25 Kasım 2013 Pazartesi

Vergi Borçlarına Af Geliyor...




Tamam haklısınız başlığı dikkat çeksin diye böyle yazdım. Fakat tam olarak vergi afıı geldi yada gelmedi diyemeyiz. CHP Manisa Milletvekili Hasan ÖREN tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen yasa teklifi ile vergi borçlarının yeniden yapılandırılması öngörülüyor. 

Gerek piyasadaki olumsuz şartlar yüzünden, gerekse daha önce yapılan vergi aflarının mükellefleri yeniden bir vergi affı yapılması şeklinde umutlandırması ve bu yüzden vergilerini ödememiş olması; vergi borçları için yeni bir yapılandırmayı neredeyse zorunlu hale getirdi. 

Vergi borçlarını zamanında ödeyenleri cezalandıran bu yapılandırmalar, artık borçlarını zamanında ödeyenler tarafından da beklenir olduğundan "geleceğimizin teminatı" olan vergileri tahsil etmek çok daha zorlaştı diyebiliriz. Devletimiz için en kestirme yol; bir vergi affı yap ve toplayabildiğin kadar vergi topla oldu galiba. Nasılsa teorik olarak dolaylı vergi olarak adlandırılan ama aslında doğrudan milletin cebinden çekilen vergilerle devlet vergi toplama görevini layığı ile yerine getiriyor. (Ekmeğe vergi, suya vergi, benzine vergi, sigaraya vergi, havaya vergi vs.vs.) Ne diyelim belki de vergi mükellefleri doğrudan ödediği vergilerin çokluğu nedeniyle vergi borçlarını ödemiyorlardır.

Sonuç olarak muhalefet partisinden bir vekilimiz vergi borçlarının yapılandırılması ile ilgili bir yasa teklifi vermiş. İktidar da bu sorunu ülkenin sorunu olarak görüp, görüşülmeye değer bulursa bu yasanın çıkmaması için bir neden kalmaz. Sonuçta hangi partinin görüşünü savunuyor olursa olsun vergi mükelleflerinin büyük bir bölümünün vergi borcu bulunmaktadır. İlgili yasa teklifini aşağıda paylaşıyorum, inceleyebilirsiniz.

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...