7 Şubat 2019 Perşembe

Vergiye Uyumlu Mükellefler İle İlgili Yeni Düzenleme


Biliyorsunuz daha önce vergiye uyumlu mükelleflere beyannameleri üzerinden hesapladıkları vergiler üzerinden % 5 indirim imkanı getirilmişti ve 10 liraya kadar yapılan eksik ödemeler ihlal sayılmıyordu.

Mükellefler tarafından sadece damga vergisinden oluşan küçük tutardaki ödemelerin yapılması unutuluyor ve diğer şartları bir tarafa koyalım sadece bu küçük tutarlı vergilerin bir iki günlük geç ödenmesi bile mükelleflerin bu indirimden yararlanmasını engelliyordu.

Şimdi 30.01.2019 tarihli resmi gazetede yayımlanan 7162 sayılı kanunun 3. maddesi ile 10 liraya kadar yapılan eksik ödemeler ibaresi 250 lira olarak değiştirilmiştir. Yani artık mükellefler ödemesi unutulan küçük tutarlı vergi borçları nedeniyle % 5'lik indirim hakkını kaybetmiş olmayacaklar.

Yapılan düzenleme olumlu olmakla birlikte mağduriyetlerin önüne geçilmesi için hangi mükelleflerin indirimden yararlanacağının sistem tarafından otomatik olarak belirlenmesi yada beyanname verme aşamasında SGK'na yapılan bildirimlerde olduğu gibi indirimden yararlanılmadığına dair bir uyarının verilmesi daha işlevsel olacaktır. Ayrıca kurumlar vergisi oranının % 20'den % 22'ye yükseltilmesini ve GMSİ mükellefleri için götürü gider oranının % 25'den % 15'e düşürüldüğünü düşündüğümüzde vergiye uyumlu mükellefler için yapılacak indirimin daha dişe dokunur bir orana yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Son olarak 2019 yılı Mart ve Nisan aylarında vereceğiniz yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri için şartları sağlayan mükellefler için bu indirimden yararlanabilirsiniz. 

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir




Düzenlemenin Son Hali;



Söz konusu indirimden faydalanabilmek için;

1. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz.) ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması (Her bir beyanname itibarıyla 250 Türk lirasına kadar yapılan eksik ödemeler bu şartın ihlali sayılmaz. (Ek cümle:18/1/2019-7162/3 md.) 

Vergi kanunları gereğince, tecil edilerek belirlenen şartların gerçekleşmesine bağlı olarak terkin edilecek vergilerin, şartların sağlanamaması halinde kanunlarında belirlenen tecil Vergi kanunları gereğince, tecil edilerek belirlenen şartların gerçekleşmesine bağlı olarak terkin edilecek vergilerin, şartların sağlanamaması halinde kanunlarında belirlenen tecil süresinin sonunu takip eden on beşinci günün bitimine kadar ödenmesi şartıyla bu şart ihlal edilmiş sayılmaz.),

2. (1) numaralı bentte belirtilen süre içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması (Yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya 213 sayılı Vergi Usul Kanununun uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmaz.),

3. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması, şarttır. 

İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayılan fiilleri işlediği tespit edilenler, bu madde hükümlerinden yararlanamazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...