarını gecikme zammı ile birlikte ödemeniz gerekecektir. 

Ödeyeceğiniz verginin tutarını ise şimdiden söylemek mümkün değildir. Çünkü vergi ve ceza tutarı, alım satım tutarınız ve sayısına göre vergi dairesinde oluşturulan takdir komisyonu kararına göre belirlenir. Komisyonun neye ne kadar takdir edeceğini şimdiden söylemek mümkün değildir.

Eğer bu işi sürekli olarak yapıyorsanız/yapacaksanız ileride sorun yaşamamak için vergi kaydınızı açtırmanız faydanıza olur. Yok eğer hobi amaçlı yapıyorsanız ileride sorun yaşamamak için araç alım satımını başka birisi adına yaparsanız iyi ederseniz.

Son olarak; ileride adınıza yaptığınız bu işlemlerden dolayı vergi ve ceza salınırsa kurtulmanın yolu da vardır. Onu da bu durum başınıza geldiğinde özel olarak konuşuruz… ;)

Hasan Volkan ÇEVİK

Mali Müşavir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...