16 Ekim 2019 Çarşamba

Faturada Şekil Şartlarına Uyulmazsa Ne Olur?



Soru : Merhabalar, adımıza kesilen faturalarda teslim edilen ürünlerin adet bilgilerine yer verilmiş fakat karşılığındaki birim fiyat ve tutar bilgilerini yazmamışlar. Sadece faturanın altında toplam, kdv ve genel toplam tutarlarına yer vermişler. Bu normal midir?

Cevap : Merhabalar,

Vergi Usul Kanunu'nun 230. maddesinde faturanın şeklinin nasıl olacağına ve faturada en az hangi bilgilerin yer alması gerektiğine yer verilmiştir. 

Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur: 

1. Faturanın düzenlenme tarihi seri ve sıra numarası; 
2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası; 
3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası; 
4. Malın veya işin nev'i, miktarı, fiyatı ve tutarı;  

Yukarıdaki VUK'nun 230. maddesinde belirtilen zorunluluğa uymayanlar ile ilgili yine Vergi Usul Kanunu'nun 352. maddesinde yazılı olan maddelerden biriyle ilişkilendirilip aşağıdaki ilgili cezalar uygulanabilir.

- Defter kayıtlarının ve bunlarla ilgili vesikaların doğru bir vergi incelemesi yapılmasına imkan vermeyecek derecede noksan, usulsüz veya karışık olması; (İşlem başına 180,00-TL 1.Derece Usulsüzlük Cezası)

- Vergi beyannameleri, bildirimler, evrak ve vesikaların kanunen belli şekil ve muhteviyatı ve ekleri ile bunlarla ilgili olarak yapılan diğer düzenlemelere ilişkin hükümlere uyulmamış olması; (İşlem başına 98,00-TL 2. Derece Usulsüzlük Cezası)

Firmanız idare tarafından "vesikaların doğru bir vergi incelemesi yapılmasına imkan vermeyecek derece noksan" olmasından ötürü eleştiriye, haliyle yaptırıma konu olabilir. Bu sebeple bu şekilde düzenlenen faturaların düzeltilmesi yerinde olacaktır. Bu bilgiyi size fatura kesen firmaya ulaştırırsanız o firma da yaptığı bu işlem için geçmiştekilere yapacak bir şey yok ama hiç değilse bu tarihten sonrakiler için bir sıkıntı yaşamamış olur. 

Hasan Volkan ÇEVİK
Mali Müşavir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...