24 Şubat 2019 Pazar

Mücbir Sebep İstiyorsan Duyarlı Olmaya Mecbursun



1-) 01 Ekim 2016 tarihinde dönemin Maliye Bakanı Naci AĞBAL'ın da katıldığı Türmob hizmet binası açılışında yine dönemin Türmob başkanı sayın Nail SANLI; konuşmasının büyük bölümünü binanın çatı oluklarını yapan firmadan, inşaata kum taşıyan firmaya varana kadar emeği geçenlere teşekkür etmek için ayırdı. Konuşmasının en duygusal bölümü ise binayı yapmalarına rağmen görev süresi dolduğu için binada oturamamasına içerlediği bölümdü. Nail SANLI konuşmasında 2 dönemden fazla yapılamayan Türmob başkanlığı için Maliye Bakanımızdan 2 dönem yasağının kaldırılması için çalışma yapılmasını istiyordu. Yani 100 bin meslektaş kendisi için talepte bulunulmasını beklerken maalesef Türmob başkanı o koltukta daha çok oturabilmek için yasal bir düzenleme istiyordu.

2-) Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından Antalya Belek’te 14-17 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenen 18. Anadolu Odaları Eğitim Semineri'nin bir bölümünde Türmob sekreteri Yahya Arıkan odalar ve Türmob'un mali sıkıntılarını ele aldığı konuşmasında nispi aidatlar ile ilgili şöyle diyordu;

“…Üzüldüğüm nokta şu; Parlamentoda oturduk nispi aidatla ilgili sayın bakanı ikna ettik, hatta ücretlerimizden taviz vererek ikna ettik, plan bütçede grupların kararıyla alınan, hükumetinde desteklediği kararlar genelde parlamentoda geri çevrilmez ama maalesef ne olduysa geri çevrildi. “

Yani Türmob sekreteri, Bakan ile meslektaşların sorunlarının çözümü için değil, daha rahat huzur hakkı alabilmek için meslektaşlarının üzerinden pazarlık yapıyordu. Bu pazarlığın ardından nispi aidatlar tekrar gelmedi ama 2019 yılı için yayınlanan asgari ücret tarifesinde bütün işletme defterleri zorunlu olarak defter beyan sistemine geçmişken ve siz bugün DBS denen ucube sistem ile cebelleşirken; tarifedeki; "3.9- E-defter tutacak firmalarda tarifede yer alan ücretlere % 50 ilave edilir." maddesi tarifeden çıkartıldı.

Değerli meslektaşlarım yukarıda yer verdiğim yakın zamanda yaşanmış olan iki olaydan da anlaşılacağı üzere; biz ölmüşüz, hastalanmışız, bir yakınımız vefat etmiş vs. olmuş Türmob'un umurunda bile değil. Onların varsa yoksa tek derdi koltuklarında biraz daha oturmak daha doğrusu daha rahat oturmak. Çünkü bu insanlar istisnasız 30 yıldır başımızdalar.

Peki değerli meslektaşlarım 30 yıldır zorla mı başımızda bu adamlar. Tabi ki hayır. Bunlar kim biliyor musunuz? Bunlar; hani şu seninle aynı siyasi partiden olanlar, hani şu seninle aynı dünya görüşüne sahip olanlar, hani şu senin hemşehrin var ya işte bunlar onlar, hani şu senin Ahmet abin var ya, işte bunlar o Ahmet abinin tavsiye ettiği insanlar, kim bunlar biliyor musun? Hani sen seçim zamanı totonu kaldırıp oy kullanmaya gitmiyorsun ya işte bunlar meydanlara inip yukarıdaki kriterleri kullanarak oy alanlar ama mesleği ve meslektaşı için çalışmak yerine kendi refahları için çalışan büyüklerin.

Biliyorsun yakın zamanda mesleki seçimler yapılacak; umarım bütün bu yaşananları, vefat eden meslektaşlarımızı gözünün önüne getirip en azından oy kullanmaya gidersin. Şimdi mücbir sebebin gelmesi ve meslekteki diğer kazanımların elde edilmesi için bir karar vermen gerekiyor. Hala yıllardır başımızda olmasına rağmen kendi refahından başka bir şey düşünmeyenlere sırf seninle aynı partiden, aynı ideolojiden, aynı ilden, aynı bölgeden, aynı mezhepten vs. diye oy vermeye devam mı edeceksin? Yoksa, meslek için sahaya inmen, çözüm için çalışman daha iyi keşke öyle yapsan ama meslek için çalışacağına inandığın kişilere mi oy vereceksin. Eğer duyarlı olup sahaya inmez bu meslek için kafa yormaz isen, mesleki sorunların çözümü için çabalamaz yada en azından gerçekten çabalayacak olanlara destek vermezsen sırtından zenginleşenlere bir 30 yıl daha vermiş olur ve eşşek gibi çalışmaya devam edip bilgisayarın başında ağlamaya devam edersin.

Şunu unutma; aptallığın en büyük kanıtı, aynı şeyi defalarca yapıp farklı bir sonuç almayı ummaktır.

Yakın zamanda vefat eden bütün meslektaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına da sabırlar diliyorum. Bu dünyada onlara cehennemi yaşattılar, inşallah öbür dünyada mekanları cennet olur...


Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...