2 Ekim 2019 Çarşamba

Birden Fazla İşverenden Ücret Alanların AGİ Ödemelerine DİKKAT..!!!


Biliyorsunuz yakın zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı aynı takvim yılında birden fazla işverenden ücret geliri elde edenler ile ilgili; "bu geliri elde edenlerin şahsına" yazılar göndermiş ve birinci işyerinden sonraki işyerlerindeki gelirlerinin toplamının Gelir Vergisi Kanunu’nda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı aşan kısmı için vergi tarhiyatı yapmıştı. 

Şimdi ise yapılan bu uygulamanın bir parçası olsa gerek, Maliye Bakanlığı birden fazla işverenden ücret geliri elde edenler için Asgari Geçimi İndirimi tutarının işverenler tarafından doğru bir şekilde beyan edilip edilmediğini incelemek için bu sefer de "işverenlere" yazı göndermeye başladı.

265 Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin 10.1 bölümünde; "Aynı zamanda birden fazla işverenden ücret alınması halinde, asgari geçim indirimi uygulamasının, en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştirileceği, en yüksek ücretin hangi işverenden alınacağı belli değilse indirimden yararlanacağı işvereni ücretlinin kendisinin seçeceği ve ücretlinin aynı anda birden fazla işverenden dolayı asgari geçim indiriminden faydalandığının tespiti halinde; oluşan vergi ziyaı, "ücretliden" cezalı olarak tahsil edilecektir." denilmektedir. 

Yine aynı tebliğin 10.2 bölümünde ise; "işverenler tarafından hizmet erbabının ücret gelirlerinden kesilen gelir vergisinden mahsup edilen asgari geçim indirimi tutarının, o ayki ücretiyle birlikte ücretliye nakden ödenmesi gerekir. Aksi takdirde, ücretliye nakden ödenmeyen asgari geçim indirimi, işverenler tarafından haksız yere yapılan bir mahsup işlemi niteliği taşıyacak ve tevkif suretiyle kesilen verginin bu tutar kadar olan kısmı, muhtasar beyanname ile eksik beyan edilmiş olacaktır.

Bu nedenle, yukarıda belirtilen şekilde ücretliye nakden ödenmeyen asgari geçim indirimi o ayda eksik beyan edilmiş vergi tevkifatı olarak kabul edilerek, bu vergiler için de işverenler hakkında cezalı tarhiyat yapılacaktır." denilmektedir.

Gerek işverenler gerekse ücretliler cezalı tarhiyata maruz kalmak istemiyorlar ise Asgari Geçim İndirimi ile ilgili yukarıda yer verdiğimiz hususlara özen göstermeleri gerekmektedir. Birden fazla işverenden ücret alan personeller nasılsa bu durum kontrol edilmiyor ben işverenime söylemezsem o da bilmez biraz daha fazla para alırım diye düşünebilirler; fakat bu durumda yukarıda paylaştığım ilgili tebliğ gereği sebep oldukları vergi kaybının sorumlusu olacaklarını ve bu tutarın cezalı olarak kendilerinden tahsil edileceğini bilmeleri gerekir. 

Sonuç olarak birden fazla işverenden ücret alan ücretlilerin daha sonra vergi ve cezası ile muhatap olmaması için bu durumu mutlaka işverenlerine beyan etmelerini, hatta işverenlerin bu riski önlemek ve daha sonra uğraşmamak adına personellerden matbu bir yazı (form) almalarını; bunun yanı sıra ücret bordrolarında gösterdikleri asgari geçim indirimi tutarlarını mutlak suretle personellerine ödemelerini önemle tavsiye ediyorum. 

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir

1 yorum:

  1. Ücretsiz iş ilanları sitesi ile iş bulun isverenden.com
    Ücretsiz iş ilanı vererek eleman bul www.isverenden.com

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...